Benedetta Tagliabue - San Giacomo Apostolo Church and Parish Complex, light and materiality in a place of worship
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Public Space
  4. San Giacomo Apostolo Church and Parish Complex, light and materiality in a place of worship

San Giacomo Apostolo Church and Parish Complex, light and materiality in a place of worship

Benedetta Tagliabue

Public Space  /  Completed
Benedetta Tagliabue

‘SAN GIACOMO APOSTOLO’ CHURCH AND PARISH COMPLEX, FERRARA, ITALY 2012–2021 RELATIONSHIP WITH THE URBAN ENVIRONMENT The 'San Giacomo Apostolo' parish complex is a catalyst for the area in which it is located, forming a new nerve center capable of creating identity in the local community and promoting socialization, education and interaction within it. The building is structured as a kindly and open presence to the inhabitants, thanks to a light and organic architecture that contrasts with the solid and compact materiality of the historical preexistence of Ferrara. The slender profile of the trees encloses the plot, creating an intimate and familiar environment, in which the building dominates the scene with its sculptural forms, but at the same time dialogues with the surrounding nature thanks to a language inspired by it. This is exemplified in the naturalistic design of the large plaza in front of the church, a natural extension of the church courtyard and at the same time a meeting place: a place of socialization and union that expands the space of the church, opening it up to the town. Located on a visual and spiritual axis with the new bridge and the city on the other side of the river, access is however made through two lateral routes that join in the design of the square to the church, like two arms open towards community. The new project includes adjacent spaces that will offer educational, meeting and recreational services to the community, as well as new multifunctional spaces for the adjoining school, with which the parish complex also formally dialogues with a volume attentive to the relationship with its surroundings. RECOGNITION OF THE SACRED BUILDING Characterized by its exceptional volume and formal features, the church is immediately perceived as a monumental building that belongs to the public. Its specific function is revealed by archetypal forms and code of formal elements that make its character a sacred building unmistakable. The undulating shape of the sculptural roof refers to the archetypal vaulted shape of the Romanesque and Gothic naves. However, their parallelism is recomposed into a radial shape and the altar is in the centre from which the parabolic vaults depart. Similarly, the large entrance portal together with the threshold of the churchyard, marks in a highly symbolic way the entrance to the temple, whose brick and plaster facades underline the assembly character of the interior space. The facades are made of brick and plaster. The bricks have been specifically worked to present a pointed surface, reminiscent of the famous Palazzo dei Diamanti in Ferrara. AESTHETIC, FORMAL PROFILE Like a hot-air balloon delicately placed on the ground, the church presents itself as a light and delicate architecture, fitting into its context as an open and porous element that offers its spaces to the community. Surrounded by a row of high poplar trees, that create an intimate and unifying space for the meeting of the inhabitants, the building is covered with a light and suspended roof that suggests an upward tension without forgetting the link with nature formalized in organic geometries. As a solid rotation of the variable section, the church develops radially around a central point occupied by the altar, located on a circular presbytery. Therefore, the classroom, the side chapel, the baptistery, and all annexed spaces are organized around it. Inside the church, the vaulted and wooden roof implying the naves of medieval churches develops in a radial pattern around a ring of light surrounding a suspended canopy. That shape recalls the shell of San Giacomo. A large cross of wooden beams flies above the entire nave. The beams, recovered from Ferrara's old town hall and replaced during the restoration, show a solid and ancient relationship with the city. Inside, spaces for the sacristy, the parish house, and the conversation room between the faithful and the parish priest continues to develop. In continuity with the church are the spaces for the sacristy, the parish house and the meeting room for the faithful and the parish priest. From the main square, the design of the ground leads to these more reserved areas, contrasting public sociality with a more familiar sociality. LITURGICAL PLANT The access to the Church is via a large sacred square, and the monumental portal marks the entrance to the Church and the Baptistery. The visible monstrance recovered from the adjacent oratory indicates the central axis towards the altar and the presbytery from the door. The liturgical space is thus articulated around a central altar located on a circular platform. Both the seat and the ambo are on the altar, as well as the base of the Virgin's statue, the relic of St. James, the Baptistery, and the monstrance. They are all made of built-in laminated wood, which is made by combining different types of wood. The room is built semi circularly around it, with curved seats arranged in a radius. The unusual shape allows the faithful to be in close proximity to the altar, promoting a communal celebration. The central skylight allows light to descend on the altar area, changing the effect throughout the day. One of the large doors leads to the Baptistery, which is separate but connected to the Aula Eclesiástica's central area. The Baptistery has a high, vertical space that is dominated by a 17th century baptismal font. The relics of St. James are housed in a wooden altar, and another niche dedicated to Marian devotion houses a wooden statue of a Madonna from the sixteenth century, which can be found in the closed Church of the Holy Trinity. People can enter the weekday chapel, which contains the Blessed Sacrament and is attached to the Church but independent thanks to exterior access designated to it, from the Church's unitary area. The sacristy, the penitentiary, and the parish house, as well as the multipurpose classrooms, are all accessible from here.

Credits

 Ferrara
 Italy
 CEI Conferenza Episcopale Italiana, Parrocchia di San Giacomo Apostolo, Ferrara
 11/2021
 2183 mq
 Benedetta Tagliabue, Joan Callis
 Valentina Nicol Noris, Nazaret Busto Rodríguez, Julia de Ory Mallavia, Daniel Hernán García
 Acoustic Consultant: Higini Arau Lighting Consultant: Maurici Ginés – Artec3 Studio

Curriculum

Benedetta Tagliabue studied architecture at the Istituto di Architettura di Venezia (IUAV) and currently acts as director of the international architecture firm Miralles Tagliabue EMBT, based in Barcelona and, Shanghai.

Among her most notable projects built are the Edinburgh Parliament, Diagonal Mar Park, the Santa Caterina market in Barcelona, Campus Universitario de Vigo, and the Spanish Pavilion at the 2010 Shanghai World Expo.

Current studio projects include the Business School of Fudan University in Shanghai, office towers in Xiamen and Taichung, public spaces of HafenCity in Hamburg Germany, and the metro station Clichy-Montfermeil in Paris, France, the Naples Underground Central Station in Italy...

Her work received the RIBA Stirling Prize in 2005, the National Spanish Prize in 2006, the Catalan National prize in 2002, City of Barcelona prize in 2005 and 2009, FAD prizes in 2000, 2003 and 2007.

http://www.mirallestagliabue.c...

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Finalist #Italy  #Wood Fiber  #Religious Building - Complex  #Bricks  #Ferrara  #Benedetta Tagliabue 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054