Archi-Tectonics NYC - Valley Village mall, a green valley with glass shopping pavilions
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Retail
  4. Valley Village mall, a green valley with glass shopping pavilions

Valley Village mall, a green valley with glass shopping pavilions

Archi-Tectonics NYC

Retail  /  Completed
Archi-Tectonics NYC

The plan sites two venues for the games—the Field Hockey Stadium and the Hybrid Table Tennis Stadium—at either end of the mile-long site. The park is bisected by a road and river and a shopping ‘Valley Village’ concept was developed to act as a connector of the 2 halves of the park, creating a social artery. The Valley Village mall is conceived as a recessed green valley with circular glass shopping pavilions. Two parking garages flank the shopping area and connect underground to provide delivery access. Each of the buildings offers fire egress at grade.

Originally, the entire mall was supposed to be underground. Instead, we made it into a shopping valley landscape with green pavillions, creating an open-air social core that feels connected to surrounding landscapes and city. We were challenged by the fact that only 15% of the project could be visible above ground, as 85% had to be park. The stadium structures at both ends of the park are connected by a sunken Valley Village mall, an undulating commercial spine with shops, restaurants, kiosks and underground parking, crossing below the existing Yiyang Road and River. This fluid and natural connection between various programs guarantees not only the seamless circulation during the Asian Games, but also the future success of the project as a lively and active urban space.

Digging out the wetlands and the Valley Village to connect the 2 halves of the park, made it possible to shape the previously flat site into a landscape of rolling hills that rise more than 20 meters above grade without bringing in additional soil, adhering to a ‘zero-earth’ strategy to minimize the environmental impact of soil removal. Several of the new hills function as nature reserves, promoting biodiversity and ecological conservation. Beneath the landscape, an interconnected network arraying 68,000 sm of parking spaces and passageways connect all the buildings and stadiums.

The Village Valley Mall is lined with shops, restaurants, cafes, kiosks, and outdoor gathering areas, positioning it as the social core of the park, permeable pavement minimizes storm-water runoff. Each of the store pavilions is topped with green roofs that enhance water retention, extend the landscape, and offer places where visitors can relax, picnic, and take in the surroundings. Custom-designed Solar Wings shade the Valley Village while generating electricity and lighting for the park. They also push wind down into the Village Valley to generate a comfortable micro-climate reflection it in the Eco Park.

The concept of the Asian Games Park and Stadiums combines innovative design research with local cultural heritage. Archi-Tectonics believes that the Vernacular can be the driver for modern, intelligent design, and cutting-edge construction technology. While the inauguration of park and stadiums is dedicated to the sports events of the 2023 Asian Games, the project’s long-term use is to serve as a multi-functional, open and beautiful Sports Park, for leisure, exercise and entertainment.

Credits

 Hangzhou, China
 16696
 Government: Gongshu District City Village Reconstruction Department
 Retail
 10/2022
 36000 mq
 Confidential
 Archi-Tectonics NYC, LLC
 Archi-Tectonics NYC, LLC
 Thornton Tomasetti (Structural Engineering), The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University, ACRC (Local Architect of Record), Mobility in Chain (Transport Planning), !Melk (Landscape Designers), Ryan Soames Engineering (Mechanical Engineers)

Curriculum

Selected from a group of 5 international architecture firms, Archi-Tectonics won this competition for the 2022 Asian Games with a bold and innovative design, fusing landscape and building program into a tridimensional land-form.

https://archi-tectonics.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054