Caramel architekten - House Marie
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Villa
  4. House Marie

House Marie

Caramel architekten

Villa / Completed
Caramel architekten

Description project „Haus Marie“

Shortly after purchasing the „Weinhauerhaus“ in the centre of the resort town, the 5 member family would already fix it provisionally and the planning process began. The idea changed multiple times. In the beginning , concept as well as the model were designed by self energy until the building owner decided to consult an architect after all. She chose Caramel architects and together they combined many different creative ideas to an overall concept.
The property consisted of a ramshackle two-story, 19th-century house facing the street and a concrete-and-wood pavilion in the courtyard. The concept was to tear down the pavilion and build a new three-story house on the property, wide-open floor plan and freewheeling finishes. The small historic home in the front is still unrenovated, with plans to turn it into a studio later. For now, it is an incongruous gatehouse to the modern home’s entrance.
The new, three-sided villa borders a newly landscaped courtyard. Other outdoor spaces include a wraparound terrace on the second floor and a rooftop deck with views of Baden’s vineyards.
The ground-floor bathroom and shower have transparent glass walls. The second-floor master suite has a freestanding bathtub in the bedroom. A top floor study has an open, perch-like feel—until its ladder-like staircase is retracted, making it suddenly discrete and self-contained.
The ground floor remained to be an open area in any way, on which only the solid facade made of glass would define a cold and warm zone. The projecting exposed concrete ceiling is in harmony with the concrete surface of the garden terrace and provides contrast for the vivid reflections of the water.The first floor has a spacious bedroom for the parents with lavatory facilities as well as a compromise orientated bed-, studyroom with a bathroom for three girls.
In the attic there‘s a study area flooded with light and a view all over the surrounding gardens and buildings.
The openly desinged glassed staircase provides light for the playroom which is located in the basement. The desire for autonomy and self initiative bears its fruits in countless details and cannot only be gathered from the columnar fruit trees from the different levels. The curious beholder will spot a range cooker here, an almost too simple of a light system there and all kinds of unexpected things.


BRI (building volume) 1.153m³
BGF (GFS) 364m²
NF (usable area) 276m²

Credits

 Baden
 Marie Veis and Roland Hofer
 07/2017
 276
 790000
 Caramel architekten
 Caramel
 Günter Katherl
 Rois&Stubenrauch and Marie Veis

Curriculum

The ground floor remained to be an open area in any way, on which only the solid facade made of glass would define a cold and warm zone. The projecting exposed concrete ceiling is in harmony with the concrete surface of the garden terrace and provides contrast for the vivid reflections of the water.
The first floor has a spacious bedroom for the parents with lavatory facilities as well as a compromise orientated bed-, studyroom with a bathroom for three girls.
In the attic there‘s a study area flooded with light and a view all over the surrounding gardens and buildings.
The openly desinged glassed staircase provides light for the playroom which is located in the basement.
The desire for autonomy and self initiative bears its fruits in countless details and cannot only be gathered from the columnar fruit trees from the different levels. The curious beholder will spot a range cooker here, an almost too simple of a light system there and all kinds of unexpected things.

https://caramel.at/portfolio/haus-marie/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Residence  #Concrete  #Plaster facade  #Concrete Structure  #Glass  #Reinforced concrete  #Green Roof  #Glass Structure  #Caramel architekten  #Austria  #Baden 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054