TOMAS GARCIA PIRIZ STUDIO - Copera's Garden, a temporary scenic post-Covid space into an industrial landscape
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Special Projects
  4. Copera's Garden, a temporary scenic post-Covid space into an industrial landscape

Copera's Garden, a temporary scenic post-Covid space into an industrial landscape

TOMAS GARCIA PIRIZ STUDIO

Special Projects  /  Completed
TOMAS GARCIA PIRIZ STUDIO

In the surroundings of the city of Granada, immersed in the agricultural void of the rural environment of La Vega, the periphery is shown through its other “cities”: dotted and unstructured urban developments, agricultural infrastructures, contemporary ruins of abandoned farms, centers commercial and, of course, industrial parks. The club Industrial Copera is located in one of these harsh industrial spaces, a paradigmatic musical center within the national scene. The need, as a result of COVID-19, to expand its outdoor musical offerings and other cultural activities leads it to occupy the adjacent parking lot to convert it into a temporary stage space. The project arises from the fusion of the vocabulary of the garden and that of the peripheral industry. Materials and techniques from the industrial field are displaced to build a musical infrastructure halfway between the city and the countryside: projected concrete, thermal insulation of facades, prefabricated, metal reinforcement, formwork sheets or parking pavements are recontextualized when associated with vines, trees and planters. The result is a new hybrid landscape that allows the fertile substrate of the countryside to sprout again, wrapping a raised architecture that forms an interior patio, a crater, in which to isolate yourself from the noisy exterior space. A protected space is thus delimited by a dark wall that underlines the presence of the nearby vegetation and the mountains and the sky in the distance. In the lower part there are entrances, bar, toilets, stage and stalls. A higher level enables a privileged box, a space dumped on the stage and the views. Both levels are connected by a lowered ladder that in turn acts as a piece of furniture to support the bar. The result is a synthetic hybrid landscape, between the natural and the artificial. A landscape that allows the fertile substrate of the fertile plain to regrow again, wrapping a raised architecture that forms an interior patio, a crater, in which to isolate yourself from the noisy exterior space. A protected space that is thus delimited by a dark wall that underlines the presence of the nearby vegetation and the mountains and the sky in the distance. The Copera’s Garden is a scenic space within an industrial landscape. A surprising place, designed to provoke a unique musical experience, between the fertile plain and the industry, between the natural and the artificial.

Credits

 GRANADA
 INDUSTRIAL COPERA
 06/2021
 180
 115.000
 TOMÁS GARCIA PIRIZ / ELISA ENRIQUEZ DE LUNA MUÑOZ
 NICOLÁS MARTÍNEZ RUEDA (STUDENT) / ROCÍO LÓPEZ BERENGUER (ARCHITECT) / YURI ESPADAS HERAS (STUDENT)
 MIGUEL ÁNGEL JIMÉNEZ DENGRA
 FERNANDO ALDA

Curriculum

TOMÁS GARCÍA PÍRIZ. PhD in Architecture and professor of Architectural Design at the Higher Technical School of Architecture of the University of Granada. His research focuses on issues related to the landscape, the dynamics of change in the 21st century city or the relationships between heritage and contemporary architecture. Co-founder of CUAC Arquitectura actually as TOMÁS GARCIA PIRIZ STUDIO, his work and research has been widely published and awarded (FAD, AR AWARDS, XIII BEAU, XIV BEAU, X BIAU, BAUWELT, ARCHITIZER, BESTARCHITECTS ...) and exhibited at major events such as the Venice Biennale. (2008 and 2016)), Spanish Architecture Biennial, ABOVEMM (Mexico, 2013), IAAC (Seville, 2014) and more. His office has been awarded the prestigious DESIGN VANGUARD 2016 award with which the American magazine Architectural Record designates the most outstanding emerging architects from around the world.

https://tomasgarciapiriz.com/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote

Tag
#Shortlisted #Spain  #Steel  #Concrete  #Theater - Auditorium  #Cement paste  #Asphalt  #Landscape  #Concrete façade  #Metal structure  #Prefabbricato  #Green  #TOMAS GARCIA PIRIZ STUDIO  #GRANADA 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054