KWK PROMES Robert Konieczny - UNIKATO housing
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Housing
  4. UNIKATO housing

UNIKATO housing

KWK PROMES Robert Konieczny

Housing / Completed
KWK PROMES Robert Konieczny

Unikato is a residential building located in the center of Katowice - once a dynamically developing industrial city. The testimony of that era are the impressive modernist buildings. Today, the city is experiencing a demographic crisis and suffers from suburbanization. There is a lack of new residential buildings, and the city is subordinated to car traffic generated by people coming here every day to work from the sprawling suburbs. Unikato is to be an impulse to reverse this negative trend and to breathe new life into the area. The project budget was extremely low. The investor provided funds only for a cheap finish - styrofoam, plaster, white plastic windows - and for the balconies, which were to be a storage space for small apartments.
Modernist buildings of Katowice, once bright, for many years exposed to the smog, gradually got dirty and became almost black. Their white windows always contrast with the black of the façade. This observation has become an inspiration for the project. From the neighboring building, we took a characteristic motif of the balcony in relation to the window. Full balustrade covers the exit, thanks to which all the windows appear square. The balcony becomes an extension of the apartment, at the same time providing privacy, which residents quickly appreciated using it for recreation or storage. Thanks to the full balustrades, the building maintains consistency, and the objects kept on the balconies do not disfigure the area.
Balconies are the most characteristic building motif. Their arrangement in the same direction on all façades, along with position shifted in relation to the irregular outline of the building, creates a characteristic silhouette, which is the dominant feature at the end of the quarter. The balconies hanging above the sidewalk make the building very dynamic, but as the distance from the façade increases, it becomes more subdued, mildly fitting into the context.
Importantly, the characteristic composition of balconies is not only a formal treatment. On the eastern façade, balconies adjoining the wall with the shorter side and sticking out far beyond the building outline catch much more of the southern light.

Another reference to the surroundings is the plinth motif taken from the neighboring buildings, which stretches across the entire frontage. On the other side, where Unikato borders with a free-standing villa, the plinth becomes a fence, referring to the fence surrounding the villa. In the ground floor of Unikato there is a parking lot for half less cars than the city originally wanted. We managed to convince the officials that building was designed for people who chose the city center to live, so as not to use the car, but their own legs, bicycles or public transport. Underground parking was too expensive, and at the ground floor level we had no consent for service functions - the analysis of the surroundings showed that there are several vacant lots in the area that nobody wants to rent. Parking in the ground floor was the optimal solution.
Only economical, easy to implement solutions were at stake in the construction of the building - a monolithic skeletal structure filled with a wall of ceramic hollow bricks, a raw reinforced concrete staircase, white plastic windows and plaster on the facade. Something that seemed a disadvantage was turned into an asset of the project, because the white of windows in combination with the dark finish of the facade became a recognizable element of the building. The balconies are made in a monolithic construction. Their steel barriers are clad with cement panels and covered with plaster. The base of the building is finished with cheap aluminum sheet, which is gradually tarnished. The building is equipped with installations minimizing energy consumption and is powered from an ecological municipal network. Despite the limited budget, the roof was designed as green - it absorbs dust and smog and improves the microclimate.

Credits

 Katowice
 Multivilla ltd.
 12/2018
 430
 1450000
 Robert Konieczny
 Michał Lisiński, Marcin Harnasz, Marcin Króliczek, Aneta Świeżak
 PROZAB ltd.
 Constructor - Kornel Szyndler "PROECO"
 STO ltd., HALFEN, Optigrün, Aluprof, Forest, Porotherm
 Jarosław Syrek, Juliusz Sokołowski, Aleksander Rutkowski

Curriculum

KWK Promes was established by Robert Konieczny in 1999.The latest awards for the project Dialogue Centre Przełomy in Szczecin are: World Building of the Year 2016 in the competition World Architecture Festival and The Best Public Space in Europe by Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.The Konieczny's Ark received the title of the Best New Private House in the Wallpaper Design Awards 2017.

Konieczny was ten times nominee of the European Award of Mies van der Rohe Foundation.

Konieczny is one of the most frequently published abroad polish architects. His realizations appeared in the most important magazines and publications, including Taschen, twice in 'The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture” and lately also in Hans Ibelings book „European Architecture since 1890”. More than that, KWK Promes studio is the only one Hans Ibelings mentions concerning the architecture after 1989.

http://www.kwkpromes.pl/en/unikato-2/15620

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Community residential  #Plaster  #Reinforced concrete  #Green Roof  #Plaster facade  #Poland  #Katowice  #KWK Promes Robert Konieczny 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054