David Nossiter Architects - Church Hill Barn
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Kitchen Design Special Contest
  4. Church Hill Barn

Church Hill Barn

David Nossiter Architects

Kitchen Design Special Contest / Completed
David Nossiter Architects

The site, situated on the Essex/Suffolk borders within the landscape immortalised by Constable was originally the home farm of the nearby estate, destroyed by fire in the 1950s. It consists of a collection of farm buildings forming a courtyard. The centrepiece of the site with views over the rural landscape is a large barn of cathedral-like proportions.

Cruciform in plan with a collection of smaller spaces surrounding it, the arrangement sought to provide shelter for different farming activities under a single roof. The barn complex is the legacy of the model farm movement.

The clients purchased the buildings in dilapidated condition. Having sold their own property in nearby Colchester they decided to reside in a caravan on the site during the build. David had worked on a previous project and was the natural choice of architect. The barn is a Listed structure and the contemporary refurbishment required lengthy agreements with the local planning authorities.

A large component of the renovations consisted of the refurbishment of the roof. Roofing slates and timber materials were salvaged from the other agricultural structures on the site that were too decayed to be usefully renovated. In order to allow the existing structure to be viewed internally but still conform to modern standards of thermal performance, the roof is a ‘warm roof construction’ meaning that all of the insulation is located on the exterior of the roof above a new timber deck.

The external walls were insulated with sheep’s wool and clad with larch timber, which has been left to weather naturally. The original openings have been simply fenestrated with glazing set back from the external wall line. Oversized bespoke glazed sliding doors fill the hipped gable porches, allowing views from the courtyard towards open fields. Two three-metre square roof lights allow day light deep into the interior of the eight-metre tall central spaces.

It was decided early on during the design process to keep the spaces as open plan as possible. Partitions and screens are designed as over scaled freestanding furniture of birch-faced plywood, strategically located to provide privacy for bathrooms and sleeping areas.
A reminder of the barn’s agricultural past, lighting is operated using existing switch boxes and concealed within the existing structure, existing metal grilles and new joinery.

Our sustainability brief required insulation in excess of building regulations levels. A major construction package was the roof renovation. An independent plywood deck on top of the existing roof structure allowed an insulated warm roof to be installed without impacting on the original roof structure, which remained visible.

External quality spruce plywood matched the chestnut building structure and the birch plywood internal joinery. The original slates were re-installed onto the insulated deck with reclaimed slate salvaged from demolished outbuildings on the site, matching the original, saving on cost and increasing sustainability.

Durable, readily available and naturally weather proof, lapped sawn Larch was specified for the external cladding. A substrate of breathable insulated fibreboard sheathing provided an externally sealed skin that eradicated cold bridging. The structure was a sandwich of original timber structure and sustainable sheep’s wool insulation.

In order to speed up the construction, we were keen to avoid wet trades. Room dividers and compartments were fabricated as birch plywood components, like over scale pieces of furniture. They demarcated different activities and allowed the integration of components to create private domestic spaces, such as bathrooms. Affordable, strong and modular, Birch plywood allowed costs to be regulated and construction simplified to fewer trades, enabling the building to stay within budget.

Polished concrete flooring flows throughout with 10mm floor joints aligning with the spatial demarcation. A biomass boiler is assisted by a mechanical ventilation and heat recovery system that recirculates warm air stacking in the taller spaces.

The vast main space of the original barn has been retained as a gallery space and the owners have hosted local events, dances and art exhibitions.

Landscaping and planting reflects the internal spaces and is kept simple with wildflower planting and brick paving salvaged from the existing barn complex.

Credits

 Assington
 Private
 06/2016
 524
 30000
 David Nossiter Architects
 David Nossiter Architects
 Client as project manager
 AFP Consult
 Lathams Timber
 Steve Lancefield

Curriculum

We are a London based architect’s studio specialising in bespoke residential projects in both urban and rural locations.

Our work ranges from new-build individual dwellings, small scale housing developments, barn conversions and refurbishments, often within sensitive contexts.

We do not approach any project with preconceived ideas. Our design solutions evolve by listening to the needs of our client, responding to the topography of the landscape and the orientation of the site.

The ambition is for durable, honest, but spatially complex contemporary architecture. We aim to provide value to our clients and pride ourselves on our attention to detail, regardless of the size of a project.

Our work has received both national and international coverage in the mainstream and design press. We are the proud recipients of several accolades, including in 2017 a Sunday Times British Homes Award.

http://davidnossiter.com/project/church-hill-barn

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #David Nossiter Architects  #United Kingdom  #Assington 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054