Plasma Studio - Bistro Bergsteiger, appropriate for Sesto Dolomites landscape
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Hospitality
  4. Bistro Bergsteiger, appropriate for Sesto Dolomites landscape

Bistro Bergsteiger, appropriate for Sesto Dolomites landscape

Plasma Studio

Hospitality / Completed
Plasma Studio

Insert and fit - as much as necessary, as little as possible.

Located in the midst of the Unesco Natural Heritage area of the Dolomites of Sesto, in a position used as a tourist hotspot, Bistro Bergsteiger fits properly and carefully in its natural and built context.

The edge of an embarkment, located along a well-known hiking trail, is used to insert the new volume and to integrate it into the surrounding topography.
The view from the entrance to the valley on the mountain landscape that closes the area to the south is not reduced by the insertion of the new volume, just as it does not visually interfere with the existing protected building.
The dimensions are reduced as much as possible and the geometries adapt to the existing presences.

On one side, the building faces the Cima 12 towards south, on the other side it dialogues with the surrounding buildings.
In plan, the new volume aligns with the listed building, while the reduced heights are studied to connect its southern elevation with the overall profile of the constructed elements.
The result is an architecture that is "appropriate" to the context, which nevertheless develops with character.

The double-pitched roof surface, is treated with intensive green and it rises towards the main view; full-height windows allow the eye to wander over the mountain landscape.
The interior is designed in order to offer an undisturbed view to as many visitors as possible;
The main room is composed of different areas: the counter, the circulation space and the two dining areas, defined in order to enhance the sense of intimacy and tranquility, and to allow a wide view thanks to the difference of height between the floors.
The glass façade that separates the interior space from the exterior terrace can be opened: in good weather, the outdoor space can be extended inwards.

In terms of materiality, the building is inspired by the nearby listed structure: spray plaster inside and outside, and a larch wood cladding designed as a contemporary reinterpretation of the old decorative motif.

Exposed screed and plaster prepared with local stone and sand, the use of Dolomite stone and local larch wood for the furnishings, enhance the relation of the new building with its context.
Nomen est omen: the owners of the bistro are the descendants of mountaineering pioneers Michl and Sepp Innerkofler, the documentation of their first ascent is part of the interior design.

Dialogue with the context and moderation in the intervention define a project that is fully defined in its "appropriateness".

Credits

 Sesto
 Hotel Dolomitenhof GmbH
 01/2021
 345
  1'288
 Eva Castro, Ulla Hell, Holger Kehne, Chuan Wang
 Niccolò Dal Farra, Giulia Mariotti, Irene Mutschlechner, Peter Pichler
 Florian Jaenicke

Curriculum

The term Plasma comes from Classic Greek and means modeling, form, fabric, imagination, fiction. In Physics the Plasma State- or fourth state of matter- describes a unique condition of matter arising at a complex overlay of external forces. Plasma, a charged field of particles, conducts energy.
Folding space into space, Plasma draws landscapes into buildings, streets into façades, inside to outside. Transformative tectonics set spaces, planes and bodies into unforeseen relationships that challenge conventional topographies and spatial codes. An architecture of trajectory and momentum, which responds to the specificities of the local context and the possibilities of engagement.
Plasma has evolved to productively engage with the complex potentials and challenges of today:
Its diverse studio locations in Beijing, Hong Kong and Bolzano enable the practice to mediate local conditions and particularities with a global scope and outlook.

https://www.plasmastudio.com

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

Register or Login
to vote


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054