BA - Huakai Residence, a fusion of traditional Chinese garden and modern landscape
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Housing
  4. Huakai Residence, a fusion of traditional Chinese garden and modern landscape

Huakai Residence, a fusion of traditional Chinese garden and modern landscape

BA

Housing  /  Future
BA

This 92,000sqm community residence presents healthy living for all ages. It is part of the new 85-acre (Phase 1) town development of Quzhou Chunfeng Jiangshan Town. The residential site is 10 minutes’ drive to the north of Jianglang Mountain, where it exhibits Danxia landform and was inscribed onto the World Heritage List as part of China Danxia. The architectural form must revolve with government policy. For example, The Window Tax in 1798, was a significant architectural force to France, causing many to be designed with false windows. Nowadays in China, with the new planning policy of banning villa development, the vertical townhouse became the trend. By stepping out, picking out, and staggering, the design team strives to bring each household a private terrace space. The units on the first and second floors have 110-130 sqm area, those units have a large walk-in closet and bathrooms. On the third and fourth floor, the units have 85-95 sqm area, with one less bedroom and a staggered terrace area. On the fifth floor, is the penthouse, with a 130 sqm area, plus a 57sqm outdoor space. In addition, to protect the owners’ privacy, all the terraces have an additional 600mm-long extended hanging board. Therefore, each building is not a traditional rectangle box, but has various sizes of green balconies in all floors to create a vivid atmosphere to the residence. In the final CD phase, there turned out to be a total 25 different unit plans. For architectural style, to follow the overall town planning, the building façade kept some language from traditional Chinese style and refined it to be modern and clean. The building style innovation is also a big challenge for construction. Our designer produced a thorough construction brochure emphasizing each unit layout, material used in building elevation and color-coded details, to make the communication with the contractor more accurate and efficient. For the landscape element, the ceremonial arrival lobby has a reflection water feature in the center, the residential courtyard style is a fusion of traditional Chinese garden and modern landscape, infinity pool and other high-end amenities are under construction. There’s a covered corridor linked to all buildings which ensure pedestrian safety under any kind of weather. The design is aimed to create the welcoming feeling of "returning to the peace of nature", simple but elegant.

Credits

 Quzhou
 China
 Bluetown group
 12/2022
 92015 mq
 Wei Zhu, Bo Li, Yufei Zhang
 Bin He, Yanfei Gao, Ruochen Xe, Zhuocheng Xu, Yiming Zhu, Lilin Li, Jun Chen, Zhonghong Xie, Guojian Chen
 Arch-inbetween Studio

Curriculum

Beyond Architecture is an architectural design company based in Hangzhou, China. It was founded in 2014, currently has more than 120 professional designers and has Class A qualifications for construction in the architectural industry. The design service includes town planning, low-density housing, residential, hotels, education, office, etc.

http://www.badesign.com/a/xian...

Tag

#Shortlisted #China  #Concrete  #Glass  #Residence  #Quzhou  #BA 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.