Studio NextBuild - Villa Mylae, a Mediterranean building for a contemporary living
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Villa
  4. Villa Mylae, a Mediterranean building for a contemporary living

Villa Mylae, a Mediterranean building for a contemporary living

Studio NextBuild

Villa  /  Completed
Studio NextBuild

Villa Mylae was born from the renovation and recasting of two pre-existing buildings, one in late nineteenth century masonry, recklessly reworked over time, and the other in more recent reinforced concrete, born abusive then healed, and without any architectural connotation.

The particular constraints and landscape conditions, combined with the foresight of a client that we can define illuminated, has allowed to expand in an unusual way the design experimentation also to outdoor and indoor spaces, in an integral and integrated logic, almost mindful of the late-modernist lesson "from the spoon to the city" by Ernesto Nathan Rogers.

The intervention area, which has great landscape value and close to a SIC area (Site of Community Interest), stands out on the skyline of the Aeolian Islands, at the center of a mythological-landscape context of considerable cultural importance. Consistently, the level of Protection 2 of the Landscape Plan, in which the intervention falls, expressly prescribes "the prediction of mitigation of the impacts of visual detractors and the... removal and/or mitigation of environmental detractors". The local construction tradition, as evidenced by the nearby and ancient residences found on the same street, shows characterful anthropic features, defined by the direct view of the residences on the public road, which measure and pace with their "connection to the ground" the surrounding ancient agricultural landscape.

Priority was given to the use of sustainable technologies and materials and the maintenance/reuse of recovered materials.

The "abstract" façade of the masonry building is punctuated by steel mouldings, slated lava stone and surface finishes in lime and hemp plaster.

The demo-rebuilt building is made of brick and plaster of lime and hemp.

The pre-existing stone wall, maintained redeveloped through a "lining" of plaster, is thickened on the inside to incorporate a Mediterranean seat covered in majolica of the terrace on Via Paradiso.

The connection between the two buildings is marked by the repositioning of the ancient stone portal of the brick house.

He obtained: the PIDA Award 2022 and the Selection at the BigSee Award 2022

The intervention handle methodologically to "subtract" rather than "add", integrating and restoring the complex system of human relations in which it intervenes, seeking a contemporary living appropriate with the landscape of Capo Milazzo.

The two pre-existences are redeveloped respecting the "differences", but also recovering the archaic lesson of "volumes under the sun" identifying the living "Mediterranean", through a double plastic and constructive strategy.

The compositional action is in fact centered on the contrast between the "massive" construction site of the masonry construction compared to the intrinsic plasticity of that in reinforced concrete: seeking a possible contamination/ hybridization between the two.

The demolition/reconstruction about the concrete building, in a new "compacted" and "Mediterranean" building, defines an "introverted" volume, which however opens to the use of the landscape element through the roof terrace practicable, protected by a shading system made by swiveling aluminium plates.

The extension of the stone facade of the masonry building, wants to redefine the settlement relationship in respect of contextual anthropic characters, strengthening the role of landmark, compared to the underlying Via Paradiso.

The new main facade takes up the style of the poor architecture of the historic center of Milazzo, characterized by a "enlargement" of the main front.

The project respected and expressed our idea of living in a place as important as the Capo di Milazzo.

Credits

 Milazzo
 Italy
 Corrado Licciardello
 Residenziale
 08/2021
 161 mq
  600,000.00 €
 Arch. Giovanni Fiamingo, Arch. Giovanna Russo, Arch. Domenica Benvenga
 Arch. Giovanni Fiamingo, Arch. Giovanna Russo, Arch. Domenica Benvenga
 Opera Appalti Srl

Curriculum

NextBuild is an architectural laboratory based in Milazzo, Sicily, founded in 2009 by Giovanni Fiamingo and now run in partnership with Giovanna Russo. The studio's theoretical/design research, oriented toward the themes of architectural, urban and environmental requalification, explores the compositional aspects of the dual relationship between Building and Land Line, between Architecture and Landscape, with forays into the themes of Subtraction, Negative, Complementary. Projects and completed works have received numerous awards and have been exhibited in national and international architectural exhibitions, conferences, and publications.

https://www.facebook.com/Studi...

Tag

#Shortlisted #Italy  #Steel  #Reinforced concrete  #Ceramic  #Stone  #Residence  #Landscape  #Milazzo  #Pitched roof  #Aluminum sunshading  #Green  #Design  #Stone façade  #Hempcrete blocks  #Studio NextBuild 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.