ENOTA - Petrol Corporate Building, a stepped structure that stands out
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Office&Business
  4. Petrol Corporate Building, a stepped structure that stands out

Petrol Corporate Building, a stepped structure that stands out

ENOTA

Office&Business  /  Future
ENOTA

PETROL CORPORATE BUILDING
In its design, the new building complements the orientation of a company that is transforming itself from an oil trader to a provider of green energy. Together with the park, it is designed as a comprehensive arrangement of the area along Ljubljana's middle ring and represents a key point along this road. At the important inner circle crossroads, the vertical element is emphasized in line with the urban design of the city. From this point, the building mass gradually decreases along the street and towards the park. The terrace on the lower part of the roof and the park merge into a continuous space, while the green roof increases the quality of the working environment and emphasizes the environmentally friendly orientation of the company.
The cityscape composing tower at the crossroads and the functionally appropriate horizontal lamellas are formally transformed into a uniform volume with a slender and elegant emphasis in the southern corner and continuous, predominantly green, amphitheatric roof opening towards the park. Cut-outs in the volume are forming covered spaces (arcade corridor) towards the streets, as a counterpart to the arcades on the historically important stadium designed by Plečnik and at the same time covering the entrances to the building. Behind the building there is a park to which the building faces with its large covered square - a loggia. Occasionally this square is converted into a large open-air event, where the building serves as a shelter from road traffic noise. The design of the outer paved areas is summarized by the design of the building and its modularity. Part of the park area is designed as a ground fountain that can be switched off during large events, thus increasing the usable event area.
The generous volume of the building allows the realization of large multi-storey interior spaces. They are a hybrid between exterior and interior space, in which ideal climatic conditions can be maintained. Between these spaces and the exterior façade, work spaces are organized, comprising closed areas that mostly face the building's exterior façade, while the open work spaces and, above all, the communications and common spaces are oriented towards the inner void. Thus they are naturally lit, as the void is generously illuminated from the large north windows. The voids also allow visual and physical connections through many staircases that connect corresponding rooms in other parts of the building.
Due to the spatial design of the building, all work surfaces are extremely heterogeneous - from the least exposed spaces in distant corners to completely open ones in the middle of the void and without ceilings. Areas covered with a ceiling can also be soundproofed, and this can be done before or even after the building starts operating. All workrooms are completely modular. In combination with the technical raised floor, this modularity offers efficient flexibility. As a result, all functional changes can be carried out without any significant impact on employees or building operation. The partition walls are modular to a 3,0 x 3,0 m steel construction grid and can be moved virtually anywhere across the building.

Credits

 Ljubljana
 Petrol
 06/2019
  42
  0
 ENOTA
 Dean Lah, Milan Tomac, Carlos Cuenca Solana, Nuša Završnik Šilec, Sara Ambruš, Sara Mežik, Eva Tomac, Jakob Kajzer, Urška Malič, Polona Ruparčič, Peter Sovinc, Maja Majerič

Curriculum

Enota was founded in 1998 with the ambition to create contemporary and critical architectural practice of an open type based on collective approach to development of architectural and urban solutions. Constant changes and new complex situations in the world around us drive us to think about new architectural and urban solutions. In order to be able to produce answers to those new questions we believe it’s time to surpass the boundaries of conventional discipline set mainly by our cultural backgrounds. Enota’s team of architects focuses on research driven design of the environment where study of contemporary social organizations and use of new technologies are interwoven to produce innovative and effective solutions. Enota’s solutions are strongly influenced by research, reinterpretation and development of social, organizational and design algorithms that derive from nature. The result is always a strong binding of the buildings with the environment that surrounds them.

https://www.enota.si/projects/2020112615001849/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Winner #Steel  #Wood  #Glass  #Offices  #Ljubljana  #Enota  #Slovenija 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054