Alison Brooks Architects - Windward House, domestic living amongst indian and african tribal art
  1. Home
  2. Award 2020
  3. House
  4. Windward House, domestic living amongst indian and african tribal art

Windward House, domestic living amongst indian and african tribal art

Alison Brooks Architects

House / Completed
Alison Brooks Architects

Alison Brooks Architects’ latest house is set atop the highest point in Gloucestershire, overlooking the Wye Valley. The result of a ten-year collaboration, this new house and landscape project celebrates domestic living amongst an extraordinary collection of Indian and African Tribal Art. It includes the restoration and conversion of a late Georgian farmhouse to a Gallery and office, a new fully accessible ‘West Wing’, a sequence of walled gardens and a new Pool Gallery.

Set in an Area of Outstanding Natural Beauty, Windward House is ‘a gallery with people living in it’, where the owners’ art collection are like friends and family sharing the spaces of daily life. The house is also a journey. Intertwining old and new, its sequence of rooms, buildings and landscapes tell a story from the 18th C to today. Light is sculpted and funnelled from above and walls unfold, framing epic views across the meadows and forests to the Severn River. Art works from the collection animate this journey occupying plinths, ramps, niches and staircases.

The restored Windward Farmhouse acts as an historic threshold. Mirror-polished steel cladding announces its transformation, dissolving the mass of the original building’s stone walls in reflections of the garden. Beyond the farmhouse the new West Wing is a shadowy, quiet backdrop; its dark tones and cladding pattern inspired by the nearby Forest of Dean. The entire right half of the farmhouse has been opened to create a triple height gallery. A walnut-panelled mezzanine and wood-burning fireplace echo the collection’s material qualities.

Seen from the south, the two-storey West Wing is set back, low-lying and partially embedded in the hillside, deferring to the 18th farmhouse. The volume of the extension is positioned to interlock with the existing stone building. This creates intimate courtyard spaces between high garden walls sheltered from the pervasive wind. Serving as the owner’s primary living space, the West Wing is a variation of the atrium house typology and a nine-square structural grid, undulating in three dimensions to echo the topography of adjacent meadows. A deep first floor roof terrace takes in the spectacular view to the south; the double height living room overlooks a sloped pool of grasses. It’s gently sloping green roofs are planted with native species of wildflowers.

Inside, the West Wing is filled with light, open to the landscape and adapted to the needs of later life. Its sequence of double height spaces offers a variety of light conditions and spatial qualities to accommodate sculptures, masks, shields, temple doors and paintings collected over four decades.

The West Wing’s pigmented concrete floor was conceived as a moulded terrain upon which discreet objects rest: stone grotto, timber-clad service ‘pod’, steel staircase, looped plinths. Living, dining and cooking areas flow into each other and onto exterior terraces. The plan revolves around the concrete and marble kitchen island reflecting the owners’ dedication to entertaining and cooking for friends and family. Washed with light from above, this vantage point enjoys both visual connection to the first-floor gallery and panoramic views to the four cardinal directions. Gardens, seasons and weather stage a continuously changing scenography.

A ‘Stair for 100 Objects’ is an installation in itself. Each tread is a 6mm thick ‘loop’ horizontally cantilevered from the stair’s central spine, a vertical steel grillage with 100 cells to display the owner’s treasured small works. Moving upward into light, the stair leads to a first floor gallery, bedrooms, study and a roof terrace. Every space offers perspectives both outward and inward, through rooms and across gardens.

The Pool Gallery is the culmination of the journey. Approached via a garden path, it is a stone-walled courtyard open to the sky. One wall has been ‘thickened’ to become a building containing changing facilities, guest accommodation, display space and storage. A quiet retreat for art, guests, and grandchildren, the pool gallery celebrates local traditions of field stone masonry and precision carpentry.

Surrounding Windward House are 8.5 hectares of land. A large portion of this is wildflower meadow and orchards that are part of the owners’ long-term programme to restore and optimise the ecological value of the whole area. The landscape strategy includes ongoing repair and renewal of 2.5km of hedges with pollen-rich species and the planting of 2,500 trees.

Credits

 Lydney
 David and Jenny Clifford
 12/2018
 623
 0
 Alison Brooks Architects
 Alison Brooks, Wanja Wechselberger, Wei Shan Chia, Sophie Bates, Christopher Smaill, Sara Yabsley, Alex Nicholls, Christopher Curran, Antonio Callejon
 E G Carter & Co Ltd / Barker & Barker
 Structural Engineer - Akera Engineers / Environmental & M&E Engineers - Peter Deer & Associates / Environmental Consultant - Bearwood Associates / Garden Designer - Stoney & Janson / Quantity Surveyor Measur - Construction Consultants / Environmental Co-ordinator - Helena Ronicle
 Joinery - Smith & Choyce Ltd. / Glazing- Fineline Aluminium
 Paul Riddle

Curriculum

Wherever possible the building materials have been sourced locally. The main example is the stone (from a local quarry) used in constructing various walls in the West Wing. Also, the pool house and the walled pool garden were built with a substantial amount of local sourced stone cladding. For a building of the size that comprise the Windward House group, relatively little concrete was used and that was in foundations and the GF slab.

The services equipment and installations were designed for a service life of least 20 years (heat pump and ventilation equipment) and at least 60 years for ductwork and pipework distribution installations.

All foul and surface water drainage is disposed of on site. The foul discharge is via a septic tank and RW is via a soak away with rainwater harvesting.

https://alisonbrooksarchitects.com/project/windward-house/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Alison Brooks Architects  #United Kingdom  #Lydney  #Residence 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054