Yonder - Architektur und Design - Haus B, for a sustainable and energy efficient reconstruction
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Home Efficiency & Technology Special Contest
  4. Haus B, for a sustainable and energy efficient reconstruction

Haus B, for a sustainable and energy efficient reconstruction

Yonder - Architektur und Design

Home Efficiency & Technology Special Contest / Completed
Yonder - Architektur und Design

HAUS B

Haus B is a work by Yonder for a well-known, Stuttgart-based family of architects. Before the turn of the century, the family moved into a frequently refurbished 1950s building located on a site with magnificent views of Stuttgart’s basin-shaped valley. Yonder’s task was to renovate and rebuild this existing building.

In an effort to work sustainably, the new construction makes use of the existing house as much as possible. At the same time, the reconstruction more clearly organizes space, better frames the site’s breathtaking views and ensures that the four level building be easily accessible despite being constructed on a site with an extreme slope.

Within the reconstruction the existing upper building parts from the 1950s were removed and rebuilt in a wooden construction. This ensures a lightweight and prefabricated attachment on top of the old masonry and concrete structure. Furthermore the reconstruction follows an ecologial design aim. Timber as main constructing material facilitates a natural atmosphere, enhances the use of renewable resources and reduces the buildings carbon footprint.

The new rooftop and the interior ceilings are built in a solid wood construction out of cross laminated timber combined with thermal activation. Lightweight walls consist of a wooden framework with a sustainable wood fibre insulation which minimises the thermal bridging properties. The façade is clad with larch battens fixed to a diagonal substructure. This creates a fascinating moirée-effect that merges with the buildings surrounding.

Spatious qualities and a natural living atmosphere are provided by the buildings open interior. Architectural spaces merge into each other highlithed by wooden built-ins. Within the buildings centre there is a distributing wooden core that combines entrée and an open staircase flanked by timber furniture. Ground floor and the upper floor are hereby connected to each other, which allows intriguing views throughout the spaces.

Made by high-value carpentry work from oiled walnut and oak the timber furniture ensures a continuous special housing quality not only in the living room but also in the entrée and bedroom. The further use of oak within the flooring underlines the flowing spaces throughout the levels.

The new construction is topped by a panoramic roof terrace at the upper floor. Broad wooden windows within a mullion-transom façade afford unimpeded views over Stuttgart and the nearby Teahouse. Though beeing loadbearing the slender profiles made from laminated oak do not interrupt the outstanding lookout. Living in “greenspace,” above the rooftops of the city, is thus experienced spatially through one’s ever-changing point of view.

As a sustainable and energy efficient reconstruction House B is labeled as ‘plus-energy’-building. In this means the building itself provides more energy than it spends and is able to deliver excess energy to the greater power grid. A comprehensive energy concept makes use of the sites and constructions potentials and minimizes the buildings energy need.

Drilled geothermal wells and a heat-pump enable heating and free cooling of the entire building. In conjunction with the cooling ceilings and underfloor heating within the solid wooden construction the interior climatic system operates with a low flow temperature. Furthermore, the highly insulated façade filled with sustainable wood fibre insulation and the triple-glazed windows reduce the constructions energy loss.

The building itself makes use of renewable energies and supplies a lithium-ion storage. Diamond shaped photovoltaic shingles on the rooftop feed the electric system with solar power and create a striking and sustainable design element. Electric filling stations provide additional storage and facilitate the use of e-mobility. Power-saving LED-Lightning complete the integral building concept and sustainable use of resources.

In conclusion the project itself is an environmental pioneer by being a plus-energy building despite being remodeled within a conventional existing construction from the 1950’s.

Credits

 Stuttgart
 Petra and Stefan Behnisch
 08/2016
 612
  0
 Yonder - Architektur und Design
 Benedikt Bosch und Katja Knaus mit Georg Brennecke, Leonhard Clemens, Felix Krummlauf, Nadja Lenek und Malte Bösche
 PLANNING OF STRUCTURAL FRAMEWORK Wagnerplanung GmbH, ENERGY DESIGN Transsolar Energietechnik GmbH, LANDSCAPE ARCHITECTURE Peyker Landschaftsarchitektur, LIGHTING DESIGN Bartenbach GmbH, BUILDING PHYSICS Bobran Ingenieure
 Brigida González, Neue Weinsteige 16, 70180 Stuttgart, Telefon: 0711 - 64560720, Mobilephone: 0172 - 7126011, mail@brigidagonzalez.de, www.brigidagonzalez.de

Curriculum

The frequently refurbished 1950s building was to be rebuilt for a well-known, Stuttgart-based family of architects. In an effort to work sustainably, the existing building is beeing preserved as much as possible. The reconstruction more clearly organizes space, better frames the site’s breathtaking views and ensures the buildings accessibility despite being constructed on a site with an extreme slope. The building’s open interior has a continuous flow accented by unique architectural spaces and carefully positioned windows. Most importantly, this construction strives to be Energy-Plus and could, in the future, deliver excess energy to the greater power grid. Geothermal wells are used to heat and cool ceilings and floors. Photovoltaic shingles clad the roof and electric filling stations facilitate the use of e-mobility.

https://www.studioyonder.de

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Finalist #Yonder - Architektur und Design 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054