Lorcan O'Herlihy Architect [LOHA] - Clare
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Mixed Use
  4. Clare

Clare

Lorcan O'Herlihy Architect [LOHA]

Mixed Use / Future
Lorcan O'Herlihy Architect [LOHA]

Located in a burgeoning light industrial district walking distance from Downtown West Palm, the 225,000 sf project responds to its context architecturally, prioritizing social connectivity, while introducing a mix of programmatic uses that imbue new life to this active and emergent 24-hour district.

Immediately to the north of the site is the Warehouse District, which is comprised of a mix of converted light industrial buildings that have been adapted to accommodate uses such as an open air market and food hall, co-working and maker space, pop-up retail and F&B, health and recreation, and event spaces. The project aspires to extend this new use both pro-grammatically and through the extension of a re-purposed rail spur, which will serve as both public paseo - physically linking the two properties and the broader community - in addition to providing opportunities for public programming to be housed both in the paseo and on site.

Form and massing of the 7-story concrete structural frame building respond to its immediate neighbors, pulling back and stepping down in scale towards the smaller scale single-family portion of the neighborhood and reallocating mass towards the larger scale, industrial portion of the adjacent sites. Similarly, two large public parks extend from each end of the project and respond to these contextual cues.

Internally, the project consists of a mix of uses, including commercial and a variety of different residential typologies and associated amenities, to encourage a mix of user groups. Floor plan layouts consist of two-story ground floor walk-up townhomes and two-story penthouse units. The housing complex includes 173 units, 240 space internal parking garage, and 3,700 sf of retail and restaurant space. A series of tiered roof decks incorporate both circulation and landscape opportunities. These blurred indoor / outdoor zones extend to the residential portions of the building, creating a new third space, which serves as a seamless extension of the interior environment.

The northern public open space, which responds to its more urban and industrial adjoining properties takes on life as a urban plaza, providing fully publicly accessible spaces for seasonal programming, pop-up retail and food spaces, seating, and recreational programming.

Responsive to the more residential character of the southern portion of the site, a large public park incorporating more passive programming is introduced. Places for neighbors and residents to walk their dogs, shade trees with seating, and places for recreational programming are provided.

Credits

 West Palm Beach, Florida
 01/2022
 20903
 40,000,000
 Lorcan O'Herlihy Architects [LOHA]
 McCarthy McCloud (Civil Engineering), Florida Engineering Services (MEP Engineering), ONM & J (Structural Engineering)

Curriculum

Lorcan O’Herlihy Architects [LOHA] engages the ever-changing complexities of the urban landscape, embracing architecture’s role as a catalyst for change. Projects by LOHA consider how the site, form, and material decisions can radiate beyond a structure’s boundaries to shape the urban environment, provide essential housing, and enrich society with spaces that support and facilitate culture and community. LOHA has developed a distinct approach as a guiding philosophy for the firm: Amplified Urbanism. As a methodology, Amplified Urbanism reimagines the creative interaction between public and private spaces, emphasizes social and civic connections, and works within existing ecological and infrastructural patterns to cultivate vibrant communities. Amplified Urbanism is developed around three main design tenants—Activated Edges, Strategic Voids, and Bold Materiality—that are founded on the belief that architecture should be a transformative action.

http://loharchitects.com/work/clare

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Winner #Mixed use 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054