1. Home
  2. Award 2022
  3. Renovation
  4. Upcycled House, a beautiful bungalow refurbished to its best, on the outskirts of Mumbai

Upcycled House, a beautiful bungalow refurbished to its best, on the outskirts of Mumbai

KNS Architects

Renovation  /  Completed
KNS Architects

Amby Valley City, a beautiful township on the outskirts of Mumbai. In the midst of many houses, a beautiful bungalow of about 5,000 sq.ft was redesigned and refurbished to its best, by KNS Architects on a plot of 20,000 sq.ft. Being a leading developers space, the house was detailed with upcycled materials. The builder had tons of material available from different sites. The challenge was to optimize the use of these materials. Upcycle House is a project, aimed at exposing potential carbon-emission reductions through the use of recycled and upcycled building materials. In the case of this project, the reduction has been 86% compared to a benchmark house. The client wanted simplicity, warmth yet a feel of elegance and luxury to the space. The house was designed with muted color palate, earthy tones that a struck balance with the outside. We worked constantly on ways to make the homes feel more expansive and create spaces that encourage flow between different zones organically. We were largely able to do that by forging a strong connection between the indoors and outdoors. Spaces that connect with the outside not only lift our spirits, but can also enhance the everyday home-life experience. The driveway was made from the residue available from other sites forming an alluring pattern. The kitchen counter is made of paver blocks, finished to the optimum utilization which gives another accent to the house. The powder toilet is designed with the strips of marble available from the excess creating an interesting pattern. Every corner of the house is well thought and designed. The lighting near the dining is a basic light fixture which got its accent from the exposed wiring meticulously done to match the language of the house. Facetted ceiling with indirect light forms the language of the house. No direct light, either chandelier or facetted ceiling give the space its beautiful look. The lighting for the staircase is also wisely done to compliment the facets of the house. The chairs and sofas are reutilized from their ancestral home. They sit well (literally) with the design, with a slight tint of blue and orange to the upholstery that perfectly match the look. Further, the house is painted in on single color from the outside, apart from the porch which is black in color. It was done to enhance the feeling of entrance to the house and give a sense of grandeur. The greens outside and the earthy tones within created a perfect amalgamation of inside and outside. Essentially, the space was designed keeping comfort and elegance in mind. Modest luxury, clean lines and use of exquisite materials and artifacts were the key factors to deigning this space.

Credits

 Aamby Valley
 11/2020
 465
 32210
 Kanhai Gandhi
 Santosh Jadhav, Akhil

Curriculum

KNS Architects is a multi-disciplinary, national & international award-winning design firm, established with objective of creating contextual, artistic & bespoke design solutions. We believe in looking at each project with a fresh new perspective, a fact that finds resonance in our belief in creating vibrant, out-of-the-box solutions that strike the right note between practicality and aesthetics; constraints and aspirations
A vision of Ar. Kanhai Gandhi, Ar. Neemesh Shah and Ar. Shresht Kashyap; who came together in 1997 to set up the Design practice. Since its inception the firm has undertaken wide spectrum of projects.
In addition to projects in India, have successfully concluded projects globally as well, like the MAHEC-Restaurant & Lounge in Dubai and a few others in Singapore and the United Kingdom. We are currently designing a Private Villa in Washington, USA and Mombasa, Kenya as well as an Indian Seafood fine-dine restaurant in Milan, Italy

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote

Tag
#Shortlisted #India  #KNS Architects  #Aamby Valley 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054