Renovation of Padre Jofre Penthouse in Valencia
  1. Home
  2. Design
  3. Padre Jofre Penthouse: a residence enclosed by wooden ceilings and concrete walls

Padre Jofre Penthouse: a residence enclosed by wooden ceilings and concrete walls

The renovation of this small apartment in Valencia was done with minimal interventions and by carefully preserving the existing home

Mano de Santo

Renovation of Padre Jofre Penthouse in Valencia
By Redazione The Plan -

The approach taken by Mano de Santo in its renovation of Padre Jofre penthouse, an apartment in Valencia, can be summed up as follows: “The premise was not to make too many changes to the space. The idea was to do nothing …. Or almost nothing.”

 

A functional nucleus and zoning

The floorplan of the apartment had undergone changes over a long period, mainly the result of changes to the building itself. The largest of these was the installation of an elevator in the stairwell, which saw a central section of the home removed and, as a result, the creation of a strong polarity between its southern and northern sections.

Attico Padre Jofre - Mano de Santo © Diego Opazo, courtesy of Mano de Santo

Mano de Santo successfully transformed these limitations into opportunities, using the central block as a distribution hub for the home and subtracting from that space the bathroom and closet. The decision not to include walls between the rooms was prompted by the way the position of this nucleus already divides the home into distinct night and day areas without compartmentalizing them but still providing privacy.

 

>>> Discover Bayview House, designed by EYRC Architects: a modern home for a young family near Hermosa Beach in Los Angeles County

 

Modern finishes and recycled materials

Materials were also used to define the different sections of the apartment. The core brings a striking materiality to the home, with its extremely smooth wood and cement paneling underscoring the new geometries and creating a neutral backdrop for the furnishings and finishes. The vertical movement created by the panels masks the flush-to-the-wall doors to the stairwell and bathroom, making them as good as invisible.

Attico Padre Jofre - Mano de Santo © Diego Opazo, courtesy of Mano de Santo

A great deal of emphasis has been given to the ceiling, which has become one of the key features of the apartment. The absence of walls underscores its beauty against a backdrop that’s strongly vertical. The good state of conservation of the exposed wooden rafters and boards meant it was possible to further enhance the ceiling’s elegance with some simple cleaning and painting.

Finally, in the center of the living area and near the window in the bedroom, reclaimed ceramics set into the floor recreate the look of elaborate rugs.

 

|||   SUBSCRIBE TO THE PLAN   |||   Get the greatest stories worldwide in architecture and design, the latest projects, builds, rankings and reviews, advice on videos, gallery images and interviews

Credits

Location: Valencia, Spain
Architect: Mano de Santo
Built-up Area: 64 m2

Photography by Diego Opazo, courtesy of Mano de Santo

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054