sanzpont [arquitectura] - Sustainable, more natural, more eco-efficient, more green: this is D525 Barcelona
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Renovation
  4. Sustainable, more natural, more eco-efficient, more green: this is D525 Barcelona

Sustainable, more natural, more eco-efficient, more green: this is D525 Barcelona

sanzpont [arquitectura]

Renovation  /  Completed
sanzpont [arquitectura]

D525 BARCELONA | BUILDING EVOLUTION


SUSTAINABLE RENOVATION
The building of the new headquarters of Naturgy group in Barcelona, a building property of Inmobiliaria Colonial, is located at Av. Diagonal 525. The project has been designed by Sanzpont Arquitectura through the concept of sustainable renovation, recovering a building built with the aim of reducing its environmental impact of use, extending the efficient its useful life. Its execution, in addition to having been carried out with materials of strict respect for the environment and a comprehensive environmental quality management plan, has incorporated all the design and construction requirements to achieve LEED Gold certification.

MORE NATURAL LIGHT & PURE AIR
The project incorporates an innovative main façade based on large windows that provide natural light, defined by unique photocatalytic krion 3D modules, which in addition to giving the building a unique identity, have the ability to purify the air thanks to their photocatalytic material. The KEAST technology of the krion material goes a step further by extrapolating its benefits beyond its surface with its ability to decontaminate the air. The unique design, made with a line of clean and aerodynamic lines, generates an image of movement and avant-garde.

MORE ECO-EFFICIENT & CLEAN ENERGY
The building envelope and its systems have been designed to make it an eco-efficient model, improving its performance, thermal insulation and energy consumption. The design of the south façade incorporates a treatment of photovoltaic louvers, which, in addition to protecting from the sun in the warmer months of the year, generate clean energy for part of its electricity consumption.

MORE GREEN & NATIVE PLANT SPECIES
A large part of the building’s roof is designed as a natural green space, incorporating low-consumption native plant species, which in addition to providing an extra insulation layer, helps to minimize the environmental impact improving the microclimate and helping to mitigate the heat island effect.

SUSTAINABILITY & THE BUILDING SKIN
For the development of the project, a detailed study of the climate and the environment was made, to determine the characteristics of the architectural envelope and its response throughout the year, considerably improving its performance and the efficiency of the building in terms of energy savings. and sustainability. Design and improvement of the architectural envelope according to its orientation, thermal and acoustic insulation, solar control louvers and production of renewable energy, as well as a roof garden.

DEVELOPED & COORDINATED IN BIM
The project has been developed using the latest BIM cloud technology for its complete coordination, integrating virtual models of architecture, engineering and interior design, in addition to the urban environment, generating a coordinated digital building.


THE STRUCTURAL CHALLENGE, REINFORCEMENT WITH CARBON FIBER

INSUFFICIENT, ALTERED PRE-EXISTING STRUCTURE, WITH MINIMUM FLOOR HEIGHTS AND WITH IMPORTANT LEVELS AND DEFORMATIONS ON THE SLABS.
The original building, from the 70s, had to be used for housing, with structural regulatory requirements far below current ones. During the construction of the work, the use of the building was changed from housing to offices, leading this to modify and eliminate patios and lines of facilities provided in the ceilings defined in the initial project, as well as access ramps to the basements. Later, some specific reinforcements were made on the roofs and significant permanent overloads were added to all floors. The deformations that the slabs had experienced after 50 years led to unevenness in a single floor of the order of 8cm.

INTEGRAL REINFORCEMENT WITH CARBON FIBER, REINFORCED PILARS WITH GUNITE AND NEW COMPRESSION LAYER IN SLABS.
The new program of uses, the desire for transparency of the interior spaces and current regulatory requirements called for creating new slab openings for evacuation stairs and facility lines, and modifying old ones (elevators), making it necessary to replace the original stabilization core. of the building, originally opaque.

The total recalculation of the structure led to the reinforcement of various elements, pillars and slab nerves in the areas of greater spans. The reinforcements had to occupy the minimum possible space (especially to respect the required useful heights), and to be able to be executed with great speed. For these reasons, it was decided to use carbon fiber to reinforce the slab ribs, to encase with gunite concrete and reinforced pillars, and for the execution of a reinforced compression layer, which allowed increasing the useful edge of the positive reinforcement (and with this, reduce the number of ribs in need of reinforcement) and to place all the necessary negative assembly, regardless of the existing one. It should be said that this reinforcing compression layer was maintained with a constant thickness, the optimum according to the structural calculation, reproducing the arrows and unevenness of the pre-existing structure. It was not used to level its upper face since in some points it would have been a very important thickness and overload.

NEW TRIANGULATED STABILIZER CORE, NEW FLOOR OPENINGS, NEW METAL MICROPILOTS FOR FOUNDATIONS.
Some new supports were added for actions that involved major changes, such as the appearance of a new emergency staircase or the demolition and reconstruction of the elevator shaft, now made up of a triangulated cage made of steel profiles. These new supports called for a new foundation, resolved with micropiles to minimize settlements and make them compatible with the pre-existing foundation, which was analyzed to verify that it accepted the load increases that the project implied.

Credits

 Barcelona
 Colonial + Naturgy
 03/2021
 7000
 12130000
 sanzpont [arquitectura]
 Sergio Sanz Pont, Oriol Vidal Pujol Xicoy, Xevi Prat Navarro, Carles Campanyà i Castelltort, Guillem Armengol Asla
 OIC-PENTA
 PGI Engineering, Tulpan Intermediació, Projects & Facilities Management, Resuelve
 Suris, Garcia Faura, Porcelanosa, Butech, Oberflex, Rockwool, Assa Abloy, Danosa, Gabelex, Gunnebo, Intergace, Knauff, Larson, Ofimatic, Philips, Reynaers, Titan
 sanzpont [arquitectura], David Cardelús & Dani Rovira

Curriculum

VICTOR and SERGIO SANZ PONT, twin brothers and co-founders of sanzpont [arquitectura], with offices in Barcelona, Cancun, and Chicago in partnership with Alvaro Licona. They see architecture as functional and comfortable art that has to adapt to the site throughout BIOCLIMATIC. Their design methodology is entirely tridimensional using BIM technologies. With several international awards, their design philosophy is based on a constant search for innovation, creativity, and showing great respect for the environment.

ALVARO LICONA, partner and co-founder of Sanzpont USA in Chicago. He is also the co-founder of a real estate company specialized in creating contemporary spaces in Mexico City. Through design and construction, he provides a meaningful experience, creating unique and customer-appropriate solutions while maintaining the natural and built environment, the user´s needs, and community. His professional career has allowed him to develop projects in Europe, Asia, and America.

https://www.inmocolonial.com/a...

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054