ARP - Avlakia House, balancing human experience, environmental, and cultural preservation
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Villa
  4. Avlakia House, balancing human experience, environmental, and cultural preservation

Avlakia House, balancing human experience, environmental, and cultural preservation

ARP

Villa  /  Completed
ARP

The brief requested for a rather large program: the main house and a guest house of seven bedrooms in total, two pools, generous exterior areas, and substantial areas of support.

Avlakia looks deceptively small from afar because most of it is hidden underground and built with local stone. A hybrid between a building and an earthwork, the house’s form, deciding what to reveal and what to hide underground was a balancing act between the human experience, environmental, and cultural preservation.

The intention was to preserve the immediate topography and the cultural, ecological landscape of the broader Cycladic region. Emerging from the landscape in the form of a stone retaining wall, Avlakia House appears to be a monumental volume resting on a stone retaining wall. Specific formal operations – proportions, inward inclinations and repetition of openings – reflect the site’s relation to the sun and transform the white box into a sculptured building, a Cycladic temple. The white monolith and an organically-shaped pergola host the public areas. Meanwhile, subterranean stone volumes comprise the bedrooms and wrap around a courtyard in a village-like arrangement.

Avlakia House is situated between two gorges (avlákia in Greek) on Antiparos island, Greece. It benefits from views of the Cycladic archipelagos in the west, but faces exposure to the northern winds.

The project draws on the vernacular building tradition, while elevating spaces into new contemporary forms. Sourcing local materials, such as stone and marble, working with local crews, and reenacting craftsmanship traditions, like terrazzo floors, contribute to the site’s social, cultural, and environmental sustainability. Thick natural shading, thermal insulation without bridges, and maximizing solar energy reduce the building’s overall energy consumption. Planted roofs, courtyards, and cross-ventilation strategies contribute to the interior climate of the house and relieve it from the need for powerful cooling systems.

To be determined.

Credits

 Antiparos
 Greece
 Confidential
 01/2020
 400 mq
 Confidential
 Argyro Pouliovali
 ARP

Curriculum

ARP – Architecture Research Practice is an architecture studio based in Athens. Founded by Argyro Pouliovali in 2014, the practice has worked across several scales and typologies, ranging from private residences, hospitality and cultural projects to custom-designed objects and furniture. At its core, ARP is about enabling people to live well and in tune with their surroundings. Its approach is intrinsically Greek, focused on creating spaces using the essentials: light, flow, and proportions. Deeply rooted in genius loci – the spirit of a place -, the creative process begins with site investigations that form the design framework. A diversity of parameters is distilled into clear and precise forms, the architectural proposals.

Tag

#Finalist #Greece  #Concrete  #Stone  #Residence  #Stucco  #Marble  #Antiparos  #Design  #Stone façade  #ARP 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054