Manzetti Arch. Roberto - DHLiberty - Villa Mosca Bianca
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Villa
  4. Villa Mosca Bianca

Villa Mosca Bianca

Manzetti Arch. Roberto - DHLiberty

Villa / Completed
Manzetti Arch. Roberto - DHLiberty

Located on the outskirts of the city of Lesa, Solcio, in the Piedmont region in northern Italy the private vacation home of the Villa Mosca Bianca, offers a panoramic view of Lake Maggiore and the surrounding mountain landscape.
The proposed intervention was that of a building erected for residential purposes. The house is used by the owner as a second home.
The peculiarity of the house is that of merging with the landscape, rather than imposing on it. The union with the landscape is created thanks to the natural orientation of the building at the site, optimizing the relationship between internal and external spaces.
The house is built of concrete and steel with various glass facades and aluminum details. The shape of the house has a free plan, dictated by the orientation of the distribution inside the house. Its organic shape blends completely with the existing landscape.
The building is spread over three rooms; an interior space, a space between inside and outside and finally an external space.
The interior space is used to create fluidity with the outside through the introduction of a circular courtyard in the center of the house. The inner courtyard of the house establishes a clear identity and is used to organize the distribution of the spaces within the house.
On the ground floor, there is a kitchen, a study and living room, each with its own view of the lake, and a garden on the opposite side of the lake. Also on the ground floor, the two bedrooms are positioned at the east and west corners of the lake. Finally, a curved steel self-supporting staircase that wraps around the courtyard leads to the upper floor. Here is the master bedroom and a second guest bedroom with a panoramic view of Lake Maggiore
The house is completely passive, it is naturally manage itself through the use of photovoltaic panels for the creation of electric energy, these positioned on the flat roof of the dwelling to minimize the visual environmental impact.
The heating system is on the floor with a heat pump boiler, the full domotic electrical system, the white water recovered for garden irrigation.
The main structure is in reinforced concrete, with continuous foundation and supporting cylindrical steel pillars, the floors will also be in solid concrete, the load-bearing walls in brick blocks with insulated external coat; the transparent vertical surfaces have double glazing with thermal break aluminum structure.
A system of vertical aluminum tubes acts as blackouts.
The interior finishes are in stone for the common areas and bathrooms, fitted carpet for the rooms. The interior and exterior walls are painted in soft colors, while the round structure pillars will be lacquered.
The external terraces are partly finished with the same stone as the interior and in part not accessible gravel, as well as the flat roof. A glass railing marks the terraces.
The main project idea was to create a strong connection between interior and exterior spaces, where the surrounding landscape flows smoothly with the house.
The shape of the house is free, dictated by the orientation of the internal organic distribution, since it blends completely with the existing landscape.
The interior space serves to create fluidity with the outside through the introduction of a circular courtyard in the center of the house. This defines a clear identity for the home and is used to organize the internal distribution.
The property is positioned in a context of private residences with accesses and paths not accessible to the public.
This new construction is located in continuity with the other existing buildings in order not to alter the urban dispersion.
Green areas have been consolidated and safeguarded; mitigation works have been implemented to limit the visual impact of the new emerging volumes.
The coastline was maintained in its most natural connotation by safeguarding the native autochthonous essences of importance and integration of the same.
The landscape design deals with the relationship between the building and the land, keeping most of the existing trees on the site. The building is inserted between the existing surrounding vegetation which, in some cases, penetrates inside the building; exposed stone walls were used to raise the house to a minimum level of security (198.50 asl) from the possible flooding of the lake. Large shrubs are planted in front of the wall to soften the visual impact.
When there are no existing trees to protect, a series of stepped planters were built on the ground. In the garden have been planted a combination of shrubs and various, tall grass in order to visually soften the edges.
The external paths are natural, covered with pine needles or simply with a lawn except on the south side, where a gravel path leads to the lake. Large flowering and lawned shrubs surround the stone-trimmed house used under the existing trees. A series of pruned hedges and compositions of flowers and native essences are planted with reference to the gardens of the historic villas of Lake Maggiore.
Maximum attention to the construction details, the colors, the finishes with different materials, targeted plantings, a wise workforce, and the use of avant-garde plant technologies, rapresent the design elements that improve the impact of the building on the characters of the context landscape and intervention area.

Credits

 Lesa - Lake Maggiore Piemonte Region
 Private
 06/2018
 400
 0
 Manzetti Arch. Roberto - DHLiberty
 Manzetti Arch. Roberto - DHLiberty
 Edilcusio Srl
 Manzetti Arch. Roberto - Adrien Dirand

Curriculum

Roberto Manzetti lives and works in Arona, where he was born in 1969. Graduated architect by Politecnico of Milan in 1995. Since 2001, he has its own architecture office in a small village in Arona, where, with a team of architects, he develops essentially modern and minimal single-family housing projects inserted in nature.
www.robertomanzetti.it
Dara Yuang founder of London architects Design Haus Liberty is one the emerging young talents of architecture and design. You can see her work all over the world – from the USA to Italy, China, and the Middle East. They won many awards, been featured numerous editorials. www.dhliberty.com

http://www.robertomanzetti.it

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Residence  #Reinforced concrete  #Glass  #Glazed Façade  #Reinforced Concrete Structure  #Manzetti Arch. Roberto - DHLiberty  #Italy  #Lesa 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054