Andrea Vattovani Architecture - Oasis, changes from every angle
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Mixed Use
  4. Oasis, changes from every angle

Oasis, changes from every angle

Andrea Vattovani Architecture

Mixed Use  /  Future
Andrea Vattovani Architecture

Our concept for the OASIS office tower focuses on providing innovative and practical solutions to different challenges. First one being the site itself, located in one of the most prominent streets in Riyadh, the famous King Fahd Road. The site is currently being used as a public park; therefore, our first idea was to integrate as much greenery as possible, but also provide a multi-functional outdoor space, fitting the Vision 2030. Therefore, the ground floor is a hybrid level combining a public park, an outdoor retail experience and even an outdoor theater. Shops, bars, restaurants, sitting and entertainment areas, you can find it all in the Oasis Tower.

The building form follows the main road next to it - the King Fahd road which has a NW-SE direction. With sustainability in mind it was decided quite early that we don't want to create another glass tower unsuitable for the climate. Therefore our building form reacts both to the exisiting urban situation as well as the climate conditions. The building slab folds in the middle to open up to the street thus creating a plaza in front. Public functions like, green-space or retail can occupy the ground floor, while the upper floors are rerserved for office spaces. The office floors also feature a sky garden as well as a green rooftop.

The building orientation and form have positive affects on the micro-climate in the building. The south facing facade is minimzed thus reducing overheating. Furthermore, the depth of the building envelope/facade (fiber-concrete panels) creates shade, and blocks direct sun from every direction. This creates a passive way of reducing overheating and controlling the building temperature without over-using the hvac system. The ground floor can either be developed as a public plaza with retail space, playgrounds and public event space or a park, spreading across two levels. A combination of both is possible as well. The greenery and the "floating park" provide shade and reduce the temperature, making it possible to spend the time outside regardless of the hot weather.

The building itself, reacts to the surrounding area, and opens to the plaza facing the King Fahd Road. The lobby of the building is a welcoming space, connected to one of the pavilions in the park. It is a highly flexible space, which can function as a separate lounge or a bar as well as be part of the restaurant located in the pavilion in the front. The interior color palette reflects the intention of bringing the greenery inside. Natural materials, such as stone, wood and plants being the essential part of it while the door frames and lighting fixtures are accentuated in gold. One central core stretches through all 30 floors and the basement level. The remaining space allows for a variety of layouts, according to the tenant’s needs, since all service functions are already integrated into the core - service shafts, elevators, fire-escapes and toilettes. Therefore, each floor can be used as one big flowing space, or be split up in up to 4 smaller office spaces if desired. Three of the floors can function as multi-purpose floors for meetings with a sky garden. Moreover there are two floors which are merged together as a multi-purpose conference center. With flexible separating walls, it can easily be adjusted to fit a conference, a fair, an exhibition or any other type of event. Finally, the top floors of the building feature a sky-bar/restaurant with terraced-gardens offering a magnificent view of the Kingdom Centre.

The pattern of the outer façade reacts to the functions underneath, opening up to reveal spaces such as the sky gardens and protect the office spaces from the midday sun. Due to the facade pattern and the building form the OASIS tower changes from every angle, yet it is still unmistakably recognizable and stands out from every other office tower. The pattern is created by a fiber-cement-like cladding. Due to its depth, it functions as a shading element which drastically reduces overheating.

Credits

 Riyadh
 Saudi Arabia
 Avoris Middle East
 Retail/Offices/Public Space
 12/2028
 43000 mq
 Confidential
 Andrea Vattovani
 Igor Kolonic, Mario Keusch, Laura Chromecek, Laurenz Neuhauser
 Nonstandard & Andrea Vattovani Architecture

Curriculum

AVA is an award winning studio specialized in architecture, urbanism, design as well as research. Our Graz based studio has worked on a variety of projects, each one having been developed with particular attention to its individual case, while holding on to AVA’s mission. Specifically, we believe that as planners and designerss, we have the responsibility to improve the city’s quality through creating real solutions. More generally, some of the key strategies of our team are creative reduction of form, meticulous attention to detail, and always achieving a noble architectural design with a strong focus on functionality and accurate response to site surrounding. That is why, at AVA we avoid formalistic and overly fashionable architecture, instead of striving for clear communication of ideas through our projects. We aspire to create timeless architecture by reducing form, efficient and functional use of materials, at the same time remaining conscientious of costs.

https://www.andreavattovani.co...

Tag

#Finalist #Steel  #Fiber cement  #Commercial - Retail  #Offices  #Andrea Vattovani Architecture  #Concrete panels  #Landscape  #Steel frame  #Acoustic ceiling  #Saudi Arabia  #Bar - Café  #Fiber cement façade 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.