Antonio Iascone & Partners - Virtus - Alfasigma home
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Sport&Leisure
  4. Virtus - Alfasigma home

Virtus - Alfasigma home

Antonio Iascone & Partners

Sport&Leisure / Completed
Antonio Iascone & Partners

VIRTUS Pallacanestro Bologna
Casa VIRTUS ALFASIGMA, la residenza degli atleti
Testo descrittivo di progetto
Questo progetto nasce dal desiderio di VIRTUS Pallacanestro Bologna di creare un campus per i propri atleti, sia già ingaggiati che future promesse, e consolidare il forte senso di appartenenza alla squadra.
Il terreno su cui si è stato realizzato l’intervento è di proprietà del Comune di Bologna che ne ha ceduti i diritti di uso di superficie a VIRTUS, orgoglio cittadino nel panorama del basket internazionale. L’intervento è stato supportato economicamente da ARCO CAMPUS, società del Gruppo IGD SIIQ Spa, che ne ha affidato ad Antonio Iascone & Partners ed al suo team la progettazione completa.
Sulla volumetria complessiva definita dal Comune di Bologna, lo studio Iascone ha elaborato il progetto dopo un approfondito dialogo con la committenza per individuare nei dettagli l’obiettivo funzionale da raggiungere, i canoni estetici su cui incentrare la proposta, i valori e le icone della storica squadra da valorizzare, oltre che il budget da rispettare.
Di fianco alla storica palestra Porelli, inaugurata già alla fine degli anni ’70, da sempre sede degli allenamenti della prima squadra, VIRTUS aveva immaginato la costruzione di un edificio che fungesse da foresteria per gli atleti di prima squadra e giovanili. Questo progetto iniziale si è successivamente evoluto con la decisione di ospitare anche gli uffici della squadra, collocati in un altro sito.
Lo scopo di questa scelta è stato quella di avere al piano terra dell’edificio una forte presenza riguardante sia la gestione che la Fondazione Virtus, concentrando in questo luogo il massimo delle sinergie operative e favorire maggiori occasioni di scambio tra i giocatori ed esperienze immersive nella storia della squadra, soprattutto da parte dei giovani atleti in fase di training.
I riferimenti iconografici della squadra, la V, i colori bianco e nero, la geometria dei rombi che formano la rete del canestro, sono stati usati e declinati per creare i segni distintivi del progetto, non solo nei dettagli estetici più leggeri ma anche nel vero e proprio DNA dell’edificio.
Dai colori usati in esterno come in interno, dai materiali alla disposizione delle luci, fino alla schermatura realizzata in tubolari verniciati disposti a formare un disegno di rombi che a loro volta, sul fondo nero dell’edificio, compongono il nome della squadra, il richiamo al brand VIRTUS è forte, così come deve essere l’orgoglio di appartenere a questa storica squadra.
Resta al fianco di questo edificio appena inaugurato, la palestra nella quale si svolgono tutti gli allenamenti. Questo edificio al momento è stato interessato dalla realizzazione di una identica schermatura tubolare sulla facciata nord e, nel breve futuro, è prevista l’estensione della schermatura sui restanti tre lati oltre alla ristrutturazione di alcune sue parti.
VIRTUS Pallacanestro Bologna
Casa VIRTUS ALFASIGMA, the athletes’ residence
Project description text
This project was born out of VIRTUS Pallacanestro Bologna’s desire to create a campus for its athletes, future promises and current athletes alike, and consolidate the sense of belonging that athletes feel towards their team.
The grounds on which the whole operation was undertaken is property of the Municipality of Bologna which surrendered its rights of use of space to VIRTUS, the city’s pride in the field of international basketball. The operation was funded by ARCO CAMPUS, a company that is part of the IGD SIIQ Spa group, which then assigned the planning of the whole project to Antonio Iascone & Partners and its team.
The Iascone firm has elaborated the project on the overall volume dictated by the Municipality of Bologna after a thorough dialogue with the client in order to identify, in detail, the functional objective to reach, the aesthetic criteria to centre the proposition around, the values and icons of the historical team to uphold ad the budget to respect, which goes without saying.
Next to the historical Porelli gym, opened in the late 70s, which has always been the headquarters for the training of the first team, VIRTUS envisioned the construction of a building that would act as a guesthouse for the main team athletes and young athletes. This initial project then evolved with the decision to house the team’s offices in another site.
The aim of this decision was to have a strong presence surrounding the VIRTUS foundation and management on the ground floor of the building, thus concentrating operational synergies and favouring more opportunities for exchange between the players and an immersive experience into the history of the team, mainly on behalf of the young athletes that are still training.
The iconographic references of the team, the V, black and white colours, the geometry of the rhombi which for the net of the hoop, have been used to create the distinctive features of the project, not only the details but the entire DNA of the building.
All the way from the colours used in the exterior and interior, the materials, the layout of the lighting to the shielding made of painted tubes arranged to form a diamond pattern resembling that of a basketball net which, together with the black background of the building, make up the name of the team, the reference to the VIRTUS brand is strong throughout, just as strong as the honour of belonging to such a team should be.
Next to this newly inaugurated building, there remains the gym within which all the training sessions are held. This building has been subject to the realisation of an identical tubular shielding structure on the north facade and, in the near future, an extension of this shielding on the three remaining sides beyond the refurbishment of a few of its areas.

Credits

 Bologna
 ARCO Campus IGD SIIQ
 08/2018
 1450
 2400000
 Andrea Gadani, Elisa Corradetti, Paolo Chierici, Antonio Iascone, Luca Turrini
 Antonio Iascone & Partners
 IBA Centro Meridionale SPA
 Pasini Impianti, Termoproget, Carpenmetal, Studio Silva
 Vimar, Gruppo Romani Cercom Cerami italia, Ceam, Iblight, Bega
 Fabio Mantovani Photographer

Curriculum

ANTONIO IASCONE, Engineer
Antonio Iascone was born in Bologna in 1960, where he graduated in 1985 in Construction Engineering. He worked in research at the ICIE (Cooperative Institute for Technological Innovation), and, in 1988 he founded Antonio Iascone Ingegneri Architetti, a design studio with a team of collaborators between architects and engineers.
Over the years, the firm has developed numerous collaborations, specialized consultants and major international design firms, deepening and consolidating the concept of architecture as a place for meeting, research and relations.
These activities are flanked by various publications on the subject of materials and architectural technologies, participation in numerous conferences and, from 2002 to 2012, he was curator of the "Technologies and materials" section of the international journal THE PLAN.
From 2012 to 2014 he was President of the Commission for Architectural Quality and Landscape (CQAP) of the Municipality of Bologna.

http://www.antonioiascone.it/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054