Ladhani House, a heaven of peace
  1. Home
  2. Design
  3. Ladhani House, a heaven of peace

Ladhani House, a heaven of peace

A hanging residence inspired by vernacular Indian households

Studio Archohm

Ladhani House, a heaven of peace
By Studio Archohm -

During the development of the Ladhani House, architects of Studio Archohm adopted a thoughtful design approach of residential spaces for new age clients. The design of the spaces departs from the past characteristics of vernacular Indian households and follows a rather contemporary theme. Architects inserted optimized floor plates with efficient programmatic functioning to achieve high spaces. In order to reduce built elements, architects designed a concrete cantilevered area that allows the presence of open and spill over spaces.

The exterior façade, characterized by skylights and its shape with innovative openings that allow ample natural light, smoothly communicates with the surroundings while also standing out from the urban context.

 

Enhancing the sentiment of being at home

The project features an interior color palette that takes inspiration from natural materials like Red Travertine and Kadappa stone while artworks by Mukul Goyal and Vishakha further enhance the residence’s aesthetic. Visitors enter the ground floor through a double-height entrance. On the basement floor – a naturally lit environment – there are a pool with recreational spaces. The half-oval-shaped pool turns into a complete oval thanks to a full-height mirror that creates the illusion of a huge space. The first floor is designed for the family’s personal area and connects the lower floors for visitors and employees with upper floors for privacy. The temple is located in a double-height area with a small opening on top, recalling traditional temples but reimagined in a contemporary way. The second floor houses the guest bedrooms with minimalistic finishes as well as a relaxing area with a lush terrace garden and outhouse that bind nature to contemporaneity.

The overall atmosphere with an immersive wall projection system allows the family to spend more time together: the whole informal and simplistic feeling is the result of deep conversation between designers and client, resulting in the sentiment of being at home. Natural finish materials typical of modern architecture are featured with natural sunlight, allowing the house to become a heaven of peace. The specifically designed façade with frame views connects the house to the surrounding area, while infusing liveliness and coolness into the Ladhani family’s house.

 

|||   SUBSCRIBE TO THE PLAN   |||   Get the greatest stories worldwide in architecture and design, the latest projects, builds, rankings and reviews, advice on videos, gallery images and interviews

 
 

Credits

Location: Noida, India
Completion: 2021
Area: 1372 m²
Architect: Archohm

Consultants
Structures: Paresh & Associates
Mechanical and Electrical: Archohm Consults
Plumbing: Techno Engineering
Civil: Archohm Consults
Landscape: Archohm Consults
HVAC: Abid Hussain Consultant
Façade: Archohm Consults
Engineering: Archohm Consults

Photography by André J. Fanthome, courtesy of Archohm

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054