Arcplus Institute of Shanghai Architectural Design & Research - Shanghai temporary school, in a genuine relationship with the city
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Education
  4. Shanghai temporary school, in a genuine relationship with the city

Shanghai temporary school, in a genuine relationship with the city

Arcplus Institute of Shanghai Architectural Design & Research

Education  /  Completed
Arcplus Institute of Shanghai Architectural Design & Research

The project is planned to be a purpose-built transitional school, which will be used as a temporary transition for 2-3 years before the relocated schools in the district have a new building, as part of the Tongfuli site campus plan. It will ensure both 12-class kindergarten and 15-class primary schools' pedagogical needs are met, while also considering potential future use for other vacated schools. In order to make the building more compact and efficient, and to provide more daylight, an enclosed layout and double exterior corridors were designed to create a free and interesting campus space, and to connect it to the interior and exterior, giving the building a state of vibrancy in the city, given the current space constraints.

The temporary school compound is located amid an urban landscape where modern urban and historical styles coexist and where modern business and city life mix, the integration of new buildings in this site reflects the symbiosis of urban modernity and traditional history and culture. The 'enclosure layout' forms the basic skeleton of the school, maintaining the continuity of the street and enclosing the internal site, allowing for more connections between the various outdoor teaching scenes. The 'double corridor' spatial organization model is a way for the whole school to expand its functions, and it is also a clue for campus life to unfold. Ten minutes between classes students can gather on it, looking far away, providing a vibrant image of the campus on the city street.

The requirements of the client were to build quickly enough and as cheaply as possible. The building was constructed in a steel frame structure with low-cost and easily available materials, such as aluminum-magnesium-manganese roofing, colored aluminum windows, colored metal railings, and light grey paint, which were both easy to install and convenient to construct. At the same time, to ensure the safety and continuity of students in the corridors, the various corners on the outer corridor were rounded and the metal mesh ceiling was made.

Shanghai's temporary school compound showcases how to plan spatial layout and innovate spatial patterns in a high-density urban environment. The building is compact and efficient, with an enclosed layout and double external corridors that create a free and interesting campus space with internal and external links. The 'enclosure layout' maintains the continuity of the street and enables users to engage with the city through the buildings. Additionally, the buildings enclose internal activity areas to connect various teaching and learning scenarios. The “double exterior corridor” spatial organization unfolds the school's functions and provides a vibrant image of the school in the urban street. The design reflects the symbiosis between the contemporary and the traditional, creating an 'alive' school compound that immerses students in the vibrant city. The school's two groups of buildings enclosed to the north and south can be divided and combined for future use. The Shanghai temporary school compound is a model for modern design that creates a better urban environment while preserving the city's historical heritage.

Project construction only lasted a year, it also faced a pandemic lockdown. The tight budget led to some regrets in the final presentation, such as the old bounding wall being retained, which caused a barrier between the street and school. However, the enclosed layout and double external corridors realized the building concept, encouraging observation and hidden connections beyond usage, and established a genuine relationship with the city, reflecting the school-city interaction's authenticity.

Credits

 Shanghai
 China
 Shanghai huangpu district education bureau
 The project is planned to be a purpose-built transitional school, which will be used as a temporary transition for 2-3 years before the relocated schools in the district have a new building.
 12/2022
 8954 mq
 Confidential
 Yue Shen, Ye Wang, Yutong Sun, Chennuo Huang, Mingyang Li
 FREE STUDIO
 ©FANCY IMAGE, ©SANQIAN VISUAL IMAGE ART

Curriculum

FREE STUDIO is the influential creative studio of AISA. It has a long history of planning and originality in public cultural architecture, urban regeneration, and beautiful villages. Rooted in local and contemporary contexts, the studio strives to create a beautiful connection between architecture and its users on a physical and human level, inspiring places with emotion. Researching architectural narratives, exploring contemporary expressions of local native languages combined with architectural contexts, and narrating the here and now in the language of architecture. Focus on community vitality, on the construction and use of space to trigger a vibrant daily life. The studio places equal emphasis on practice and research and has won more than 20 provincial and ministerial architectural design awards for projects under its auspices. While practicing architecture, we document and discuss our reflections on architecture and culture through publications, exhibitions, and lecture sharing.

https://www.aisa.com.cn/

Tag

#Finalist #China  #Aluminum  #Education  #Shanghai  #Arcplus Institute of Shanghai Architectural Design & Research 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.