5468796 Architecture in collaboration with Kasian Architecture, Interior Design and Planning - 9th Avenue Parkade + Innovation Centre integrates an iconic design into Calgary's urban identity
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Transport
  4. 9th Avenue Parkade + Innovation Centre integrates an iconic design into Calgary's urban identity

9th Avenue Parkade + Innovation Centre integrates an iconic design into Calgary's urban identity

5468796 Architecture in collaboration with Kasian Architecture, Interior Design and Planning

Transport  /  Completed
5468796 Architecture in collaboration with Kasian Architecture, Interior Design and Planning

The City of Calgary required a downtown parkade to free up multiple lots for development. Understanding the likelihood of the building’s future obsolescence, municipal officials also wanted a creative solution that would justify the expenditure now and in the future. And so the clients, Calgary Municipal Land Corporation and the Calgary Parking Authority, asked the collaborative team of architects to design a 510-stall parkade that could be easily converted into an office, light industrial or residential building. The project site – adjacent to the new Calgary Library, Calgary City Hall and the Studio Bell, (the National Music Centre) – included an unbuildable easement for an underground light rail tunnel, which cuts through the middle of the project site and represents what the city determined was a 20% loss in buildable area. The design team’s solution is a building in the form of an elliptical helix, bridging the easement and thereby recapturing much of the lost land value. Vehicles enter at grade, directly over the easement. The ellipse creates a street-wide interior courtyard and 12-metre shallow floor plates allow daylight and ventilation to pervade the interiors from multiple directions – critical features should the structure be converted to a new use. The floor plates ascend on a 1-2% gradual slope to avoid the need for vehicular ramps that would require eventual removal. Ceiling heights of 4-metres, clear spans, and universal load-bearing capacity contribute to a variety of gradual or wholesale changes with low-cost ramifications. The vehicle entrance, with clearances that allow for maintenance of the underground tunnel, is flanked by pedestrian and bicycle entrances, and activities such as a basketball court, cafe, Innovation Centre Entrances and exhibition courtyard. These activate the frontage along 9th Avenue SE and frame the southern edge of the developing East Village neighbourhood. Spherical bollards, variegated concrete patterns under foot, and a traffic mirror ceiling ensure the central courtyard is a lively and vibrant place with a distinctive and memorable aesthetic, enriched by public amenities. The building frame is enveloped in a distinctive guard shroud, raised strategically around the perimeter to provide pedestrian, bicycle, and vehicular access. The members of the shroud hold a fine-grained mesh that acts as a pedestrian guardrail today, while easily and inexpensively accommodating conversion into residential/ commercial suite balconies with no additional work required. Halfway into the design process, the client solidified a partnership with PLATFORM, an entrepreneurial hub for the city’s burgeoning innovation community. This was the first test of the adaptable design – requiring conversion of the plan into an open and flexible office space that can be easily modified for use by individuals and small and large groups, and occupying the space on an hourly, daily, monthly, or yearly basis. The design team proposed that PLATFORM occupy the first two levels of the building to animate the street frontage. By suspending a light-framed vehicular ramp that cuts through the central courtyard, the vehicular circuit was removed from within the structure. It can be easily removed later once and if vehicular access is no longer needed. Inside, PLATFORM is imagined as a space ripe with opportunities for work and collaborative potential. Its relatively raw and generic 4,500 square meters can be adapted and appropriated by tenants at will. The nexus connecting the two levels is a pitch stage that cuts through the second floor, connecting the principal entrance with both floors and encouraging both organized and impromptu meetings. The space is designed to enable evolution over time. An 'Infrastructure Frame’ hangs overhead but within reach, suspended from the ceiling to a datum at 2400mm above the floor, to facilitate easy connections and reconfigurations, thereby providing ultimate flexibility for any layout. Beneath the ‘Infrastructure Frame’ are generic pods that vary in openness — from fully open to closed. Users and staff can easily access power from overhead, and arrange the portable lights and mobile furniture to meet their individual or group requirements. The succeeding six levels comprise 280,000 square feet of parking, with light-washed, pedestrian-forward routes, and elevated views in all directions. Clear, simple, and single-direction circulation is explained with distinctive wayfinding – created by the architects as an extension of the building design.In its next life, the parkade can be converted partially or entirely, gradually or expeditiously, and to one or more uses. The shallow slope provides a ‘flat’ floor within acceptable tolerances for class B or C office or light industrial space. The imperceptibly shallow spiral creates an 'infinite' floor plate, allowing for great flexibility in the future. Residential conversions can be achieved with minimal surface topping material. Beyond providing the necessary urban infrastructure to serve the city, as well as an overarching design intention to see the structure's use transform for the needs of the future, the design of the 9th Avenue Parkade and Innovation Centre contributes to the urban fabric of the City of Calgary in a distinct way. Engaging local photographers, car enthusiasts, and public appreciation within a key cultural neighbourhood, the project continues the district's reputation for strong design excellence. It actively contributes to the public realm and to the design conversation of our cities – that conventional typologies can evolve beyond the accepted standard to provide delightful, inspiring experiences and spaces. The success of the project is the result of a diverse design and client team demanding more of the project brief and developing innovative, business-conscious solutions in order to integrate a long-term, iconic design into Calgary's urban identity.

Credits

 Calgary
 Calgary Municipal Land Corporation, and the Calgary Parking Authority
 07/2021
 31150
 55000000
 5468796— JOHANNA HURME, SASA RADULOVIC. KASIAN—KATHERINE ROBINSON, JOANNE SPARKES
 5468796—EMEIL ALVAREZ, PABLO BATISTA, KEN BORTON, JORDY CRADDOCK, ERIC DECUMUTAN, DONNA EVANS, BEN GREENWOOD, JOHANNA HURME, JEFF KACHKAN, STAS KLAZ, LINDSEY KOEPKE, KELSEY MCMAHON, COLIN NEUFELD, SASA RADULOVIC, AMANDA REIS, MATTHEW TRENDOTA, SHANNON WIEBE. KASIAN—KATHERINE ROBINSON, JOANNE SPARKES, TESFA MULAT, FREDRICK VOO, BART OTWINOWSKI
 EllisDon
 STRUCTURAL: ENTUITIVE | MECHANICAL/ELECTRICAL: SMITH + ANDERSEN | LANDSCAPE: SCATLIFF MILLER MURRAY | CIVIL: APLIN MARTIN | SHROUD: HEAVY INDUSTRIES | ACCESSIBILITY: LEVEL PLAYING FIELD
 Heavy Industries
 James Brittain Photography & RedPoint Media

Curriculum

5468796 Architecture is a Winnipeg-based, full-service studio founded in 2007.

https://www.5468796.ca

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Winner #Reinforced concrete  #Canada  #Calgary  #5468796 Architecture  #Steel façade  #Multifunctional Building - Complex  #Kasian Architecture, Interior Design and Planning 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054