laa - lorenaalessioarchitetti - AtlasPeintures Morocco Offices, a contemporary vision of traditional architecture
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Office&Business
  4. AtlasPeintures Morocco Offices, a contemporary vision of traditional architecture

AtlasPeintures Morocco Offices, a contemporary vision of traditional architecture

laa - lorenaalessioarchitetti

Office&Business  /  Future
laa - lorenaalessioarchitetti

The colourful Moroccan landscapes, the geometric pattern of the Islamic tradition, the skilful plays of light and shadows are revived in a contemporary key by laa.
Those elements area used as inspiration for the design of a system of facades, surrounding a building located in the city of Fes, intended for offices, showroom and warehouse.

The facades convey multiple concepts: the company’s identity and logo represented by the lion. The functions of the building which are displayed from the exteriors, with the warehouse block opaque and the administration and commercial area semi-transparent. The technological research and visual expression of laa.

Distinctive element of the building and the project, the facades are composed by a system of three independent layers (mesh, green oasis, external wall), for which laa chooses materials and architectural solutions that simultaneously and effectively respond to several problematic: the microclimatic characteristics of the site, the aesthetic impact of the building and the sustainability of the intervention.
The mesh acts both as a decorative element and as a brise-soleil protecting the glazed area. Laa takes advantage of the material’s properties, designing fabrics with variable density depending on the radiation, and converts those highly technical aspects into a pattern inspired by the geometric shapes of local architecture. The final result is an effective solar radiation filtering that at the same time ensures the right amount of light in the offices and showroom area.
A green filter acts as an additional thermal barrier, reducing the energy demand for the supply of air conditioning systems inside the building, also providing beautiful views from in the offices. For the warehouse coating laa develops a facade design repeating the pattern used for the mesh, with a decoration sublimated on aluminium sheets. This solution, which allows the different facades to dialogue with each other, creates a unique and distinctive decorative element.

Through this stratification, guiding the visitors from the outside towards the interiors, laa represents the three main themes around which the proposal revolves: colour, light and surface. In Atlas Peintures the extremely rich color palette offered by the natural environment and Moroccan building is enriched and animated by the lights and shadows, offering significant vividness to details and sharpness characteristic of architectural volumes. The geometric order applies not only to the structure of the building, but also to the definition of the surfaces that becomes the main protagonist of the project. Color and light are the design themes adopted for the showroom interiors, guiding visitors in understanding paints and finishing.

The result is a building capable of expressing visual continuity between interior and exterior spaces and defining a strong brand identity.

Credits

 Fés
 Atlas Peintures
 12/2022
  3
  460
 arch. Lorena Alessio
 Samuel Fiolis, Julian Chavez Rodriguez, Francesca Meineri, Francesca Di Nuzzo, Alessia Sciotto Graphics - Rosali Alessio,
 Ben Hadj Freres S.A.
 I-Mesh, Decoral Group

Curriculum

Founded by Lorena Alessio, laa is distinguished by its multidisciplinary approach to masterplanning, architectural design including landscape architecture, interior design and brand identity, working both nationally and internationally. In each design laa instills passion and assiduous research on materials and their applications; on structures and technology, on forms and their meaning. Focusing on the making of spaces where individuals can feel immersed with mind, body and spirit. The studio has been internationally recognized and exhibited at the Biennale of Venice 2018. Each project is the result of daily suggestions and formal experimentations combined with technological innovation. The interaction between space and user is at the base of laa’s methodology, favoring intermediate and undefined spaces. The transition from emptiness to fullness, the maximum lightness of expression are other recurring concepts.

https://www.lorenaalessio.com

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Steel  #Aluminum  #Fiberglass  #Glass  #Commercial - Retail  #Mixed use  #Productive complex  #Offices  #Ventilated façade  #Fiberglass Cladding  #Steel Mesh Cladding  #Fibreglass roofing  #Metal Mesh Shading  #Glass Structure  #Aluminum façade  #Aluminum sheet  #Morocco  #Steel shade roof  #Aluminum panel cladding  #Metal structure  #Interiors  #laa - lorenaalessioarchitetti  #Fés 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054