Behnisch Architekten, München - Student Housing Regensburg: usign colors to harmonize with the natural surroundings
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Housing
  4. Student Housing Regensburg: usign colors to harmonize with the natural surroundings

Student Housing Regensburg: usign colors to harmonize with the natural surroundings

Behnisch Architekten, München

Housing  /  Completed
Behnisch Architekten, München

The area containing Regensburg’s former Nibelungen Barracks with its protected historic buildings is notable for its extensive green spaces and beautiful old-growth trees. For this site, which is near the city center and in close proximity to the university of applied sciences (OTH), the university, and the university hospital, Behnisch Architekten has constructed a residential complex designed for 204 students and intended to harmonize with the natural surroundings.

The skewed axial alignment of the elongated, five-story building, which is staggered in height along its eastern side, allows the structure to keep its distance from the existing oak and helps create a striking entrance area. The northwest side offers additional space for premium, open-air leisure areas.

Connecting the street, building, and green areas
The core idea behind the design was to connect Franz-Mayer-Strasse to the south with the building and stretch of green to the north. A newly created public footpath offers the main means of access and opens out onto a wide and inviting set of stairs located near the entrance area, which leads down to a protected courtyard and doubles up as a stage for events and other purposes. The public communal areas on the garden level offer seating, a barbecue area, and other recreational amenities both inside and outside the building allowing the hustle and bustle of student life to play out undisturbed. Islands of green are embedded around the site, offering a space for students from all over the world to meet and converse, thus filling the Nibelungen complex with life.

Common areas and individual rooms
The residential units—with a total of 204 beds located in 138 individual apartments, each measuring ca. 19 m2, 17 shared spaces for two people, and 8 for four people—face either toward the west or east. The access areas widen at specific points and, along the north side of the building, open onto a central courtyard that traverses all floors, allowing for natural lighting and ventilation and offering yet another space for students to meet in. The closed elements of the facades reflect daylight and sunshine onto the sides of the corridors opposite and become increasingly transparent in the lower stories. Different color tones on the floors and walls, coupled with textual and graphic elements, help guide visitors and residents through the building.

In contrast to the accented coloring of the communal areas, the individual student rooms, each with their own balcony, built-in kitchen, bathroom of finished sheet-metal components, are kept warm and tactile and are furnished with polygonal wooden furniture. Heating is provided by finned tubes—mounted vertically next to the window frames—that have an integrated ventilation system. This type of heating regulates the intake of fresh air, thus guaranteeing optimal air quality and a comfortable environment for residents.

Colored balcony facades
The exterior of the building is defined by the balconies’ play of light and shadow. The distinctive coloring of the closed glass panels is inspired by the seasonal color changes of the surrounding trees. The slanting elements of the facades help block the view to neighboring balconies while at the same time offering structural protection from the sun. The continuous handrail and parapets, filled with stainless-steel meshwork, reinforce the appearance of transparency and, together with the light-colored banding, give horizontal structure to the facade.

Credits

 Regensburg
 Studentenwerk Niederbayern/Oberpfalz
 05/2020
 8500
 25528000
 Behnisch Architekten, München
 Partner: Robert Hösle, Project Leader: Monica Albulet, Stephan Leissle, Team: Patrick Brunner, Ireta Kraal, Vincent Le Pendeven, Benedikt Stahl, Sven Abe Tjalma, Alexandra Wahl
 Site Management: HW Ingenieur Consult GmbH, MEP: Ingenieurbüro Löw, Regensburg, Electrical and Lighting: Burnickl Ingenieure GmbH, Structural Engineering: Ingenieurbüro Dipl.-Ing. Hans Siegmüller, Landscape: Lichtgrün Landschaftsarchitektur, Fire Protection: Brandschutz Consulting Rainer Sonntag, Lighting Design: Bartenbach GmbH, Climate Engineering: Transsolar Energietechnik GmbH, Building Physics: Büro Ulrich
 Transom-mullion facade: Schüco International KG, Glazed ventilated facade: DAW SE Geschäftsbereich LITHODECOR, Screed: Knauf Gips AG, Suspended Ceilings: Knauf Gips AG, Drywalls: Knauf Gips AG, Paving: Godelmann GmbH & Co. KG, Elevators: Schindler Deutschland AG & Co. KG, Linoleum Flooring: Tarkett Holding GmbH DESSO, Wall paints: Sto SE & Co. KGaA, Curtains: Création Baumann AG, Glass partitions: Lindner Group, Wooden doors: Herholz Vertrieb GmbH & Co. KG, Aluminium glass doors: Schüco International KG, Tiles: VitrA Fliesen GmbH & Co. KG
 David Matthiessen

Curriculum

Behnisch Architekten was founded in 1989 and works out of four offices – Stuttgart, Munich, Boston and Los Angeles. The firm enjoys a global reputation for high-quality architecture that integrates environmental responsibility, creativity, and public purpose and produces a rich variety of buildings mainly in Europe and North America. The partners and staff share a vision to push the boundaries of high performance, 21st-century architecture that respects user needs, ecological resources, and local cultures. From the beginning, Behnisch has prioritized the social dimension of architecture and the quality of the urban environment. Its projects respond to the material and spiritual needs of people. In over 30 years, the firm has created a diverse portfolio of projects that is attuned to the culture and climate of place and demonstrates new ways for occupants to inhabit their surroundings.

https://www.behnisch.com

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054