Era Architects - Garanti Bank Technology Campus
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Office&Business
  4. Garanti Bank Technology Campus

Garanti Bank Technology Campus

Era Architects

Office&Business / Completed
Era Architects

Located between major highways of Istanbul, D-100 and TEM, in the proximity of Sabiha Gökçen Airport in Pendik, Istanbul, the project transforms an old industrial chemical factory land into a technology company campus for one of the most dynamic Turkish banks.

Inspired by the natural topography around the site and the desire of creating a clear contrast to the surroundings’ unorganized urban fabric; a crystal volume as the main working environment is lying gently over several artificial hills sheltering various functions such as two 600 and 200 seats auditoriums, educational meeting spaces, cafeterias, lounges on bridges, data center and many other functions. This horizontal floating volume connects the two plots of the site by the introduction of hanged bridges and glazed screen walls over 30 meters spans.

Flexibility and maximizing the daylight being one of the major criteria for the working spaces, the accessibility to the office spaces has been organized through a set of elevated open courtyards where the users circulate and also have the ability to rest and socialize at lounges placed on bridges allowing many surprising views and vistas. The transparency is used to integrate the working spaces with the city, allowing the users to interact and to create different experiences throughout the year. A strong contrast awaits the user as the elevated horizontal crystal has a sharp and decisive cantilevered appearance from outside reflecting the sky, the landscape and the city yet the inner main axis structured with rather by voids. The user circulates through the outdoor ground levels following a path which undulates like a creek between the artificial hills. As with the ground outdoor levels, the elevated volume has been designed to allow an experience of journey for the every day user. Ponds are designed to enhance the cooling effect on the outdoors as well as on the glazed facades to reduce the temparature gain during hot seasons.

The building implements the sustainability principles overall the building from single and double skin facade systems with dynamic sun shading integrated with lighting, to special heating & cooling systems providing the inner spaces with hundred percent fresh air. The facades have been designed as unitized systems allowing the high quality in terms of heat and acoustic insulation as the building site is surrounded by highways with heavy traffic. The building has received Leed Gold certificate.

With approx.142000 sqm total built area and 51000sqm site are, the campus programme is configured into three major sections: a 53,500 sqm open offices, a 16,000 sqm auditorium, educational spaces and cafeterias, a 72,500 sqm parking area, a Tier 4 data center, a sport center, common spaces, archives and service areas.

The building has received Leed Gold certificate. Most of the materials used within the building are eco-friendly. During the initial stages of design when the site has been acquired, the old chemical factory has been removed. The soil has been checked further for contamination. The negative results eased the process later on. The remainings has been dismantled into several different categories and has been sent for recycling and certified. The exisiting pine trees from the old factory has been kept and some of them displaced into newer locaitons within the site.

The buildings shading devices, artificial lighting and cooling and heating systems are integrated and behaves according the sensors input in order to minimize the energy use and keep the user comfort at a higher level.

Most of the soft landscape is obtained through local plants which doesn't demand a high water consumption. The rain water harvesting is used for the landscape mainly. The green hills were obtained by a system of cables embedded into the sedum surface from the top crown of the artificial hills. It is by far the largest application of green roof system in Turkey of this type.

The main structure of the building is flat slab concrete system on the office areas and exposed frame structure in the lower areas. The auditorium is located within one of the hills. The 4 levels office block stands on a transfer structure to enable the inner space of the hall.

Facade, Structural, Mep, Sustainability, Leed Consultant Werner Sobek
Facade Consultan Tim Macfarlane / Glass Limited
Hasan Mingü / Interior Design / Midek Mingü

Credits

 Istanbul
 Garanti Bank
 11/2018
 143000
 250000000
 Ali Hiziroglu
 Ertun Hızıroğlu, Faik Barutçu, Fahrettin Çiloğlu, Çiğdem Duman, Serap Aydınel, Gökçen Demirkır, Melis Uysal, Sevgi Paçcı, Çağla Özgen, Elif Taşal, Ekim Orhan İsmi , Süreyya Numanoğlu, Gülizar Bozdoğan, Zuhal Özen, Şafak Kızılırmak, Elif Özil
 Facade, Structural, Mep, Sustainability, Leed Consultant: Werner Sobek, Facade Consultant: Tim Macfarlane / Glass Limited, Interior Design: Midek Mingü; Lighting Design: Planlux
 Cemal Emden

Curriculum

ERA Architects has been working creating architectural solutions since it was established in 1972 in Istanbul, Turkey. ERA’s interdisciplinary method is based on engaging professionals from different areas of expertise in a collaborative teamwork and coordinating the business meticulously. The faith in both global design language and local values enables ERA to find sustainable solutions with international collaborations. ERA Architects has been practicing architecture in the light of these values in Paris since 2000 and in Beijing since 2011, alongside with the head office in Istanbul. ERA aims to provide the highest quality of architecture for every single project with an innovative design-oriented approach responding the environment in terms of function, aesthetics and social values.

Animation Link: https://vimeo.com/91663733 Project Video Link : https://vimeo.com/303728158

http://www.era-arch.com


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054