Castelatto Pavilion, an open and light architecture
  1. Home
  2. Design
  3. Castelatto Pavilion, an open and light architecture

Castelatto Pavilion, an open and light architecture

The expansion of the company headquarters was designed to house the showroom and dedicated event and exposition spaces

Biselli Katchborian Arquitectos

Castelatto Pavilion, an open and light architecture
By Editorial Staff -

Castelatto is a company specializing in the production of surfaces and coverings for architecture. Its headquarters are in the city of Atibaia in the state of São Paolo, Brazil, where tropical nature and lush vegetation are a disruptive element in the local landscape. The company’s factory, located just outside Atibaia, is right next to rolling hills and large green spaces.

A pavilion with a representative and institutional function was recently completed within the complex to host shows and expositions. The project, entrusted to Biselli Katchborian Arquitectos, took advantage of the pristine strip of land between the production facilities and the stream, which marks the boundary of the property with an adjacent forest, to expand the complex.

 

Natural elements reflected in architecture

Castelatto Pavilion, Biselli Katchborian Arquitetos ©Nelson Kon, courtesy of Biselli Katchborian Arquitetos

The new pavilion was designed to house not just the company showroom but also expositions and cultural events. The architecture reflects the quality of the surrounding natural landscape and reproposes certain elements – the air, water, and dense vegetation – through spacious, open spaces, interior courtyards, and charming pools of water.

The floorplan was designed to create a pathway that starts outside and develops along small plazas, galleries, exposition spaces, auditoriums, and terraces, like a promenade that quickly unfolds, environment after environment. The continuous circulation highlights the showroom, the heart of the project and distributive pivot of the composition. The lack of barriers (such as doors) and impediments creates an excellent architectural narrative, in which each environment has its own distinct environment.

The possibility of opening the pavilion up completely to the outdoors, thanks to the use of windows that can be opened and rotated, creates a continuum with the surrounding nature.

>>> Discover Pinwheel House, a residence immersed in the nature of the Cerrado

 

Quality of materials and finishes

Castelatto Pavilion, Biselli Katchborian Arquitetos ©Nelson Kon, courtesy of Biselli Katchborian Arquitetos

The architectural quality of the complex lies not only in the distribution of the spaces and the composition of the volumes – an attentive choice of materials and finishes contributes to the creation of a small architectural jewel. The finishings and colors combine to create refined and elegant environments: the wood claddings are matched with sweeping, smooth concrete surfaces and spacious, solid and material surfaces alternate with light and transparent large windows, giving substance to the slender and elegant metallic structure.

The mirror of water that crosses the pavilion from east to west multiplies the architectural volumes with games of reflection and increases the sensation of lightness conveyed by the building, which is further highlighted by the presence of suspended walkways above the pools.

Many vertical fins in smooth white concrete emphasize the lightness of the architecture, creating chiaroscuro effects that reflect on the façade.

 

Subscribe to our newsletter

Credits

Location: Atibaia, São Paulo, Brasil
Architects: Biselli Katchborian Arquitetos
Interior Architecture: Denise Barretto
Completion: 2022
Gross floor area: 2350 m2
Landscape design: Benedito Abbud
Structures: Esatec

Photography by Nelson Kon, courtesy of Biselli Katchborian Arquitetos

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054