Flanagan Lawrence Architects - Laidlaw Music Centre, surrounded with a century old arboretum
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Education
  4. Laidlaw Music Centre, surrounded with a century old arboretum

Laidlaw Music Centre, surrounded with a century old arboretum

Flanagan Lawrence Architects

Education  /  Completed
Flanagan Lawrence Architects

The Laidlaw Music Centre, is the first building dedicated to music in St Andrews University’s 600-year history, creating new opportunities for young people to connect with performing arts, providing an intimate performance venue, a flexible rehearsal space, and a high-tech recording facility. The Music Centre is open to staff, students, and the local community, the state-of-the-art £12.5M Laidlaw Music Centre will become an integral part of the St Andrews cultural quarter, attracting world-class performers and recitalists from around the globe. It is located close to the medieval heart of the ancient Scottish University town. The University supports a thriving culture of performing groups and events run in collaboration with the Scottish Chamber Orchestra, the University’s Orchestra in Residence. The project provides a new home for St Andrews’ Music Centre in a building which will enable community access, professional performance, tuition and rehearsal, and the study of music as part of the undergraduate degree programme. The project was won following an international design competition in 2016 and completed in 2021. Each ‘performance’ space in the building is designed to be acoustically excellent, but with flexibility and ease of use in mind. The quality of the acoustic in these spaces will allow the musical excellence of rehearsals and performances to flourish for students, teachers, performers and audiences alike. This is a music centre for the community and the University – and as such its location with easy access for all from the town centre and its welcoming and outward looking appearance will create a new cultural venue in St Andrews. The main Rehearsal / Recital Hall is complemented by three large sectional rehearsal spaces, 10 individual practice rooms, a recording studio and amplified music suite. A critical component of the project is the creation of a new quadrangle as a southern extension of the historic St Mary’s Quadrangle, the oldest part of the University dating back to the 1500’s. The focal point of the new public space is a century old arboretum. The space leftover between the mature tree canopies has defined the available site for the new building. The music centre is also positioned between three listed buildings, and the new architecture is designed to complement its historic neighbours in the Conservation Area. Externally, the music centre is articulated as three wings of varying heights, each comprising alternating planes and volumes of local sandstone with interstitial glazing, which step in relation to the height of their historic neighbours reaching up to the high point of the Recital Hall. The stone walls form a backdrop to the trees throughout the year and are deeply carved with vertical windows which bring light into the performance spaces within. The plan form of the building is designed to frame the new quad on two sides with the Bute Building opposite. Each of the three wings are linked by the central foyer which is glazed to allow views to the new Quadrangle and the arboretum. The entrance foyer is located at the meeting point of 4 public routes which intersect on the site, including a new gateway and colonnaded route into the historic quad from Queens Terrace to the south and the sequence of landscaped courtyards create the setting for the music centre and then link between the university and the town community. The Oak lined McPherson Recital room is the world’s first chamber hall with a reverberation chamber. This allows the hall to be ‘tuned’ from nearly 4 seconds reverberation time for organ and choir work down to less than a second for more analytical rehearsal work. The room is sized to allow a symphony orchestra to rehearse and for chamber music recitals with audiences of up to 250. To allow the wide range of layouts the entire floor of the hall incorporates a grid of mechanised lifts which allow an infinite variety of spatial configurations at the push of a button - another world first. The dramatic treble-height foyer is glazed on three sides to maximise views to the arboretum, the surrounding buildings and the public routes which approach the building. Long range views from the upper levels of the building open to the hills surrounding the site. The walls and staircase which frame the foyer are cast in-situ with the timber board marked concrete creating a tactile link between the trees outside and the wooden panelling within. The building is designed to be BREEAM Excellent and highly environmentally sustainable, the hall features a highly innovative displacement ventilation system, with renewable energy from PV’s and LED lighting throughout. “The Laidlaw Music Centre… palpably enhances the enjoyment of listening to and making music. It is already clear not only that the building enriches the experience of current students, but also that it will attract still greater numbers of outstanding musicians to come to St Andrews in the future.” Dr Michael Downes, Director of Music “This space – the MacPherson Hall - is extraordinary! It has a vast range of possibilities for timbres and articulations, dynamic range etc. I felt, as a violinist playing in there that I could do anything I wanted. In fact, the only other space where I have felt like this is Wigmore Hall in London which is beloved by performers and audiences alike. The MacPherson Hall encouraged me to be more imaginative, more daring…. it's rare when a space encourages fantasy and imagination primarily because it supports your sound so well. It's a gift for the performer. St Andrews is truly privileged!” Lucy Russell, Leader of Fitzwilliam String Quartet (Quartet in Residence, St Andrews), Honorary Professor of Violin, St Andrews.

Credits

 St Andrews
 University of St Andrews
 04/2022
 1780
 16525000
 Flanagan Lawrence
 Jason Flanagan, Henrik Lonberg, Eimear O'Neill Melon, Gines Conesa, Fabian Pon, Allyssa Ohse, Ninoska Ayala, Chloe Woodhouse, Antonia Garcia, Angela Hitchens, Alexandra McClellan, Charlotte Rosier, Paul Bavister
 Graham
 Idibri, Will Rudd Davidson, WSP, JGA, JLL, Gleeds, Turner & Townsend, Blebo
 Junckers, JC Joel,
 Paul Zanre, Ed Broughton - videos

Curriculum

Flanagan Lawrence is an award-winning, design-led practice of architects, masterplanners and interior designers based in London. The practice has an impressive history of working on performing arts projects. We understand the challenges of designing and delivering world class performing arts projects in complex and historically significant sites, and the fine balance of functionality, quality and cost which is so crucial to make these types of projects a success.
Rigorous design practices are complemented by research in the field of architecture and acoustics. This expertise has contributed to the design of all manner of performance spaces, from intimate recital and rehearsal spaces to 2,500 seat outdoor venues.
Flanagan Lawrence clients include; the Royal Welsh College of Music & Drama, the Royal College of Music, Soundforms for San Diego Symphony Orchestra, Sage Gateshead, Live Theatre, The Sunderland Music and Culture Trust, the BBC, Riverside Studios and St Andrews University.

https://www.flanaganlawrence.c...

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote

Tag
#Shortlisted #Wood  #Stone  #Cultural center  #Theater - Auditorium  #Scotland  #Landscape  #Acoustic ceiling  #Oak panels  #University campus  #Stone façade  #Flanagan Lawrence Architects  #St Andrews 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054