CLOU architects - An immersive jungle garden inside Qingdao Future City
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Retail
  4. An immersive jungle garden inside Qingdao Future City

An immersive jungle garden inside Qingdao Future City

CLOU architects

Retail  /  Completed
CLOU architects

CLOU architects was commissioned by Vanke to design the fourth floor atrium of the newly opened Future City Mall in Qingdao. Located in Qingdao's northern district, Vanke Future City is a brand-new shopping and leisure destination devoted to the mingling of aesthetics, creativity and social experiences, hoping to bring a fresh vitality to Qingdao’s old town and its surroundings. The crux of the design challenge was to create an iconic social space, tempting customers to the upper levels of the mall, and energizing its retail and dining areas. This led to the concept of an immersive jungle garden.

Wandering in the Fantastic Jungle. The consumers of today value comfort and intimacy in commercial and public spaces and cherish nature, outdoors, wellness and social interaction above all. Responding to this, we decided to integrate nature and art into an immersive space, taking inspiration from the paintings of Henri Rousseau. We created a vibrant, experientially unique jungle garden. In the atrium’s central space, we chose a two-storey red cube structure as the focal point, surrounded by a jungle of plants and water. Reminiscent of the primitive and mysterious scenes in Rousseau’s paintings: the vibrant colours, light and shade, invokes an imaginative and dreamlike atmosphere.

Retail hubs are on a mission to become next-gen market squares, answering consumers’ calls for more liveable and community-centric city destinations. For malls that can mean aligning their indoor infrastructure with wellness offerings and socially oriented spatial interventions. Emphasizing that greenery and open spaces can help to alleviate the ‘fatigue of shopping’. Gazing into the future in which community is a central pillar of retail, we see people engage with malls over prolonged periods of time, rather than through quick bursts of shopping. Both elevating and elongating the shopping mall, CLOU’s nature-infused atrium installation fits right in that forecast.

A circular bridge on the first floor connects the central cube to its surrounding areas with varying staircases. Tropical greenery, seating, water features, and staircases create human-scale details, enhancing the walking experience and enticing customers to linger and explore. This alluring, outdoor feeling provides its visitors a place where their imagination can roam freely. A variety of paths and steps create fun and interactive scenes for socializing, exploring, and taking photos. The entire atrium serves not only as a public space for the local community to relax, but also as the perfect venue for joyful community events. With the unique spatial experience created for Qingdao Future City, CLOU hopes to activate the social and artistic potential of commercial space and make a fun, intimate and pleasurable place that creates lasting memories.

The consumers of today value comfort and intimacy in commercial and public spaces and cherish nature, outdoors, wellness and social interaction above all. CLOU Architects wants to create an urban jungle responding to people’s need to contact nature within the urban environment. To alleviate shopping fatigue and activate a sense of community, Clou Architects ‘planted’ an immersive jungle garden inside Qingdao’s Future City Mall, which provides space for both respite and socializing.

Credits

 Qingdao
 China
 Vanke
 RETAIL
 12/2022
 2283 mq
 Confidential
 CLOU architects
 Jan Clostermann, Lin Li, Xinhui Ding, Rentian Liu, Jingyao Cheng, Qiao Ding, Christopher Biggin
 Qingdao Tengyuan Design Institute Co., Ltd
 TOA Landscape Architecture
 Runzi Zhu

Curriculum

CLOU is an award-winning international design studio with multi-disciplinary expertise in master planning, architecture, interiors, and landscapes. The team designs their projects on a variety of scales around community connectors and social spaces.
At CLOU, a team of experienced architects from China and all over the world enjoy working collaboratively and imaginatively on a wide range of projects. Clients include retail and mixed-use developers, residential investors, hotel operators, and governmental and educational institutions. Across design and implementation, CLOU architects strive to create projects that positively influence the people involved in the making, the immediate and extended environment, and the communities that occupy and inhabit them.

https://www.clouarchitects.com...

Tag

#Shortlisted #China  #Aluminum  #Commercial - Retail  #Qingdao  #CLOU architects 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054