EID Architecture - LAND Community Center, a floating gateway for a new development
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Public Space
  4. LAND Community Center, a floating gateway for a new development

LAND Community Center, a floating gateway for a new development

EID Architecture

Public Space  /  Future
EID Architecture

LAND Community Center

Located in the burgeoning new district of Fengdong near Xi’an, LAND Community Center is conceived as a floating gateway for a new residential development, whilst serving as a social and cultural hub for the neighborhood.

The site is located between the community garden and the main boulevard of Fengdong district, and the lifted volume allows green space to penetrate the entire ground floor, creating more open space for the residents. A podium of organic shapes is merged with the landscape on the ground floor, forming the floating gateway of the community.

The relationship between the raised volume and the open landscape space on the ground floor are similar with the "tower" and "gate" in the ancient city. In terms of space, urban green belt and community courtyard are connected together to create a "floating door" for the arrival experience.

The design of LAND Community Center consists of community service center, cafeteria, gallery, multi-purpose room for educational and entertainment purposes, a care center for after school children, it also provides a gymnasium for badminton and basketball courts, a fitness workout room and swimming pool below grade.

These recreational spaces are organized around a circular sunken courtyard to allow the natural light penetrated into the underground facilities. The Cloud Gate becomes the gateway to the residential community and adds another iconic architecture along the main boulevard.

As if a cloud gate, Land Community Center hovers over the entry plaza of the residential neighborhood along the main boulevard of Fengdong district. The sculptural quality of this building not only creates an identifiable presence for the new district, but also a unique immersion experience for the residents and visitors alike.

The contrast between the complexity of organic base and simplicity of the upper volume is coherent with the duality of Chinese architecture tradition: the integration of the artificial intervention with nature. Also, the design of the community center maximizes the view connection by preventing from the view blocking on the ground, which creates a connection with nature and landscape.

The design of facade emphasizes the sense of order and thickness. It borrows the texture of the ancient brick wall and integrate it with modern ways into the whole architectural design. By responding to the culture and history of Xi'an, it also shows the stability and elegance of the community center. An open floor and flowing interior concept are introduced to encourage the interaction and exchange between the residents.

Credits

 Xi'an
 Shanxi Vanland Real Estate Co., Ltd
 07/2020
  4'100
  2'500'000
 Ping Jiang
 Jialu Bao, Shengyun Lu, Jinjing Yu, Hong Li, Wei Xu

Curriculum

EID Architecture (EID-Arch) is an emerging design practice for architecture and urbanism. With studios in both Shanghai and Hong Kong, EID-Arch is led by Founding Principal Ping Jiang, AIA, who established the firm in 2015. Striving to provide intelligent and creative design solutions for architecture and urban environment, EID-Arch is founded on the belief that design can transform life, and is deeply committed to design excellence, innovation and sustainability. The firm has extensive experience in a wide range of building types, ranging from the small scale of a chapel to the large scale of urban design.

Our works represent the world’s leading design concept, culture attitude and commercial strategies, many of which have been widely published by global architecture & design media. The practice consists of multinational design professionals, reflecting a rich mix of cultural connections of this global age.

http://eid-arch.com/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #China  #Community residential  #Steel Structure  #Grc  #EID Architecture  #GRC Panel cladding 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054