CCTN Design - Jiangxi Academy of Painting Art Museum, a former factory becomes an exhibition space
  1. Home
  2. Award 2023
  3. Renovation
  4. Jiangxi Academy of Painting Art Museum, a former factory becomes an exhibition space

Jiangxi Academy of Painting Art Museum, a former factory becomes an exhibition space

CCTN Design

Renovation  /  Completed
CCTN Design

The design transforms the former factory into a professional art museum of painting, calligraphy and ceramic crafts to attract artists and tourists to come and visit, bringing new vitality to the ancient city. Based on the scale and function requirements of the museum, architects carry out a 'dialogue' design with the historic block.

The small scale and monotonous space of the workshop cannot meet the needs of area and flowline for a professional museum, so the design strives for more spaces both above and below ground. The extended underground space serves as warehouse, equipment room, exhibition hall, etc. The upper added volume with gradient glazed fabric serves as special exhibition hall and viewing platform, which is just high enough to have a overall view of the historic district.

Located in the center of Jingdezhen Ancient City, the site is surrounded by traditional kilns and dwellings to create a special urban context. The renovation scope involves the #1 workshop of Jianguo Porcelain Factory, the staff bathroom, the staff dormitory, dwellings and the open space on the north side.

The design adds a two-story glass volume in the center area of the old factory to serve as a special exhibition hall. Meanwhile, the glass volume cannot be seen by people from the surrounding roads according to the sight line analysis, so as to achieve a kind of "hiding" effect. It makes the original thick red brick workshop disappear into the environment with its light facade expression, while creating a hazy glazing color change to echo the ceramic culture of the site.

The predecessor of this project was the Jianguo Porcelain Factory built in the 1950s, which has been included in the fourth batch of China's Industrial Heritage Protection List.

As the main body of the museum, #1 workshop is kept intact. Architects detach the newly inserted main structure from the old wall. New concrete columns are clad in bricks standing next to the old brick piers. Original facade is reinforced with steel wire mesh and connected locally. Steel and wood trusses are used to replace the original wooden trusses in the roof structure to meet the load requirements of the waterproof layer, insulation layer, black ridge tiles, low-e glass of the side windows and metal louvers. Meanwhile, recycled wood material is partly adoptted to continue the original style.

The newly built entrance volume extends to the open space on the north side in the way of organic growth. The design basically follows the original plant's spatial scale, column grid span, facade modulus and other survey data, and uses concrete, glass, aluminum plate and other modern materials to create a welcome interface with concise design language. The old and new volumes are in harmony with each other, however, they demonstrate architectural techniques belonging to different times in terms of interior design and material details.

The extended foyer space adopts double pitched roof, and the prototype originates from the roof truss of old factory. Matrix hanging ceramic lamps echo the local culture while enhancing the sense of ritual. Guided by the partition wall, visitors can reach the main hall through transitional corridor. One section of the corridor presents a mottled wall of old bathroom protected in glass showcase, which makes people feel like walking through a time tunnel.

In the main hall, architects create a three-story full-height atrium by virtue of extended space above and below ground, which makes the original monotonous workshop become three-dimensional, diversified and magnificent. The curved special exhibition hall on the second floor has a horizontal hole on the wall, which forms a sight line connection between the exhibition hall and the public space, and introduces the theme activities into the sight of visitors like exhibition.

After completion, the most surprising space for both client and public are the viewing platform in the glass box. Actually, the design conditions based on industrial heritage protection requirment, has strict height limits. Through many UAV height simulation, the glass volume not exceed the height limit, but also formed a line of sight opposite the Longzhu Pavilion of the Imperial Kiln Factory on the west, which realizes the initial target of 'dialogue' design with the historic block.

Credits

 Jingdezhen
 China
 Jingdezhen Taoyang Real Estate Co., Ltd.
 Exhibition, Art activity, Artist studio
 05/2021
 11332 mq
  13,458,969.00 €
 Xuhong Zhou
 Yang Jia, Fan Jingjing, Zheng Congtao, Li Xuehan Yang Leiming, Xiao Junlong, Xu Chaohua, Ni Xinghui, Wang Mengxiao, Pan Jun, Wang Zili, Shen Danqun, Qiu Ping, Li Hao, Sun Chao
 GBT Architecture Photography

Curriculum

CCTN Architectural Design is founded in 2003 and led by Mr. Cheng Taining, academician of Chinese Academy of Engineering, National Engineering Design Master. Based on architectural design, it also provides urban planning, landscape design and interior services. CCTN is now Class A qualification of both construction industry engineering and urban and rural planning.
CCTN focuses on four special research and development sectors: Public culture/ exhibition/ education building, Station-City Synergy/ Urban TOD, Urban Regeneration, Extensive Real Estate.

http://www.acctn.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.