Mecanoo - Taichung Green Corridor, a destination for all
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Public Space
  4. Taichung Green Corridor, a destination for all

Taichung Green Corridor, a destination for all

Mecanoo

Public Space  /  Completed
Mecanoo

The 1.7km long former railway line crossing downtown Taichung was an important catalyst for the development of the old city. The railway’s historical value plays an important role in the revitalisation of the urban realm on which it sits. Sustainable life, sustainable history & culture Although in the past the rail line functioned as way of connecting people, the disused railway acts more as a barrier due to its challenging location on the dyke, which impedes circulation from one side of the tracks to the other. The design reuses the rail line to connect the different parts of the city in a sustainable way by creating a green corridor for biodiversity and including bike/pedestrian lanes to better cater for the needs of the community. Within this linear site, the sustainable development covered a wide range of planning and design factors including urban regeneration, public participation, historic preservation, green and water resources, and circulation routes for pedestrians and bikes. Relying on Mecanoo’s extensive urban planning experience, the design shapes a people-oriented green corridor, complementing the Green River’s waterfront. Inspiration To maintain the area’s strong historical character and set a coherent, recognisable theme for the project, the new circulation system layout relies on the track pattern of the junction railway. Based on the visual language of the railway infrastructure, the routes branch out to integrate the existing and future planned functions. A linear park in the city centre We define the green corridor as a continuous public park in the centre of the city, which will support the conservation and development of the area’s flora and fauna, while improving the connections for pedestrians and bike users in Taichung centre. The project integrates existing and newly added functions to the area into a coherent linear park. A destination for all The green corridor will become a destination and invite users to explore and enjoy the green qualities of the park. Its urban location makes it an ideal place for leisure and recreational activities. The park is designed to intensify the use of the area for the local and wider Taichung community, while promoting a more coherent city infrastructure. Programme: Redevelopment of the 1.7 km existing dyke and former railway track, into a linear park with herb garden, street fitness, tribune, playground, viewpoint and waterpark. Design team: Mecanoo and local landscape firm S.D Atelier, ARIA architect & planners Design: 2017 Realisation: 2018-2021 Client: Taichung city government, Taichung, Taiwan

Credits

 Taichung
 Taichung City Government
 04/2021
 180000
 6212497
 Mecanoo
 Mecanoo and S.D. Atelier Design & Planning
 Ethan Lee

Curriculum

Mecanoo, officially founded in Delft in 1984 has extensive experience designing and realising exceptional buildings which serve client ambitions while creating vibrant end-user spaces. Each project responds to our philosophy of People, Place and Purpose: to the client’s requirements and the user’s needs (People); the physical context, climate and culture (Place); and the current and predicted potential of a building’s function (Purpose).

The result is unique solutions for each varying situation, in which the disciplines of architecture, urban planning, landscape and interior combine in a non-traditional way. Over the years we have learned that functions inevitably change. Therefore, we must create buildings that are prepared for (un)predictable change.

Preoccupied not by a focus on form, but on process, consultation, context, urban scale and integrated sustainable design strategies, the practice creates culturally significant buildings with a human touch.

https://www.mecanoo.nl/Project...

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054