Progetto CMR - The Sign, a common thread that visually unites the buildings and public spaces
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Office&Business
  4. The Sign, a common thread that visually unites the buildings and public spaces

The Sign, a common thread that visually unites the buildings and public spaces

Progetto CMR

Office&Business  /  Completed
Progetto CMR

The very distinguishing feature of the project is ‘The SIGN’, a common thread that visually unites the buildings and public spaces. The sign originates from the pedestrian flow coming from Romolo underground station. It then crosses the buildings and square and creates a path formed by materials and traces of light on the pavement. On the façades, ‘the sign’ emerges in the luminous glass curtain wall extending between interruptions in the metal ‘skin’. This one simple gesture holds the project together, reconnects it with its context, and makes it clearly identifiable. To create glazed facades, we used full-height insulating glass units that lets in the highest level of natural light while minimizing solar heat gain.

The project renovate the lot while maintaining a link with the neighborhood and thus aiming at the genesis of a harmonious dialogue between the existing spaces and The Sign. Buildings, public square and green spaces have therefore been located in continuity with the existing structures. In this way, a particularly lively relationship was born between The Sign and the green corridor of the neighboring IULM University, placed in strong continuity with each other. The Fernanda Pivano Square, designed as an ideal continuation of the park belonging to Iulm, becomes the epicenter of the neighborhood, a place where to meet and socialize. This is a great opportunity both for the employees that work in the buildings and the community, since before this area was characterized by a lack of services.

The buildings are NZEB rated energy class “A”, with zero local emissions and LEED Platinum certified. Amongst the sustainable solution: geothermal power and photovoltaics; reuse of rainwater; use of sustainable materials for high indoor environments comfort; very high-energy performance thanks to correct orientation of the buildings. The Sign has implemented several measures to ensure a high level of biodiversity in the area: the enhancement of existing ecological corridors through the creation of an area with flowers and lawns; the installation of shelters and nests for small local fauna; the creation of ecological passageways for small land animals, and the creation of pedestrian/bike links. These measurements led the complex to achieve also the Good level of BiodiverCity.

The Sign complex was born on a site which, after the demolition of the Vedani Foundry, remained abandoned for a long time and little frequented by the inhabitants of the neighbourhood: the project therefore redevelops a former industrial site from the 1950s, supporting the urban regeneration process which is involving the entire urban area south-west of Milan, today an area of great cultural ferment. Thanks to the The Sign the neighborhood is now more and more alive, architecturally advanced and sustainable, perfectly in line with the new face of Milan. The creation of a public square equipped with food outlets and parking spaces for bikes and car sharing stations guarantees a higher quality of life for both workers and students of Iulm University. But the most important positive contribution is given by the green areas, which are a driver for the genesis of spontaneous forms of aggregation at various times of the day. This business district completely redraws the skyline of the city, further changing an area which is becoming more and more culturally and artistically relevant. The result of this urban regeneration project is an area that has been given back to the city and its community.

"The renovation of the neighborhood has reached thanks to the large green area provided by the project and the square of about 4,000 square meters, both open to the community. These elements of the project, together with the presence on site of major multinationals, such as Aon and NTT Data, and the nearby IULM University Campus, make the area inclusive, sustainable and even more attractive meeting place”, Alexei Dal Pastro, Managing Director Italy of Covivio.

Credits

 Milan
 Italy
 Covivio
 Office
 04/2021
 33195 mq
 Confidential
 Arch. Massimo Roj
 Arch. Barbara Bianco, Arch. Luca Saccoccio, Arch. Valentina Roj, Arch. Alessandro Colombo
 ATI Costruzioni Generali Gilardi S.p.A – Elettromeccanica Galli S.p.A
 Andrea Martiradonna

Curriculum

Progetto CMR is an integrated design company, founded in 1994 and specializing in architecture, engineering and design. Heading the Group of the same name, which has several companies ranging from the design of offices and sports facilities to digitalization and BIM, Progetto CMR employs more than 200 professionals. The integration of skills is the heart of the company's activities: to provide the market with multidisciplinary solutions to environmental and social challenges, the team collaborates on a permanent basis with different professionals, including experts in behavioral sciences, neuroscience, occupational medicine and universities. Progetto CMR has its headquarters in Milan and has offices in Rome, Athens, Beijing, Ho Chi Minh, Istanbul, Jakarta. The company is also a founding partner of EAN - European Architect Network and the only Italian’s design company to enter the WA100 2023 ranking of Building Design.

https://www.progettocmr.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.