FAAB Architektura - Wave 1 The European Center for Families in Sopot, inspired by the geometric complexity of the sea waves
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Health
  4. Wave 1 The European Center for Families in Sopot, inspired by the geometric complexity of the sea waves

Wave 1 The European Center for Families in Sopot, inspired by the geometric complexity of the sea waves

FAAB Architektura

Health  /  Completed
FAAB Architektura

The white perforated facade, enfolding Wave One, was partly inspired by a series of photographs by Pierre Carreau, titled AquaViva. The architects analyzed the geometric complexity of the sea waves, captured by the photographer. The arched 3D forms, frozen in time, were translated into an architectural language that shaped the building’s final form. With 1,362 perforated triangular panels, the facade, just like a wave, bends at its crest, the top of the building. The panels perforations are a symbolic gesture in reference to: 1) the local tradition of placing ornamental details carved in wood on buildings’ facade, 2) flower of life, an ancient motif credited with healing powers, befitting the healthcare function of the investment. The panels perforations made it possible to bring about an airiness and dissipation of the building in space, particularly visible in the upper realm of the facade. The East/west elevations take on 3D form with triangular panels of sintered white ceramics, skewing and reflecting sunlight onto the pavement. They create a transient detail, enlivening the immediate surroundings of the building. Equally, curvature - a reference to the concavity of a sea wave - inspired the shape of the building mass. The amply curved canopy over the South entrance was digitally 3D modelled by the architects then submitted to the local contractors to prepare one-to-one mock-ups. Adjustment were made on-site in order to create a seamless union with adjacent panels and ensure the fluidity of the perforated pattern. A painstaking task, since curvature and deviation from the vertical are along both axes of the facade, not excluding the additional presence of operable shutters. Function per floor. Below ground: cold and reagent stores, server and technical rooms. Ground floor: lobby, collection point, medical analytical laboratory with fully automated medical laboratory equipment based on robotic sorting lines. First floor: molecular biology laboratory carrying out research in the field of genetics. Cytology, cytogenetics and virological laboratory is adjacent. Second floor: research and development center. This center also creates specialized software to streamline implementation and increase accessibility of medical procedures. The software is based on the technology of artificial intelligence and machine learning. Third floor: Investor headquarters and offices intended for the development of research projects. Terrace: divided into technical and recreational by an acoustically insulating wall. The recreational terrace is available to all employees and provides work place well-being and a visual connection to the Baltic Sea. Due to the difficult situation in 2020 (availability of testing facilities) a decision was made during construction, to convert part of the space into a SARS-CoV-2 diagnostics lab. This laboratory continues to be used to determine new types of mutations. A vaccination point was organized in the building and used by the inhabitants of Sopot. Impact. The ecological solutions selected for the project result directly from local conditions and respond to the actual demand determined by the function of the building. Due to the difficult construction conditions of Lower Sopot, including flooding, high groundwater levels and the presence of non-bearing soil, the site remained undeveloped for years. Heat management. In a facility with such a high saturation of technological equipment, many of which have to work 24 hours a day, it is very important to protect the rooms from overheating. Too high temperatures inside the building not only cause discomfort, but can also trigger a sudden shutdown of laboratory equipment. This, in turn, usually leads to the discontinuity of the analysis cycle and the loss of the precious research material. In order to avoid such threats and at the same time to prevent enlarging the cooling systems, a number of passive solutions were used. For instance, the architects resigned from large glass surfaces. Instead, the surface area of the designed windows, provides the optimal natural lighting conditions for the laboratory rooms. The largest room, in which the technological line, generating the greatest amounts of heat was placed, is located on the North side. Further, the building façade is built of two layers. The outer layer of the facade acts as a continuous protective barrier over the building, shielding the exterior wall from heating up and the interior rooms from overheating. This barrier also has a positive effect on the surroundings. It prevents the urban heat island phenomenon. Adaptation. The interiors, in particular lab rooms, were designed to adapt to the frequent technological advances in medical diagnostic services that will inevitably be introduced in the future. As such, rooms, where laboratory tests are performed, inside closed automated lab devices, have exposed ceiling installations. Partition walls in laboratories are built in a way to ease their dismantling. The structure of the building itself, allows for the implementation of new system shafts, and in those already made, there is a reserve for new installations. A reserve was also left for the installation of new systems on the technical terrace. All these procedures will significantly reduce the time needed to install new laboratory equipment in the future. Conclusion. Construction continues on three, out of five buildings planned for the site. The final building (Wave Three) is in the design phase. Once completed, the ECR complex of health care facilities will comprise: an outpatient hospital with an operating theatre, treatment unit and an IVF laboratory (Wave Two), specialist inpatient hospital with a gynecology and obstetrics profile, delivery and neonatal unit (Wave Three), rehabilitation center, including hyperbaric chamber and cryo chamber (Wave Four&Five). Construction works are expected to be completed in 2023

Credits

 Sopot
 Invicta Clinics and Medical Laboratories
 09/2021
 3660
 7595000
 FAAB Architektura
 Adam Białobrzeski, Adam Figurski, Maria Messina, Anna Miłosz, Mikołaj Szewczyk
 Investor
 KAPPA Projekt, PF Projekt, Profen
 Laminam, Aluprof, Sika, HanseGrand Krystyna Bayer, Royal Mosa, Tarkett, Koło, Polbruk, Lira Lighting
 Maciej Lulko

Curriculum

Founded in Warsaw, by Adam Bialobrzeski and Adam Figurski, FAAB Architektura is involved in projects in Poland and worldwide. The office creates architecture, landscape and urban environments, interior and graphic designs, complemented with cutting-edge engineering and consultancy. FAAB performs complex research and meticulous design that yields innovative and uncommon buildings and spaces. As a constantly evolving practice they look for solutions responding to rapidly shifting and advancing modern life with the aspiration to look beyond the present.
 
FAAB has received awards and recognition in both national and international competitions. Participation in competitions is an opportunity to cross barriers, test solutions and new ideas. FAAB has always looked for the hidden potential of a place and then release it for the benefit of the Investor and the local community.

https://faab.pl/en/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054