vora - Carrer del Comerç, a fun and permeable street surrounding Born Market
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Public Space
  4. Carrer del Comerç, a fun and permeable street surrounding Born Market

Carrer del Comerç, a fun and permeable street surrounding Born Market

vora

Public Space  /  Completed
vora

Comerç Street is the border between two very different urban fabrics, the medieval city and the Eixample Fontserè. Although it can be associated with the character of an Eixample street due to its proportions, in most of its layout it is an asymmetrical street, with two very different façades. The surroundings of the Born Market have a monumental character related to the presence of the building. The spaces that converge there (Comerç street and the little space between Comercial square and Born Boulevard) relate to it by contrast, in terms of character and environmental comfort, counteracting the monumentality with a more domestic atmosphere. The pavement is made of granite cobblestones, partially recycled, in a single platform, extending the materiality of the surroundings of the Market, and also drawing the layout of the medieval streets with recycled cobblestones. In the portion on Princesa Street side, the trace of the Rec Comtal (medieval ditch) is also recognizable. In it, we tested a new system for placing smaller cut recycled cobblestoned, with wider joints. Both portions of the street were designed to have a domestic atmosphere under a dense vegetal roof defined by trees. Trees are planted aligned on the side of the service strip, and in a "messy" way on the living side, according to the asymmetrical section of the street. This green roof is reflected in the level of the pavement with generously sized nurseries and bushy parterres that help to give colour to the street. Nurseries and furniture are systematically grouped together, creating living and resting areas. In the portion on França Station side there is a large sand cut that contributes to the general domestic character, as well as providing permeability and comfort to the soil. The centre of Barcelona lacks a lot of playgrounds. In this case, there was a strong neighbourhood demand for its implementation. Since conventional playgrounds require (by regulations) fencing, framing a border that we didn’t find appropriate given the dimensions of the street, we designed two deregulated playing areas, not subject to the rules of the conventional playgrounds. On the França Station side, two traditional games drawn on the ground, with black basalt cobblestones. On the Princesa Street side, a deformation of the pavement plan, which folds to generate a stone topography. It is a surprise, a call to the pedestrian to play, to have fun, which stimulates imagination and appropriation by children and adults without predetermining a specific way of using it.

Credits

 Barcelona
 BIMSA / Barcelona municipality
 05/2019
 3090
 1200000
 Pere Buil, Toni Riba
 Zoí Casimiro, Ben van Dessel, Barrington Lambert, Bruna Linhares, Maite Gabilondo
 Acsa Sorigué
 PCG (engineering, budget control), Josep Selga (tree consultant), Roser Vives (tree consultant)
 adrià goula

Curriculum

vora is an architecture studio located in Barcelona since 2000. It is lead by Pere Buil and Toni Riba, both graduated from ETSAB in 2000.

We work on building and urban design projects of different scales and typologies. Our built works have received several awards and have been published in architectural magazines all over the world.

We combine our professional work with teaching, curating and cultural activism.

http://www.vora.cat

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Spain  #Stone  #Barcelona  #Public space  #Stone flooring  #vora 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054