Shalini Chandrashekar - Taliesyn Studio evokes a culture of inspiration, creation and collaboration while fostering unconventional studio workings
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Office&Business
  4. Taliesyn Studio evokes a culture of inspiration, creation and collaboration while fostering unconventional studio workings

Taliesyn Studio evokes a culture of inspiration, creation and collaboration while fostering unconventional studio workings

Shalini Chandrashekar

Office&Business  /  Completed
Shalini Chandrashekar

The new studio space for Taliesyn is a quiet reflection of the studio's ideologies and work ethos. The design language is choreographed in a minimalist manner to evoke a culture of inspiration, creation and collaboration while fostering the unconventional studio workings. Located in the southern side of Bengaluru, Taliesyn studio draws attention to the existing foliage and context through vernacular concepts and biophilic inclusions.

The prevailing site conditions offered opportunities to conceptualise around the exciting foliage, where an existing Indian Beech tree (native Honge Mara) takes the focal point flanked by the built on the South and West sides. The overall site is spatially zoned into spaces for social interaction in the open and semi-open landscape spaces, material research and experimentation, and the studio space. Forming the first entry is the central court, a beautifully landscaped garden laden with a pathway made from stone tiles that gradually bleeds into the built. Spaces that are holistically weaved create an ambience that embraces the materials' honest untreated characteristics and maximises their natural physical properties; a Taliesynian form of self-expression.

Maximising natural resources, the alluring terrazzo floors on the ground level are cast on-site using recycled broken chips. At the same time, all the furniture echoes a minimalistic design sensibility, with all the work desks, chairs, and tables crafted on-site with birch ply perched on metal legs. A simple flat roof on top is built in three layers which house a widespread system of solar panels that meets all the electricity needs of the studio, a small step towards reducing their carbon footprint. A rainwater harvesting system is incorporated to reinforce their beliefs for a sustainable future.

Blurring the boundaries between the built and open embraces the biophilic philosophy of the studio. Anchored by a bold exposed framework that forms the structural skeleton, the main studio space encompasses a series of semi-circular arches and built-in metal sections. The double-storey studio space viewed on the exterior by a single tall facade, is broken by volumes on the inside. This single-storey facade is bifurcated horizontally by terracotta blocks on the upper half, and cement arched panels on the lower. While the metal sections homogeneously reinforce the beautiful juxtaposing materiality of the two. Concurrently, the combination of these materials offers visual interest and porosity to break from the heat and allow cross-ventilation. Displaying a stark contrast from the external experience, internal volumes are staggered to augment visual connections across the studio, pushing the envelope of collaborative learning. The vast expanse of the studio space can be perceived from a single point of entry with dedicated workstations, a powder room on the ground floor, and a mezzanine discussion area on the first. Taking centre stage in the interiors is a sage green circular metal staircase that is envisioned to reflect the colours of the surrounding landscape.

We drew inspiration from spatial identities and a vernacular blend of materials rooted in the context. The design language is envisioned to evoke a culture of inspiration, creation and collaboration while fostering unconventional studio workings. While the spatial experience is choreographed in a minimalist manner to augment visual connections across the studio, the hierarchy of spaces pushes the envelope of collaborative learning.

Credits

 Bangalore
 Karnataka
 Taliesyn
 Architect's Studio
 08/2021
 75 mq
 Confidential
 Shalini and Basha
 Sripoorani / Siranjeevi / Baba / Vishnu Tej
 Star Engineers
 Sigma Consultants
 Niveditaa Gupta

Curriculum

Taliesyn strives to conceptualize architectural solutions that inherently fulfil the sole intention of creating meaningful spatial interventions. Co-Founded in the year 201o by Shalini Chandrashekar & Ar G S Mahaboob Basha, the firm has projects dotting the Southern-Indian frontier ranging a diverse portfolio of Residential, Hospitality, Recreational, Institutional & Cultural genres.
The practice’s design philosophy involves decoding an architecture deeply rooted in the landscape & responds to the vernacular paradigm of site & materiality. Exploration of materials based on their proximity to the site, properties, appearances & the effect it introduces into space is paramount. Taliesyn’s body of work is strung together by a common thread of contextual sensitivity & architectural experiences that holistically engage the senses.

https://taliesyn.in/

Tag

#Finalist #Steel  #Concrete  #Offices  #Terracotta  #Cement  #Concrete façade  #Bangalore  #Shalini Chandrashekar  #Karnataka 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.