Christos Pavlou Architecture - The garden house in the city: bringing nature back to our neighbourhoods
  1. Home
  2. Award 2022
  3. House
  4. The garden house in the city: bringing nature back to our neighbourhoods

The garden house in the city: bringing nature back to our neighbourhoods

Christos Pavlou Architecture

House  /  Completed
Christos Pavlou Architecture

Bringing nature back to the city although not a new idea it is a growing imperative for cities like Nicosia in Cyprus which has failed to make greenery a priority in its urban planning. The intentions of our project were not to build architecture with nature but nature into architecture in an urban environment and investigate how the blurring of boundaries between the private and the public realm may have an influence on a public space. Some of the key objectives of our design towards a sustainable city were to preserve urban biodiversity, reduce carbon dioxide, use renewable resources, minimize need for maintenance, retain and increase urban landscape. Our design seeks to establish a unified relationship between the neighbourhood, the private and the public green area. Urban elements such as building, street and public area are not treated as absolute activities in isolation but as one single homogeneous configuration. The house becomes part of the park and the park is included in the house, in a sense the two are interrelated with shared places such as the pedestrian pathway, the garden, the veranda ect. and are considered as elements of one big house-like city. Several questions emerged while exploring the design of the house. Can the extension of the private domain into the public domain in the form of a single house create better conditions in our urban environment? Can domestic architecture help to retain and expand green spaces in our modern cities to build a sustainable city and maintain biodiversity? Can we generate new opportunities to bring nature back to our neighbourhoods where people live and not just creating new parks, squares, avenues and mega structures in the city centres alone? Yes, our garden house not only helps to promote, retain and enlarge the existing public landscape but at the same time seeks out to improve city’s biodiversity by elevating a series of private gardens. Furthermore allowing this overlap between the public and the private domain more opportunities for social interaction between residences and neighbours are encouraged. During lock-down we rediscovered the essential value of our houses, realising once again our need for more outdoor areas, balconies and rooftops to exercise and practise our hobbies. The need to freely breakout to enjoy open-air spaces and connect with nature and neighbours has become more desirable than ever during the pandemic. But again the virus issue came only to emphasise what is already known through systematically forgotten and ignored, the urge to accelerate the process of incorporating nature in our cities in creative ways. Sustainable cities mean green buildings able to slow global warming. Greenery surrounds the house and by splitting its mass into two rectangular cubes a stream of vegetation is drawn into the heart of the house to become a green courtyard; additionally green terraces on the first floor continue the garden theme. The garden in the centre becomes the protagonist of the house and the rest of the spaces are organized and function around it. All spaces inside and outside are connected by vegetation. The result is a space that fastens the user to nature in the form of plant life but at the same time investigates how an urban single house can sustain existing public space stimulating a pleasing communal environment. The integration of green areas into the house incorporates the planting of gardens on 60% of the plot area, the use of green terraces on first floor, the provision of bee-friendly landscapes and more than 50 kinds of native wildflowers. Making space for nature encourages the return of local bird species and bees maintaining thus urban biodiversity. Our proposal brakes up the traditional urban private home typology by eliminating any boundaries of the home making thus home more public. This kind of domestication of the neighbourhood may create new conditions for our better living together in the city by providing at the same time effortless access to the three of Le Corbusier’s ‘’essentials of joy’’, sunlight, air and green. The green courtyard, the planted terraces and the landscapes covering 60% of the plot area reduce water run-off and maintain sufficient ground water level. The landscapes wrapping the house function as temperature regulator. Inside they create vertical and horizontal cross ventilation producing a gentle cooling effect and outside help to lower the building’s temperature thus reducing non-renewable energy resources. Major functions of the house (cooling, heating, hot water supply) operate on clean renewable electricity supplied by 16 photovoltaic panels and 2 solar collectors. A heat pump system further increases energy savings making full use of the renewable natural resources and thus reducing greenhouse gas emissions. Concrete was used for the structural frame and floor slaps which is highly durable, maintenance free, low tech for low cost construction and extremely recyclable. All walls are made of locally produced clay bricks. Operable external sliding panels control the environment inside throughout the year. All main materials used in the construction are produced locally.

Credits

 Nicosia
 private
 12/2019
 182
 330.000
 Christos Pavlou Architecture
 christos pavlou architecture
 unseen views

Curriculum

Christos Pavlou architecture studio was founded by Christos Pavlou in 2003 and is based in Nicosia, Cyprus. Is a small studio but we do know how to take care of our clients in a very personal and friendly manner. Our practice is focused on housing, commercial as well as interior architecture.

We listen, we search, we learn, we design. We are aware of and sensible to the environment, the land parameters, the specific site views, the climate conditions and the needs of our customers. Our projects are distinguished by their formal simplicity, the integration of inside-outside, the contrasting realities and the in-between zones. Our architecture is driven by the need of solving a complex program in a simple and clear manner. Our design approach is based on define, simple forms aiming to express the collective memory of a specific culture and site. It is a stage by stage approach which allows the build-up of different special relationships and smooth transitions between spaces.

https://chrispaularchstudio.wo...

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054