Wall Corporation/Selim Senin - The new building space of Kirsehir Planetarium
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Education
  4. The new building space of Kirsehir Planetarium

The new building space of Kirsehir Planetarium

Wall Corporation/Selim Senin

Education / Future
Wall Corporation/Selim Senin

The plot area of the building is very large according to the size of the desired functions. In order to establish the structure-plot relationship, this little spatial program was designed from the upper level to the lower level to spread over the whole plot.Planetarium building space program was discussed considering the space sciences.Each planet has a separate orbit.Planets, they realized that even the so-called curvilinear trajectory of the movement. Planets move in a certain trajectory in space. Planets, out of the impasse on this particular border orbit.

A combination of building program in the desired location 'orbit', has been put on the concept. The planets move in one direction as they make curvilinear is discussed in a straight line.
Circular motion in orbit, obtained by cutting a straight direction as scissors cut a rope or something. Various different functions in the space program, not arrayed in a row facing the rear are arranged on the straight line.

Building design a direction (trajectory) on the succession, it can be expressed as overlapping spaces, which can be expressed as and the people who moved.
Two gross concrete walls parallel to each other extend along the plot. It is a structure that can be walked on the building and it can be reached by walking straight from the upper elevation on the exposed concrete walls and by the stairs in the middle of the building as the walls appear.
The building can be accessed from different levels from the upper and lower levels.
exposed concrete walls end at the lowest level with the Imax hall. This accompanying global movie theater welcomes those who come like a planet suspended in the air and pass through people and enter the structure.
The training classes desired to be in the structure are designed as consoles from the brut concrete walls that define the structure.
the cafe is positioned like an object left towards the higher level and on the brut concrete walls.
The fact that the cafe, classrooms and Imax hall expresses itself from the main wall in this way, adds movement to the horizontal wall architecture that dominates the building. Like the horizontal wall representing an orbit and the planets located on it.round windows are opened on the long concrete wall. These round windows are randomly located in the building. These rounded windows provide natural light inside, like the stars in a dark sky, while walking indoors. In this respect, the existing and disappearing planets refer to the life cycle in space like stars.

Credits

 Kirsehir
 Kirsehir Municipality
 07/2016
 2'955
 1'773'000
 Selim Senin
 Selim Senin

Curriculum

Kigali and Istanbul based architecture office WALL Corporation was founded by architect Selim Senin in 2010. After working for different architectural company in Istanbul, Senin established his own practice in Istanbul firstly.Working for projects participated in 25 national and international architectural project competitions. After the projects were published on the internet, he received proposals for project design from various countries.

Senin also has established Wall corporation in Kigali in 2017.He continues to work on various projects in Turkey and Rwanda based in Kigali.​

WALL Corporation is the architectural design company which has received several design awards around the world. WALL is a company that can design buildings in any function regardless of scale and structure typology.Besides the design of the building, it contains all the engineering disciplines required for the construction of the building.

https://www.wall-corp.com/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Steel  #Library  #Turkey  #Reinforced concrete  #Planetarium  #Concrete façade  #Wall Corporation/Selim Senin  #Kirsehir 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054