Taliesyn - Design and Architecture - Ksaraah, the best way to constantly change your weekend retreat
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Villa
  4. Ksaraah, the best way to constantly change your weekend retreat

Ksaraah, the best way to constantly change your weekend retreat

Taliesyn - Design and Architecture

Villa  /  Completed
Taliesyn - Design and Architecture

Ksaraah - Constantly Changing

Nestled in lush coconut and areca tree plantations with the mighty Savandurga Hill – one of the largest monolith hills in Asia – framing its backdrop, Ksaraah is a weekend retreat in rural Bengaluru, India, that reimagines living in the embrace of nature. It aims to foster a direct connection with the outdoors, sans boundaries, while still sheltering its inhabitants – a creative professional and her family.

The primary design challenge was to create a built environment that would belong within its context – one that would blend, harmonise, and inspire, rather than shock and dominate. The design intervention, therefore, ensures minimum deviation from the existing landscape, while providing a space with limitless opportunities for the users to thrive in.
The two-storeyed primary residence, an interplay of volumes and voids, is perched atop the site's highest level, framing views of the farms that lie on the horizon. Resting weightlessly on a set of two loft, bevelled arches, it creates expansive column- and wall-free spans with deep overhangs. The ground floor hosts communal spaces like the living, the dining, and a sit-out area that are seamlessly entwined with nature; the master bedroom and its ensuite bathing chamber and a private study lounge occupy the first floor.
On the first floor, arched elements punctuate the space complementing the stark linearity of the structure. Tall, louvered windows in oak wood traverse the floor’s perimeter, creating a permeable envelope that invites trees and plants into the indoors, while allowing the users to control ventilation and daylighting.
The spatial arrangement is specifically directed to traverse amidst the landscape,blurring the boundaries between the built and the unbuilt. A sleek, exterior staircase connects the two levels next to a pool – the epicentre of the residential quarters – its backdrop marked by a feature stone wall. The wall creates a three-dimensional site partition and marks the transition between the private and public functions of the house, while unifying the visual narrative.

An Exercise in Placemaking
More than just catering to the needs of its inhabitants, Ksaraah aims to address the needs of the local community. The design is focused on creating adaptable, multi-use, congregational spaces to bring people together and to foster activities and conversations. The idea to humanise, equalise and spiritualise holds strong.
At the heart of the site stands the eighty-foot-long Pavilion composed of rhythmic modules that are orderly and aesthetic. A dynamic progression of circular columns stipple its perimeter, referencing the surrounding plantations; it is designed to ‘disappear’ once the surrounding trees grow to their maximum heights.
The Pavilion is a dynamic arena of sorts that can host an evening soiree, an artistic installation, a dance recital, or a musical rendezvous with equal flair. Open to all including the local villagers, the Pavilion has been used as a classroom during the pandemic by the local school and hosted a play as part of the annual village function jatre.
The cellar of the residential quarters, which houses a studio for the inhabitants to profoundly delve into their creative processes, can also be used to engage with fellow artists on collaborative projects.

A Feast for the Senses
Ksaraah creates a sanctum of rejuvenation away from urban bustle. It is designed to continually transform; nature is the protagonist.
The play on the sensual and perceptual abilities of the inhabitants is heightened and is ever changing as one traverses through the spaces. The effects of volume, light, shadow and textures in each space are designed to be specific to its function and the time of the day it is to be used. The quality of light in the living spaces changes throughout the day and in the evening, the whole volume appears to almost float above the plantations.
Spaces act as a bare canvas for self-exploration and self-expression. Monochromatic concrete and cement finishes blend into the grey background on a dark, cloudy day. They are coupled with warm oak wood, which glistens in the sun and softens the architecture. Locally-sourced stones like Sadarahalli and Pink Magadi complete the textural leitmotifs of the residence. This spectrum of materials is pieced together keeping in mind that they age gracefully and require minimal maintenance – so surfaces develop a timeless patina over time and merge within the landscape.

Being One with Nature
The design intervention was consciously limited in terms of changing the landscape or the natural occurrences within the site to ensure that the processes of shrishti (creation), stithi (sustenance) and samhara (dissolution) continue without any interruption.
Materials were chosen to last long. Stones were sourced locally from nearby quarries; waste stones were recycled into furniture. In the interiors, the khadi bedding and toiletries are all natural. Soft furnishings are a celebration of traditional Indian craftsmanship such as the kansa crockery.
Solar energy powers the entire building. To reduce the need for mechanical air conditioning, unwanted wall envelopes are negated and are instead replaced with plants and trees. Breathing walls for the sheltered spaces reduce indoor temperatures ensuring optimal, natural air circulation and daylighting throughout the day. The pool, designed to catch the flow of the NE-SW breeze, also aids in evaporative cooling and creates a comfortable microclimate on the site. The cellar with its stone walls and the earth filling around it remains cool throughout the year.
The pool without any filtered or added chemicals doubles up as a storage tank for the vegetation around. Waste water from the household is recycled and channelled towards farming activities, nurturing the plantations on the site.

Credits

 Bangalore Rural
 Undisclosed
 03/2021
 487
 110506.88
 Ar. Shalini Chandrashekar and Ar. G.S. Mahaboob Basha
 Siri / Yatheesh Kune / Vishnu Naidu
 Structural- SS Constructions; Electrical- Deva Enterprises; Landscape- Balraj / Ravi; Plumbing- Surendra Plumbing works
 Structural- Sigma Consultants; Civil- SS Constructions; HVAC- Blue Star; Electrical, Landscape, Plumbing & PMC- Taliesyn
 Lighting- Philips; Decor- Beruru , Essential by Kayal, Ellementary & Antiques & Heirlooms; Soft Furnishings- Bedding is Natural Khadi Bedding & Crockery is Traditional Kansa Crockery; Artist / Artifacts- Artist : Saurabh / Artifacts: Antique; Furniture- Most of the furnishing elements at Ksaraah are antiques or have been created on-site by procuring raw materials from nearby local quarries; Chairs- Gulmohar Lane; Rugs- Fabindia
 Mr.Harshan Thomson

Curriculum

Taliesyn strives to conceptualize architectural solutions that inherently fulfil the sole intention of creating meaningful spatial interventions. Co-Founded in the year 201o by Ar Shalini Chandrashekar & Ar G S Mahaboob Basha, the firm has projects dotting the Southern-Indian frontier ranging a diverse portfolio of Residential, Hospitality, Recreational, Institutional & Cultural genres.
The practice’s design philosophy involves decoding an architecture deeply rooted in the landscape & responds to the vernacular paradigm of site & materiality. Exploration of materials based on their proximity to the site, properties, appearances & the effect it introduces into space is paramount. Taliesyn’s body of work is strung together by a common thread of contextual sensitivity & architectural experiences that holistically engage the senses.

http://www.taliesyn.in/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Mentioned #India  #Residence  #Bangalore Rural  #Taliesyn - Design and Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054