Teeple Architects & Proscenium Architecture + Interiors - MacLeod Building Renewal, a cutting-edge teaching and research facility at the University of British Columbia
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Education
  4. MacLeod Building Renewal, a cutting-edge teaching and research facility at the University of British Columbia

MacLeod Building Renewal, a cutting-edge teaching and research facility at the University of British Columbia

Teeple Architects & Proscenium Architecture + Interiors

Education  /  Completed
Teeple Architects & Proscenium Architecture + Interiors

The MacLeod Building Renewal responds to a pressing need to improve the seismic and climate resilience of UBC’s modernist architecture by transforming a1963 building nearing the end of its service life into one that actively supports and showcases 21st Century learning, innovation and sustainability. MacLeod’s sculptural, locally fabricated pre-cast concrete façades preserve the rhythm and rigour of its international style heritage while introducing a high-performance rainscreen assembly with integrated solar shading. A reconfigured entry and newly visually interconnected interiors foreground accessibility and inclusivity, maximize ventilation, encourage collaboration, and put the innovative pedagogy and research of UBC’s Department of Electrical and Computer Engineering on display.

The site is located on UBC’s Main Mall – the University’s primary pedestrian thoroughfare. The original building featured an inaccessible and effectively hidden main entrance raised nearly a storey above grade. The renewal relocated the entry—and main floor—to the lowest level, introducing a highly visibleinviting entry point tied to a gently sloped and intuitive access path. New outdoor seating and carefully deployed façade transparency bring the building into conversation with a highly activated public realm. Compared to new construction, the renewal approach allowed the project team to significantly limit site disturbance caused by construction, including retaining high-value existing heritage oak trees.

Sustainability was integral to the project purpose and design approach, holistically achieved ambitious performance targets, reduced the building’s environmental impact, and responds to the impacts of a warming climate. Energy and carbon targets are met through a combination of an innovative DOAS mechanical system, mechanical-assist passive ventilation and the new, high-efficiency building envelope that incorporates solar shading within the precast forms. Substantial carbon savings was achieved from the reuse of 73% of the building’s existing concrete structure. A new light and air shaft cuts through four levels of the structure to introduce visual interconnectivity between floors and act as the primary return air path for the entire building, reducing fan energy loads and costly ductwork.

MacLeod sets a new benchmark for institutional renewal, achieving ambitious green targets (LEED v4 certification, 56.15% reduction in energy intensity and projected annual energy consumption of 117.5 kWh/m2/year) while shaping spaces that encourage innovation, community-building and collaboration. The sculptural façade offers exceptional thermal performance and a dynamic expression that befits its current use and registers its modernist heritage. The reconfigured program distributes Informal Learning Spaces through the building, animating public circulation and establishing focal points for interaction and collaboration. Glazing between perimeter programs and corridors brightens previously dark, inward-facing interiors. Integrated sun shades on south and west exposures mitigate glare and solar heat gain while bouncing light deep into the floorplate.
The envelope and HVAC were optimized using 2050 weather file modelling to ensure resiliency for a warming climate. Structural upgrades, envelope design and interior planning were coordinated to allow a future two-storety addition to respond to anticipated enrolment growth. The significant reuse of the existing structure presented numerous challenges to establish new seismic load paths and foundations—blending new and old methods of detailing and leveraging innovative construction techniques. Resilience-focused seismic upgrades exceed present Building Code requirements prioritizing safe and efficient reoccupation after an earthquake.

"Our collaboration with the Proscenium-Teeple team was instrumental in the successful transformation of the MacLeod Renewal project. Their expertise and dedication resulted in a remarkable renovation, turning an outdated building into a cutting-edge teaching and research facility, greatly enhancing our campus." Noel McNally Sr PM

Credits

 Vancouver
 Canada
 University of British Columbia (UBC)
 Post Secondary Education: Laboratory, Classroom, Office and Workshop Space
 06/2022
 72812 mq
  27,100,000.00 $
 Teeple Architects (Design Architect); Proscenium Architecture + Interiors (Architect of Record)
 Teeple: Stephen Teeple, Avery Guthrie, Myles Craig, Rob Cheung, Peter Fortune, Aidan Ferriss, Brent Haynes, Miriam Wiggins, Kendra Kusick, Richard Lam; Proscenium: Kori Chan, Ben Nielsen, James Bligh, Teague Shinkewski, Pamela Troyer, Alissa Foss, Matthew Kurnicki
 Heatherbrae Builders
 Weiler Smith Bowers Consulting Engineers – Structural Engineer; RJC Engineers – Building Envelope; Recollective – Sustainability; AME Group – Mechanical Engineer; Applied Engineering Solutions (AES) – Electrical Engineer; PFS Studio – Landscape; RJC Engineers – Building Envelope; Recollective – Sustainability; RWDI – Acoustics; LMDG – Building Code
 Con-Force Structures Ltd. –Precast Concrete Supplier; Birdsafe High Performance Glazing Units – Garibaldi Glass; Fibreglass Window Frames – Cascadia; TWA Radiant Heating & Cooling Panels – RAIDA sales Inc.; Curtain Wall Glazing – Kawneer; Student Lockers – Spacesaver
 Andrew Latreille Photography

Curriculum

Design Architect Teeple Architects, founded in 1989 in Toronto by firm Principal Stephen Teeple, has built an international reputation for innovative design, technical excellence and exceptional service through a mix of acclaimed institutional and private sector projects. Architect of Record Proscenium Architecture + Interiors was founded in 1996 in Vancouver as a firm focused on the planning and design of facilities for the Arts, expanding to include a wide variety of cultural, institutional, commercial and residential projects. Since 2012, Teeple and Proscenium have collaborated to deliver a series of dynamic and thoughtful projects for post-secondary institutions in Western Canada – exemplified by the nationally and internationally recognized Langara College Science & Technology Building. Teeple and Proscenium’s relationship is built on the deeply held shared values of sustainability and community-building through expressive, user-focused, and place-based design. www.proscenium.ca

http://www.teeplearch.com/

Tag

#Shortlisted #Canada  #University  #Vancouver  #Pre-cast concrete panels  #Precast concrete  #University campus  #Green  #Education facility  #Teeple Architects & Proscenium Architecture + Interiors 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.