A Boutique where History Meets Design
  1. Home
  2. Contract 004
  3. A Boutique where History Meets Design

A Boutique where History Meets Design

Moncler Flagship Store

Gilles & Boissier

A Boutique where History Meets Design
By Editorial Staff -

Designed by Patrick Gilles et Dorothée Boissier, Moncler’s long-term store designers, the brand’s second Milan flagship is now open under the Galleria Vittorio Emanuele II’s monumental arches. Joining the existing boutique in Via Monte Napoleone, Paris-based studio Gilles & Boissier fitted out the new boutique with highly contemporary furnishings that contrast with the neoclassical, baroque architectural backdrop of one of Milan’s most exclusive spaces, known as the Salotto dei milanesi.

The two floors of Moncler’s 630 sq. m store connect via a curvilinear staircase with a minimalist design that looks like a black metal ribbon. The interior design has enhanced the historic building, restoring decorative elements like its stucco ceilings and gold leaf decorations, and then adding marble and glass
surface-inspired new designs and monochrome graphics.

Moncler Flagship Store - © Agostino Osio, courtesy Moncler

The ground floor is characterized by ceiling-mounted lighting strips and Bardiglio marble flooring in a checkered pattern, reprising the marble already present in the space where the boutique is located. Custom-made tall, walnut and burnished brass displays alternate with low oak displays reminiscent of museum display cases. The original gilded moldings along the walls and ceiling were preserved on the upper level, where they dialogue with marble and parquet flooring, and with the polished-finish low furniture in transparent glass and stainless steel.

Moncler Flagship Store - © Agostino Osio, courtesy Moncler

Harmoniously combining past and future, the store’s spaces offer visitors a unique and engaging shopping experience in a historic building restored to its former glory that is further enhanced by the lighting design.

Inside the boutique, Moncler's first Candy Corner features an exclusive display of sweets and creations by Stratta, a historic Turin artisan pastry and confectionery shop. A creation from Swedish artist duo Humans since 1982 that is half avant-garde analog clock, half kinetic art, traverses and unites the store’s two levels.

Location: Milan, Italy
Client: Moncler
Completion: 2021
Gross Floor Area: 283 m2
Interior Design: Gilles & Boissier
Main Contractor: Arredoquattro

Photography by Agostino Osio, courtesy of Moncler

You might also like:
Contract 004
Contract 004

THE PLAN Contract 4 will be released in April 2022 as a supplement in THE PLAN 137. This fourth special issue of THE PLAN devoted to commercial interior design and architecture takes readers on a journey through the latest and most important Italian ... Read More

Paper Version Paper Version
15.00 €
Digital version Digital version
5.49 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054