Noname Studio - Villa Uliveto, a house in Apulia surrounded by olive trees
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Villa
  4. Villa Uliveto, a house in Apulia surrounded by olive trees

Villa Uliveto, a house in Apulia surrounded by olive trees

Noname Studio

Villa  /  Completed
Noname Studio

Carovigno is a small town in the province of Brindisi, in the southern region of Puglia. The house is generated from the natural elements in which it is immersed. The first consists of a low existing limestone blocks wall delimiting the karst part of the terrain from the natural podium on which the villa stands. The olive trees, an almost constant presence throughout the Apulian agricultural landscape as well as an invaluable resource, give the second element: abstract sculptures shaped by time and wind. The project is developed on a land extended from east to west, completely populated by medium-sized olive trees. The house is reached through a gravel driveway that moves to reveal humanized nature only at the end. The construction takes place while preserving as much as possible the integrity of the existing olive trees, only three of which have been relocated within the land. A centuries-old olive tree, casually placed in the middle of the natural podium, is the real central point of the building, whose presence determines its footprint. The composition of the building explicitly announces the hierarchy of functions and their reciprocal relationship in space: a cube contains the living area of the villa and intersects a low oblong prism of the sleeping area. The two volumes are slightly rotated to embrace the centuries-old olive tree, the centre of an open terrace and the main relational space as well as the heart of the outdoor life. The margin between the inside and the outside of the house is expressed in a system of natural light mediation devices. A vertical skylight that allows the winter light, lower on the horizon, to penetrate inside the house, interrupts the roof between the kitchen and the dining area. The different geometry of the openings frames the rural landscape giving it always distinct aspects, the vertical pivot opening of the master bathroom overlooks a private patio, a place where the owners can live following the rhythm of nature. The open room at the end of the room slat is a window to the sky. The house is characterized by a rigid stereometry of pure forms covered with white lime and stands out against the twisted and absolute landscape of the olive grove. The Apricena stone, a limestone material extracted on the slopes of the Gargano with shades ranging from beige, ivory and pink, was used in different parts of the house and declined in its surface variants. It runs to the tumbled tiled floor, surrounds the windows with polished slabs, marks the access thresholds with bush-hammered slabs and is used as an internal Palladian cladding. The furnishings do not follow a single stylistic line, but belong to distant "worlds" which, surprisingly, manage to dialogue in harmony, describing the cosmopolitan soul of the owners.

Credits

 Carovigno
 Privato
 05/2021
 170
 500.000
 Noname Studio
 Arch. Francesco de Felice
 Arch. Andrea Perego
 Ing. Francesco Cavallo
 Metra, Cappellini
 Francesca Iovene

Curriculum

Noname Studio was born in Milan, inside the architecture studio where we met and worked until 2013. Since then our practice has grown over time, through private assignments, competitions and collaborations with colleagues. Our work focuses mainly on research and interpretation of the different forms of contemporary living, addressed on architectural scale, interior design and furnishing details. For us being architects means returning the aspirations and memories of our clients in expressiveness and aesthetics, reconciling their desires with our visions and our design method. The need to dialogue with different cultures is what makes our daily practice complex and stimulating. We are constantly searching for a balance between the legacy of the past, the multicultural contaminations, the challenges addressed by the contemporaneity and the continuous refinement of our expressive identity.

https://noname-studio.eu/villa...

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote

Tag
#Shortlisted #Italy  #Plaster  #Glass  #Residence  #Bamboo Shading  #Concrete and Masonry Structure  #Plaster façade  #Tufa  #Marble  #Ash wood panels  #Pietra di Trani  #Noname Studio  #Carovigno 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054