llLab. - WAAAM, matching red paint and yellow tiles
  1. Home
  2. Award 2022
  3. Culture
  4. WAAAM, matching red paint and yellow tiles

WAAAM, matching red paint and yellow tiles

llLab.

Culture  /  Completed
llLab.

China's landscape and cities have undergone tremendous transformation in the last few decades. However, the Beigou Village, which is located in the Huairou District and just on the outskirts of Beijing, maintains its traditional historical appearance. The village's remote location and barren soil have kept this unique site mostly undiscovered by the outside world. However, in 2005 the secretary of the new village committee of Beigou Village took office and saw great potential. He witnessed the depression and barrenness of Beigou Village and became determined to lead the villagers to build Beigou Village into a garden-like new countryside. Immediately in 2007 and 2015, two "Environmental Revolutions" were launched in order to realize the dream of the garden countryside. The first step in this transformation was to change the way that villagers felt about the Beigou Village. This is, to create a sense of place in the mind of the community. For many the city and the village represented two very different and opposing conditions. The city meant progress and future while the village was a vestige of a rural past. It was important to change that idea by establishing a new perception of the village rooted in cultural life and its unique sense of place. A new perspective of the village, where the psychological inequality between the city and the countryside are eliminated. Instead, a new mutual and respectful relation seeks active growth and integration. First, the Beigala Nostalgic Station was transformed from a rural farmer's house kitchen into an old Beijing shabu-shabu, also referred to as a rural living room. At the same time, the former gas station site was redesigned as a village-in-village community. Both projects integrated local typologies, materials and traditional construction methods with a respectfully modern architectural language. Subsequently, the original tile factory hotel was also renovated. This project was particularly important as it was a key component of the traditions and culture of the Beigou Village and a critical participant in the process of rural development and reform. The project celebrates the tradition of glazed tile making as a cultural component of the village at the foot of the Great Wall. The shift from outlier to cultural center has not only affected Beigou but it has also started a new revolution in the neighboring villages in the north. Over the last ten years, each village has gradually started to pioneer initiatives that celebrates their own unique cultural identity and social character. The most recent project in Beigou, WAAAM (originally named the Glazed-Tile Art.Architecture Museum), is a testament to the broad and meaningful impact that rural revitalization has brought to the community. The museum is designed to commemorate the pioneering attitude of Beigou, a daring community that challenged itself with reinventing the concept of the rural village through environmental development, art installations and architectural interventions. The concept of the WAAAM is based on the history of the site, the villagers' daily lives and the integration of traditional crafts. The building negotiates the duality of the new dynamic sense of place in the village with the different eras, ideologies and cultural generations that had claimed this village as their own before. The museum takes a critical approach to local materials by positioning them in a new light, expressing their features in a more artistic and contemporary sensibility. Similarly, the exhibition spaces of the WAAAM mark the radical collision of cultural eras. The space is designed to act as a platform for communication between the permanence of Beigou and the ever-changing avant-garde consciousness of their people. The building records the context of the past, the ambitions of the present while embracing the uncharted territory of the future. The building is interspersed with two volumes, a mono-pitched roof covered by traditional grey tiles, plus a tower with dazzling red paint and yellow tiles, rising proudly from the southeast corner. The building is structured around three thematic interior spaces, titled: "Beigou Memory", "Beigou Now", and "Beigou Future". "Beigou Now", located near the entrance, welcomes visitors into the museum and includes functional areas such as a cafe, a community activity room, and outdoor rest areas. The entrance has a welcoming wooden ceiling and copper doors with a manual texture. The grey bricks collected from the original building are reused as the base for the outdoor benches "Beigou Memory" is located at the base of the original historic building and encompasses the main exhibition spaces. It includes the history of Beigou exhibition, a display showcasing the historical records of the original building, and an exhibition on Beigou's architectural culture. This building also houses the multifunctional hall on the second floor, which can be used as academic lecture hall, temporary exhibition hall, or meeting hall. "Beigou Future" tower hosts an exhibition space within its main staircase, a building service space on the first floor, and a terrace overlooking the Great Wall on the top floor. Each piece of the hand-glazed tile has a unique ice-crack texture and colour gradient.

Credits

 Beijing
 2049 Investment Group
 10/2021
 363
 949800
 llLab.
 Hanxiao Liu, Luis Ricardo, Henry D'Ath, Yihui Zhao, Lingkong Yin, Fei Chen, Lexian Hu, Yujun Yan, Lingling Liu, Camilo Espitia
 Huazhuang Brothers Decoration Engineering Company
 Glazed-tile Facade Material Supply: Beijing Tongshi Architectural Materials Co., Ltd.
 Arch-Exist Photography

Curriculum

LLLab. is a design studio based in Shanghai, Stuttgart and Porto operating within the fields of architecture, design, art, urbanism, research and development. The studio is led by four partners Hanxiao Liu, Luís Ricardo, David Correa and Taichi Kuma. Their work focuses on using design as a tool to improve social and cultural life through various scales, from urban projects to micro-architecture or installations.

The principals are driven by an experimental and playful approach that leads to conceptually rigorous and well-executed design projects. Creating distinctive solutions adapted to a context and its users, LLLab. sets up conceptual platforms for design approaches to grow in time, within their particular contexts, producing site-specific design installations and building projects that both provoke and inspire.

https://www10.aeccafe.com/blog...

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054