ARCH. ERSILIA RUSSO - Lights and colors of nature in a loft in the heart of Napoli
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Interior
  4. Lights and colors of nature in a loft in the heart of Napoli

Lights and colors of nature in a loft in the heart of Napoli

ARCH. ERSILIA RUSSO

Interior  /  Completed
ARCH. ERSILIA RUSSO

Another 72 m2 smart flat in the center of the city, located on Corso Vittorio Emanuele in Naples. The building is an old decommissioned and abandoned factory, where leather was worked and high quality bags and shoes were produced. The factory is located under a bridge overlooking a garden, was closed decades ago and is still largely empty and abandoned today. Only a small portion was transformed into residential use and sold privately. My client asked me to transform what was a real LOFT into a comfortable home for a couple and perhaps a child. The challenge was complex due to the variable heights, the light coming only from one side and the spaces which were particularly difficult to optimize. Thus I created, still in open space, spaces dedicated to activities and usable in various ways.

The apartment which for years has regularly been transformed from industrial use to residential, overlooks a wonderful garden of the convent of the Sacred Heart and the greenery, the calm, the brightness of these places, enter the house in the call of the leaves festive of the false ceiling of which....in the silence the sweet rustle seems to be heard....

L'appartamento che da anni e' regolarmente stato trasformato da uso industriale ad abitativo, si affaccia su un meraviglioso giardino del convento del Sacro Cuore e proprio il verde, la calma, la lumiosita' di questi luoghi, entra nella casa nel richiamo delle foglie festose del controsoffitto di cui....nel silenzio sembra udirsi il dolce fruscio....

The kitchen wall was damp and I used slaked lime … the one that was used in ancient Rome in the baths. The parquet and the wood have been treated with beeswax, all for maximum comfort, a colonial flavor and original modernity. All the walls are made of iron and wood, I used above all , natural materials, avoiding unealthy and toxic products. La parete della cucina era umida e ho impiegato il grassello di calce …quello che nell’antica Roma si usava nelle terme. Il parquet e i legni sono stati trattati con cera d’api, tutto per il massimo comfort, sapore coloniale e originale modernità… Tutte le pareti, basse e diframmatiche, sono realizzate con trutture in acciaio leggero e legno in larga misura, tutti materiali naturali per le finiture, con in minor impego possibile di prodotti isalubri.

Characteristic elements:the internal staircase leading to the mezzanine, strongly evocative of Nature with the false ceiling.Going up the stairs "you climb the tree" where the suspended study is housed with a child's room, a custom-made foldaway bed and "lockers" like a boat for all the stowage. The large open space provides various uses for parties, tables but also relaxation in the reading corner with old books, many stowage areas, a comfortable office for the dining area under the study, drawers and compartments under the 'Albero' staircase accessible only from the walk-in closet.Thoughtful choices for the customer, engeneer and passioned in saling, who loves technology and tradition, such as the majolica tiles on Vietri in the kitchen and bathroom, all made to measure.Elementi caratterizzanti: la scala interna che porta al soppalco del bambino, evocativo della Natura con il controsoffitto. Salendo al soppalco "si sale sull'albero" dove c'e' lo studio sospeso con camera del bambino: letto su misura a scomparsa e "gavoni" come una barca per tutti gli stivaggi. L’ampio open space prevede diversi usi per feste, tavolate ma anche relax nell’angolo lettura con i libri antichi, tante le zone stivaggio, un comodo office per zona pranzo sotto lo studio, cassetti e vani sotto la scala 'Albero" accessibili solo dalla cabina armadio. Scelte ponderate per il cliente velista che ama tecnologia e tradizione come le maioliche vitetresi in cucina e in bagno,tutto design "sartoriale".

The leaves under the ramp .... Nature that re-emerges ... this is what inspired the design choices ... an abandoned factory that comes back to life, as nature takes over the places, Life is reborn in industrial archeology. Le foglie sotto la rampa....la Natura riemerge ...ecco cosa ha ispirato le scelte progettuali di design...una fabbrica abbandonata che torna a vivere , come la natura riprende i luoghi, la Vita rinasce in archeologia industriale.

Credits

 Napoli
 Italy
 Ing. Spedaliere
 ABITATIVO
 06/2020
 76 mq
  56,000.00 €
 ARCHITETTO ERSILIA RUSSO
 Arch. Ersilia Russo project, Arch. Alba Tine' rendering
 ing. S. Spedaliere
 Elio Vitale Falegnamerie, Mariano Tarallo opere in ferro, NeonAlf metacrilati. Coppola illiminazioni
 Ersilia Russo

Curriculum

For years Ersilia Russo has been designing homes that go against the trend of standardisation, the flattening of tastes, trying to create new environments that are always unique and never the same as each other, just as each person is unique. The search for personalized details, even traditional materials to be made by craftsmen, give uniqueness to each project.
Specialized in very small spaces, design and research of use of ealthy materials, she partecipated al the two last Award by The Plan , been choised in shortlist in both competitions.
Every project she aproches is depp an full of love for Nature and for Life.


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054