Laboratorio di Architettura Semerano - Salento Football Stadium, setting in motion a process of urban regeneration
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Sport&Leisure
  4. Salento Football Stadium, setting in motion a process of urban regeneration

Salento Football Stadium, setting in motion a process of urban regeneration

Laboratorio di Architettura Semerano

Sport&Leisure  /  Future
Laboratorio di Architettura Semerano

Stadiums are normally closed to the city and operate exclusively during events. Why not instead integrate the Stadium into the city by designing a large park with services and recreational spaces that are always accessible.

Instead of closing off to the city, the overturned stadium opens up to the surrounding urban environment, making it part of it.Instead of consuming energy, it produces so much energy as to serve all the surrounding social housing districts and the future park of justice planned in the adjacent area, setting in motion a process of urban regeneration of which it constitutes the generating nucleus.

The project revolutionizes the criteria for allocating services and commercial structures that can be used by the City regardless of the ongoing matches. Urban greenery develops around the Stadium at ground level, together with the necessary space, during the events, for the movement of emergency vehicles and staff. From here a monumental flight of steps leads to a level of 4 meters, remaining accessible to citizens at any time regardless of sporting activities. The elevated space offers common areas, services and commercial facilities, as well as allocating the entrances to the lower and upper east stands and to the reserved Sky-boxes.

The most characterizing element of the project is precisely the construction of the large flat roof which, in addition to covering all the fans, is able to offer an area of 28,000 sqm to be dedicated to the installation of photovoltaic panels, capable of producing a quantity of electricity (5.6 MW), which in addition to meeting the needs of the Stadium, is able to serve all the surrounding social housing districts and the future Justice Park. The steel structure, a completely recyclable material, is totally prefabricated, reducing assembly times to a minimum and the possible recovery of the assembled elements.

The restoration of the Stadium therefore does not only concern the functional adaptation to current regulations so as to be able to accommodate 40,000 spectators, but the construction of a roof that allows the production of thermo-photovoltaic energy up to 5.6 MW and which covers up to 28,000 square meters of grandstands. The Stadium is implemented thanks to the renovation of the lower stands, which extend towards the playing field to include the old athletics track, thus guaranteeing fans a more immersive experience close to the sporting event. The necessity does not compromise the viability of the Stadium and the playing field during sporting events entails the adoption of compatible technical solutions, for which the ground supports had to be reduced to a minimum until reaching a number of only 18 pillars, which still manage to guarantee the rigidity of the roof structure, despite the fact that it has overhangs of over 30 meters. The vertical supports and the related foundations will be installed along the external perimeter of the Stadium, without affecting its internal development in any way. As for the lighting system, in the land of “luminarie” (illuminations), a computerized system could not be missing which transforms the roof into a programmable LED system.

Building an eco-sustainable future means growing in awareness and therefore, what better opportunity to think of places for sport open to all, integrated with the city where events can take place in total safety. In the end it is about designing an inclusive urban landscape.

Credits

 Lecce
 Italy
 U.S. Lecce
 Football Stadium
 05/2026
 75000 mq
  45,000,000.00 €
 Toti Semerano
 Riccardo Catamo, Stefano Sabato, Salvatore Musarò, Ludovica Fava.
 Ing. Daniele Palano, Ing. Livio Calò
 Images Courtesy Of Laboratorio di Architettura Semerano

Curriculum

Toti Semerano was born in Padua, Italy in 1941. He lives and works in Italy in the cities of Padua and Lecce. During his thirty years of professional experience, he has achieved a versatile and multifaceted professionalism in his work of continuous technical experimentation, far from the contemporary institution. Architect capable of mixing both innovative techniques and traditional materials with the same passion, to create new forms that are open to continuous transformations, in continuous dialogue with space and light. Some of his works have recently received important awards: "The Plan Award 2022" at Garden Housing in Montebelluna, "The Plan Award 2021" Leuca-Punta Meliso landscape project, "Hotel Stella Maris" Pida 2020 award winner, "Atelier Marco Bagnoli" is a finalist at the Eu Mies Awards 2019; winner of the 2018 The Plan Award in the Housing category with “Residenza Sansovino”.

https://www.semerano.com


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054