Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV) - Enel Headquarters: based on innovative and sustainable principles
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Office&Business
  4. Enel Headquarters: based on innovative and sustainable principles

Enel Headquarters: based on innovative and sustainable principles

Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV)

Office&Business  /  Future
Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV)

Enel: The Group's headquarters is getting a makeover with a project by the Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV)

New spaces, greater comfort for employees, lower energy consumption and a project based on innovative and sustainable principles: Enel has started renovating its offices on Viale Regina Margherita in Rome with a project that will radically change the building.

The renovation, which covers a total surface area of around 80,000 square meters, has been designed to increase personal well-being through the provision of modern, comfortable workspaces conceived around the concept of more agile organization. The lighting and air conditioning systems will ensure the utmost comfort while the distribution of the rooms will alternate working environments with green indoor and outdoor spaces and areas devoted to mental and physical well-being. The building will also feature additional employee wellness facilities, with the existing crèche, canteen and auditorium, all complemented by a new gym. The building's sustainability and comfort will be assessed by external international bodies, with the aim of achieving the LEED and WELL certifications at Gold level.

After the selection phase, which saw a certification process involving leading national construction firms, and the subsequent tender, the contract was awarded to Colombo Costruzioni of Lecco. The project bears the hallmark of the Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV) architecture firm, also selected by comparative tender, which has directly handled the architectural and interior design.

“The project proposed by Enel and designed by our practice facilitates the redesign of a building from the sixties, reimagining it according to completely new functional principles in line with emerging professional requirements,” added architect Patricia Viel, co-founder of the Antonio Citterio Patricia Viel architecture firm. “Enel is thus achieving two objectives: regenerating the building, and renewing its relationship with the city.”

The indoor and outdoor shared facilities of the ground floor are organized in a contiguous manner. Passing through the turnstiles, the inclined plane of the staircase leads to the office spaces. The auditorium, the lounge, the restaurant and the bar are arranged in a fluid way, without hierarchies around the patios that bring natural light and vegetation into the heart of the large building volume. The new horizontal paths and the internal stairs to each tower are designed to offer uninterrupted views of the external vegetation. Elements of nature and light add a new layer of identity to the building’s architecture.

In order to optimize the layout and design of Enel's historic Rome headquarters, the project by ACPV aims to develop a “building-city”, where the towers of the central structure are balanced against the new transparent walls of the cladding. The glass of the new façade offers a view through the sequence of architecture and surrounding greenery.

The new offices will be developed around the innovative principles of bioclimatic, sustainable and biophilic design. The project was designed using a digital model (BIM) which collects and displays information and 3D graphics throughout the project's life cycle, enabling the more efficient and sustainable management of both the construction works and the subsequent operation of the building.

Credits

 Rome
 Enel
 01/2000
  80'000
  0
 Antonio Citterio Patricia Viel
 NA
 Colombo Costruzioni
 Faces Engineering: Facade and Structural Engineering; Manens-Tifs: MEP and Sustainability; AFC: Fire safety; P'arcnouveau: Landscape and green interiors
 NA
 render by Antonio Citterio Patricia Viel

Curriculum

Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV) is an international and cross-disciplinary firm headquartered in Milan, Italy, founded by architects Antonio Citterio and Patricia Viel, in 2000. With some activities dating back to the Seventies, the firm is currently involved in several international projects, embracing different scales of intervention – from master planning to mixed-use developments, to residential and commercial buildings, corporate headquarters and hotels – in collaboration with a qualified network of specialist consultants. The firm can rely on a staff of more than 130 people, coordinated by eight partners. Recent projects include luxury hotels in Europe, China and the Middle East, NOVE – an office building in Munich (Germany) – a residential condominium in Miami (US), Nexxt–Fastweb’s new HQ in Milan, and La Bella Vita high-rise in Taichung (Taiwan).

https://citterio-viel.com/architecture/projects/enel-headquarters

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Mentioned #Italy  #Offices  #Rome  #BIM  #Antonio Citterio Patricia Viel (ACPV) 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054