llLab. - Impression Sanjie Liu, Bamboo, Canopy and Pavilions: a magical atmosphere
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Special Projects
  4. Impression Sanjie Liu, Bamboo, Canopy and Pavilions: a magical atmosphere

Impression Sanjie Liu, Bamboo, Canopy and Pavilions: a magical atmosphere

llLab.

Special Projects  /  Completed
llLab.

The Impression SanjieLiu, Yangshuo, Guilin is located in one of the most dramatic landscapes in China. The Impression SanjieLiu is already well established, now in its 15th year of operation. The design presented a situation where most existing structures would remain untouched. Instead focus shifted to how introducing new intervention could support a pre-existing condition. At present, large clusters of bamboo cover most of the site, creating structures of mingling pipes and leaves. In order to maximize the protection of the local ecological environment, and its corresponding embedded energy minimization, we define building materials as local bamboo. At the same time, the construction method is defined as maximizing local operation, so that “artificial” nature can be integrated within nature.
Currently, the night show entertains guests in two areas, one at either end of the island site. The entry and the main stage. Between these two points little interaction takes place. The design brief only requires an area that shelters audience waiting for performances from rain. Based on the characteristics of the site, the design introduces two new systems to integrate into the existing natural environment while forming a foreshadowing process for emotional perception and the story culture that prepares the audience for the performance.
The first, woven bamboo lanternstructures, scattered where guests circulate, whose purpose is to guide and intrigue. Then the other, a stretch of woven canopy amongst clusters of bamboo, providing area to walk sheltered from regular rainfall. In these, the architecture relies on bamboo not only for its composition, but also its constant referral to parts that constitutes the place.

When entering the site, lanterns small in stature line along the pathway cast out signals of dappled light. As visitors travel further the once small lanterns become drastically larger to a point where the guests can find themselves able to walk inside. The makeup of the lanterns remains sincere, with a structure of bamboo lengths encased in lashed bamboo either side.
Further along at the edge of the island, the canopy shrouds itself within the large masts of bamboo. Hidden amongst these living clusters columns twist from their footing upward and outward mimicking the indecisive route of the bamboo to meet the structure above. Supported by the columns in a maze of tubes, the structure of the canopy while seen doesn’t look out of place. The hand-woven layer obscures what is in front and what lays behind. Stretching 140m from where you stand the woven ceiling takes on a shape of an inverted landscape, undulating between different levels of surfaces. The stepping surface of the canopy is pieced together entirely in the same irregular hand-woven bamboo as the lantern, but on a scale that seems that it should be seated in fantasy. The resulting intention means to enchant while still extending recognition to the natural condition of the site.

Credits

 Guilin
 Impression Sanjie Liu
 07/2020
  1'900
  50'000
 Hanxiao Liu, Henry D'Ath, Lexian Hu, Alyssa Tang, Chaoran Fan, Luis Ricardo, David Correa
 llLab.
 Gcps Interior Decoration Finishing Ltd.
 Arch-Exist Photography

Curriculum

llLab. is a design studio based in Shanghai, Stuttgart and Porto operating within the fields of architecture, design, art, urbanism, research and development. The studio is led by four partners Hanxiao Liu, Luís Ricardo, David Correa and Taichi Kuma. Their work focuses on using design as a tool to improve social and cultural life through various scales, from urban projects to micro-architecture or installations.
The principals are driven by an experimental and playful approach that leads to conceptually rigorous and well-executed design projects.
Creating distinctive solutions adapted to a context and its users, LLLab. sets up conceptual platforms for design approaches to grow in time, within their particular contexts, producing site-specific design installations and building projects that both provoke and inspire.

https://www.domusweb.it/en/architecture/gallery/2020/09/16/reading-bamboo-architecture-introduces-the-magic-of-an-open-air-theatre-in-china.html

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Winner #China  #Public  #Bamboo  #Landscape  #Bamboo roofing  #llLab.  #Guilin 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054