Bergamo Architetti - pure geomeShapes, attention to detail, and recyclable materials: the choice of Star Palace
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Housing
  4. pure geomeShapes, attention to detail, and recyclable materials: the choice of Star Palace

pure geomeShapes, attention to detail, and recyclable materials: the choice of Star Palace

Bergamo Architetti

Housing  /  Completed
Bergamo Architetti

Compared to the available lot, the new work is located on a planimetrically orthogonal axis to that of Via Bafile and therefore to the beach, with the main orientation facing the sea to maximize the view and take full advantage of the sun exposure for the entire day. The building is composed of a ground floor distributed between the commercial area – with five shops overlooking Via Bafile –, the residential entrance with the different collective areas and two residential units with private garden and six floors with a total of forty apartments divided into three blocks respectively with east-southwest orientation. To these is added a basement for garage use. The new volume is developed according to a contemporary architectural style designed in the highest regard of the landscape nature of the site, with a view to eco-sustainability: defined by pure geometric shapes, attention to detail, the measured combination of precious, natural and recyclable materials, the choice of renewable sources aimed at energy saving, Star Palace conveys exclusivity and sophistication, but also attention to design, environmental sustainability, technical expertise and technological precision. The materials are transparent, as the glass of the large windows and the screen-printed parapets that surround the terraces, or opaque, such as those defined by material surfaces with tones that vary from white to black of the facades and the partitions inserted in the parapets, which alternate harmoniously with the porcelain stoneware and wood infills of various essences and finishes (such as national and American oak, Ipe). The totally recyclable steel and aluminium have been used for the vertical connection geometries of the “second shell”, defined by the concept of the terraces that virtually surrounds the complex, and for the brise-soleil and wind-break structures integrated in the building. The three key elements of architecture, light, space and water, are expressed in a multifaceted way in the different project choices, from the orientation of the apartments to the dimensions of the interior spaces that define seven different residential typologies. Light produces electricity through a photovoltaic and solar thermal system integrated in the roof, necessary for the operation of the complex for air conditioning and domestic hot water. The new work also benefits from the aesthetic contribution generated by an external and internal artificial lighting system designed to integrate into the structures and enhance the overall architectural volume: in addition to meeting functional needs and proposing an interesting horizontal-vertical compositional interaction, the lighting choices focusing on the latest generation technologies underline the commitment to ultimate environmental comfort. The location of the various areas, from the common ones provided for the residences to the private gardens or the layout of the commercial activities, has been carefully evaluated to generate specific solutions for each function, keeping those less relevant or more impactful (such as the entrance to the garage) in positions more secluded than overlooking Via Bafile. All units are characterised by flexible environments; the interiors open outwards through large connecting glass surfaces and large terraces, to extend the living area, maximise light and enjoy the charm of this seaside resort at any time of day. Rainwater is collected to supply the automated irrigation system for the roof gardens, which are planted with intensive greenery, covered with shrubs, and the suspended tubs planted on the walkways leading to the apartments. The water element returns in the outdoor swimming pool (heated if necessary) with whirlpool and in the spa area with Finnish sauna, Turkish bath and sensory shower. This area dedicated to wellness and personal care is completed by a large solarium at the poolside and a fitness room equipped for indoor training. From a system point of view, the complex also stands out for the attention to detail both in the common areas and in the residences, where there are home automation control, Wi-Fi, autonomous heating and cooling system to be able to live in them all year round. If sunlight is an industrious and dynamic element in the entire residence, the interior space that is most enhanced is the bioclimatic solar conservatory, the nerve centre of the complex that corresponds to the common area: created between the volumes of the housing units that face it, it extends from the entrance hall uninterruptedly for seven floors until it reaches the fully glazed roof to enhance the osmosis between in and out and allow the greatest amount of light to enter. This area, which includes two large panoramic glass lifts and the central stairwell, is marked by walkways, horizontal connecting “bridges” equipped with steel and screen-printed glass parapets, porcelain stoneware flooring, natural oak wood ceiling, flower beds in painted sheet metal with plant species selected according to the microclimate and fed by the irrigation system that uses the rainwater collection: the effect is “vertical green” that creates visual harmony and purifies the environment. The internal temperature is controlled by a detection system that, if required, opens skylights to facilitate chimney effect ventilation, as well as the unwinding of internal blinds that provide adequate shade, ensuring perfect thermoregulation both for people and for the bioclimate of the vegetative system.

Credits

 Lido di Jesolo - Venice
 Cantiere San Giacomo Srl
 06/2020
 3464
 10300000
 Arch. Moreno Bergamo
 Arch. Mattia Bergamo
 Costruzioni Taschin Srl
 Marco Zanta

Curriculum

Born in San Biagio di Callalta - Treviso, he founded the homonymous architect studio Moreno Bergamo Architetto in 1984, which later became Bergamo Architetti with the entry of his son Mattia.
BA addresses the entire scale of the project with an integrated approach that delivers on the promise of high construction expertise and managerial capacity, while also demonstrating a strong sensitivity in the application of traditional and innovative materials that are sustainable, environmentally friendly and aimed at energy recovery.
The most significant projects: Thai Si Hotel & Royal Thai Spa, VBN HQ, Grafiche Italprint HQ, Minacciolo HQ, Cofiloc HQ, Morandin Winery, Vistamar tower, the restoration of Villa Contarini, Villa Marzotto Caotorta, Sant' Elena Church, Villa Bianca a Tarzo, Autostar, Officine MOM.
Underway various residential areas, private house, pubblic space, the coordination of a Amazon logistic pole, the restructuring of a Texa production center, De Stefani Winery.

https://www.bergamoarchitetti....

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054