RYUICHI SASAKI ARCHITECTURE - Apartments in a dialogue in Tokyo
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Housing
  4. Apartments in a dialogue in Tokyo

Apartments in a dialogue in Tokyo

RYUICHI SASAKI ARCHITECTURE

Housing  /  Completed
RYUICHI SASAKI ARCHITECTURE

Resting atop one of the hill expansions in Tokyo, specifically the geographically elevated Ichigayadaimachi area located in the Shinjuku ward, is the site of this architectural project. This project is part of a series called the Square Series: its design of large window frame square-shaped openings and other structures taking the shape of a square — is the key feature of the design. In addition, an abstract canvas of the facade is created using diverse materials that are mixed in various techniques, which are then applied to the two buildings’ facades in ornamental fashion, while also reflected in the overall exterior composition of the two structures. In essence, this very design mimics the undulated pathways surrounding the buildings — a unique feature of the two buildings engaging simultaneously with their surrounding environment. However, the two architectural structures not only reflect their environment but also engage with each other. At a glance they may seem identical, but that is not so. The diagonal division line outlined between the two structures with a narrow pathway, a play with the concept of abstract expressionism, creates two separate spatial zones. This project consists of two RC (reinforced concrete) buildings that are each planned with four storeys above the ground level and with one below, the basement floor. Both fair-faced concrete-designed facades are made up of several square-shaped opening frameworks, outlined with various materials such as the hot-dip galvanized steel plates, giving it a shining surface while also outlining the windows that are aligned horizontally and diagonally across the walls. This arrangement of the openings captures the movement within the square framework — overall projecting an image of a dynamic balance in the project’s composition. The elevated position of the building on the left, suggests a sort of dialogue in relation to the lower right building — the different arrangements of the two structures seem to give them each their own character: the proportions and orientations of the RC walls of the two buildings and the openings’ arrangements are slightly different, essentially giving each building a different personality that overlaps with the other, similar to the concept of a conversation. Though each building is one whole structure on its own, various parts have different functions. For instance, the first floor above the ground level and the lower basement floor with walk-in closet areas, connected by staircases, are maisonettes with balcony functioning areas and natural light-filled living room spaces. The upper floors from the second to the fourth floor above the ground level are composed of one studio and a one-bedroom apartment — which also includes a combined living, dining, and a separate kitchen area — on each of the floor levels. Due to the construction restrictions on the north side of the left building, the fourth floor could not be completed. Instead, unlike its counterpart, the third floor was built with a higher ceiling. The studio’s layout design includes a walk-in closet on every floor, specifically installed with a self-supporting wall, intentionally not meeting the ceiling and leaving more space closer to the ceiling — an intent in creating an expanding flow of space within the room, as the studio measures to less than 20m². The larger one-bedroom apartment is designed to have four sliding doors, separating the bedroom from the living room area, while also allowing for a larger area of space when kept open: a flexible feature with which a sense of openness and freedom of space is achieved in the main living room area.

Credits

 TOKYO
 JAPAN
 ASCOT CORP
 07/2020
 844 mq
 RYUICHI SASAKI ARCHITECTURE
 LEAD ARCHITECT:RYUICHI SASAKI, ARCHITECTURE TEAM: GEN SAKAGUCHI, YURIKO OGURA FOR RYUICHI SASAKI ARCHITECTURE
 MAGOME CONSTRUCTION COMPANY
 TAKUMI OTA PHOTOGRAPHY

Curriculum

Ryuichi Sasaki Architecture is an architecture studio based in Tokyo, Japan. We seek to re-interpret architecture's position within cultural practices that determine to mean, particularly within the will of our era.
The investigations traverse not only conventional notions of space, enclosure, and order but also the fluctuating frames that define spaces.

Ryuichi Sasaki/Principal, RYUICHI SASAKI ARCHITECTURE
1970 Born in Tokyo, Japan, Illinois Institute of Technology, Chicago, USA, Bachelor of Architecture, Columbia University, NYC, USA, MSAAD
AR Awards for Emerging Architecture "Commended", AIA Japan Design Award “Grand Prix”,
Iconic Awards “Winner”, Leaf Awards, Shortlisted, International Design Awards, “Gold”, German Design Awards “Winner”, World Architecture Festival Awards, Shortlisted ,Architecture Master Prize 2021, Best of Best, The Plan Award 2021, Winner

Tag

#Finalist #Concrete  #Residential Building - Complex  #Tokyo  #Japan  #Concrete roofing  #RYUICHI SASAKI ARCHITECTURE 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.