vora - A nice home-studio for a couple: dan and imma's apartment
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Interior
  4. A nice home-studio for a couple: dan and imma's apartment

A nice home-studio for a couple: dan and imma's apartment

vora

Interior  /  Completed
vora
This is the refurbishment of an old store in the Poblenou neighbourhood, within the [email protected] district. Originally, it had the store on the ground floor and a mezzanine with a little apartment. The building dates from 1906. At a later stage, the backyard was covered to extend the store.

The refurbishment is to turn it into a home-studio for a couple, which includes a studio space for video and photo recordings, as they work at home.

The first important decision of the project was the opening of a double space in a part of the slab next to the rear façade, which, due to the orientation of it, allows direct natural light to reach the entire home. The studio space is placed under the terrace, the darkest and therefore most suitable space, and on the other hand related to the living room.
The ground floor concentrates the spaces for day uses, and the first floor the bedroom spaces. The staircase is located in a corner, open to the living room, and making a direct link between it and the terrace. The bedrooms are separated from this main route.

Regarding the façade, the apartment recedes slightly, generating an interior façade and a cushion space between the apartment and the street, space for counters and services, and able to store stroller and bicycles, etc ...

The configuration of the space is done by wooden boxes that contain the service spaces (bathrooms, closets, even the bed), thus configuring a fluid but articulated space for the circulations and the living spaces. On the first floor, these boxes do not reach the ceiling, allowing a total perception of the space.

Around the living room is the main circulation of the house: the ascent to the terrace, the rear gallery and an open walkway to access the rooms. The master bedroom on the first floor is also open to the living room. Stairs, walkways and railings are built on steel works. The railings are purposely thin, almost inapparent, with some sections of sheet steel to pick up curved sections that fit the truncated geometry of the plan.

About finishes, plastered sections of wall are combined with painted masonry. The pavement is continuous, microcement, and the boxes are built with plywood with birch finish. All in light colors. In the entrance space, outside, and on the terrace, the natural colors of the masonry have been reserved, unpainted.

The refurbishment is to turn it into a home-studio for a couple, which includes a studio space for video and photo recordings, as they work at home.

Credits

 barcelona
 spain
 private
 09/2019
 110 mq
 vora (pere buil, toni riba)
 zoí casimiro, marina pina, pol bosch, aleksandra mazewska
 Fórneas-Guida
 adrià goula

Curriculum

vora is an architecture studio from Barcelona. They work on building and urban design projects of different scales and typologies. They combine their professional work with teaching.

Their work has received several awards such as Frame 2020, Archmarathon 2014, City of Barcelona 2013, Arquitectura Plus 2011, Bonaplata 2007, and has been finalist or selected in several editions of FAD awards, ENOR, Spanish Biennal of Architecture (BEAU), European Biennial of Landscape Design and Arquia/Próxima. Their work has been exhibited in the Venice Biennale in the Catalan and Spanish Pavilions in 2014 and 2016. In may 2018 they opened their first monographic exhibition “Shared Identities”.

Their públic works with major recognition are the Can Ricart Sports Center in Barcelona, the Sant Francesc Boulevard in Vilafranca del Penedès, the Born Market Surrounding Area in Barcelona, the Domus Avinyó Site in Barcelona and the Doctor surgery in Paüls.

http://www.vora.cat

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054